Trading update

För det första vill jag bara säga att det gäller att dansa nära utgången om man väljer att sitta i marknaden. Därmed inte sagt att man bör sälja, eller avstå från att köpa.

Ser man till OMX så fick vi egentligen en säljsignal i förra veckan då börsen bröt ner efter två månaders konsolidering (eller uppgång om man väljer att inkludera utdelningar). Bryter vi ner under 1,615 är det såklart negativt! Samtidigt visar inte SPX några negativa tendenser, men Stockholm har en förmåga att ligga steget före ibland.

Vi har tidigare talat om Sell in May and stay away, och det går att måla upp ett stökigt scenario framöver. Sell in May grundade jag på att datan skulle förändras under våren på ett sätt som tvingar FED att agera under 2H15. Detta caset är mer bräckligt nu, men kan helt klart hända. Å andra sidan har de senaste årens mönster varit att man ska köpa när det ser oroligt ut. Är det skillnad denna gång?

Njae, räntorna, särskilt den amerikanska 10 åringen har börjat röra sig uppåt något. Den som är mer skeptiskt lagd säger att 1, lönedatan i förra veckan visade sina första staplande steg mot att gå mot 3%, 2, dollarn har inte stärkts på över en månad vilket är positivt för tillväxten framöver och 3, vädereffekter etc är övergående, vilket tillsammans gör att databeroende FED kommer att agera i höst… och marknaden börjar redan ta höjd för detta genom att sälja bonds. Den som är mer positivt lagd säger att 1, var inte så säker på trenden i datan och det lilla vi sett är för lite för att FED ska agera och 2, SPX trenden är fortsatt MYCKET stark, och därmed är aktier fortsatt att betrakta som BUY on Dips. Kort sagt, den förste tror att vi står inför ett skifte, och den senare är inne på ”inget har egentligen förändrats”.

För att summera, om man tror på fortsatt ljummen tillväxt och svaga inflationstendenser i USA, så kan man INTE tro på räntehöjningar och stark dollar. Detta borde även innebära hyfsad börs! Tror man däremot att tillväxten under Q2 och framåt, och med den inflationstendenserna, kommer att ta fart. Då ska man nog vara rädd för både räntehöjningar och en återigen stark dollar… och troligtvis rätt svag börs! Sen kan det även vara nyansskillnader, dvs man kanske tror på det förstnämnda just nu och lite till, men att det senare är på väg! Det är som bekant inte alltid svart och vitt 🙂

Jag konstaterar att:

ISM kom in på 51,5 mot väntat 52 och fg 51,5… rätt klent. Fast där New order vände upp från 51,8 till 53,5.. intressant!

Dollarn har gått från 1,05 till 1,13 mot Euron. Intressant. Så länge som 1,10 håller är Dollar trenden satt ur spel, om än tillfälligt. Fortsätter den att försvagas så ser jag Fib38% kring 1,18 som intressant. Tittar du på sek/usd får du även applicera Riksbankens politik. Hursomhelst, en svag dollar är naturligtvis kopplad till den relativa styrkan mellan USA och omvärlden, och Q1 var inget roligt. Men framöver är det många som tror att styrkan tilltar. Ovanpå detta finns risken för att FED måste agera, vilket också skulle innebära att dollarn stärks. Så frågan är inte om Dollarn ska fortsätta att trenda uppåt efter lite paus? Tajming mässigt är det svårt med en uppfattning. Men som sagt, så länge som 1,10 är intakt, så är det korrektionsfasen som gäller. Svag dollar, stark Olja… där tar jag sikte på 70-72.

Som person gillar jag att säga köp, när marknaden är skeptisk. Men det är ett knepigt läge. Strategiskt är jag fortsatt negativ, utan det handlar om den taktiska/tekniska traden. Jag tycker ändå att oddsen är goda för uppgång, då jag tror att 10 åringen kanske orkar till 2,20ish och sen vänder den ner igen. Jag tror att trenden på datan kommer fortsätta, men vi är fortfarande en bit från de nivåerna som jag tror triggar FED att agera. Vissa i marknaden är för nerviga helt enkelt. Så jag säger köp (instoppad i marknaden igen från 1,595) fast med en rätt tajt SL på 1,615. Jag tänker inte följa med ner när jag ändå sett riskerna så länge…. ‘

Klicka för att komma åt The_Equity_View.pdf

På fredag är det NFP…

Trevlig vecka!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.