En av Buffetts gamla favisar!!!

http://www.pragcap.com/how-scary-is-the-current-margin-debt-situation

Margin debt har länge varit en av Warrens favorit indikatorer över hur attraktiva aktier är. Vid dagens nivåer så är den inte så attraktiv enligt hans sätt att se på det. Å andra sidan är den usel på att tajma marknaden. Men Warren har aldrig gjort en grej av säga sig kunna det här med tajming.

Hursmhelst, det i slutet är intressant. Dvs att det är aldrig skulden som är problemet, utan värdet på underliggande tillgång. Men jag har alltid hävdat att värdet på underliggande tillgång har drivits upp mha skulden. Så vilken är hönan och vilken är ägget….

Det mesta kokar ner till, oavsett om det handlar om bolån eller aktielån, tycker jag ändå är kopplad till tillgångens underliggande kassaflöde och kostnaden för lånet. Det är nämligen detta kassaflöde som ska finansiera skulden. Kassaflödet för en Bostad kallas för Lön, och för en Aktie utdelning, eller i varje fall FCF. Om räntekostnaden och lönen/fcf relationen går åt fel håll….. då spelar det ingen roll om det är skuldens storlek eller värdet på tillgången som är för stort för då går båda åt helvete!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.