NFP – stark, men inte särskilt inflationsdrivande trots allt!

Först det viktigaste. NFP kom in starkt, men nivån ger INTE Yellen anledning att höja. För att hon ska börja tala om att höja, så MÅSTE hon ANTA att siffran ska fortsätta att stiga. Huruvida hon vill ha bevis, eller vågar köra på antaganden är svårt att säga!

NFP kom in på 280k jobb, mot väntat 226k och fg 223. Starkt. Det säger två saker, svagheten under Q1 var just temporär. Skönt. Två, att 2h15 recoverien ser ut att ha goda chanser att bli av… och därmed kan vi lita på dagens vinstnivåer. Skönt.

Men antal jobb är idag sekundärt trots allt!

Det viktigaste är lönetakten.

Den kom in på 2,3% YoY mot väntat 2,2 och fg 2,2.

De senaste 6 åren har den legat i ett LÅGT och TAJT intervall. Taket i det här intervallet ligger just på 2,3%. Där har vi varit en gång under 2011 och en gång 2013. Är detta bara en rundning för att kommande månader bryta upp ur detta intervall? Jag vet ärligt talat inte, ingen annan heller. Men mycket talar för det.

Men trots att 2,3% är högre än väntat och i toppen av senaste årens intervall…. så är det 1, lik förbaskat inom intervallet och 2, rimmar med en core inflation på 1,3% (2,3 -100 punkter)…. och därmed är inte siffran i sig på en nivå som tvingar FED att agera.

Hur ser marknaden på det? Dollarn och amerikanska räntor drar rakt upp och tolkar därmed datan som om det kommer bli räntehöjning. Detta borde få aktier att reagera negativt. Samtidigt är 280k så stark att vinstfaktorn påverkar positiv. Netto något negativt!

Om jag får gissa, så borde Yellen säga så här; ”Efter en svag Q1, så ser vi förnyad styrka i US ekonomin. Det är positivt. Men det kommer också föra med sig successivt högre löner och kärninflation. Idag är vi inte på en nivå som får oss att vilja agera, men vi är sannolikt på väg dit, och när vi väl är där, då agerar vi. Men det är inte idag”

Detta borde innebära att räntorna och dollarn studsar tillbaks… till förmån för aktier.

Total analysen är att aktier är i fortsatt Buy the dip läge. Det skulle jag inte sagt om jag trodde att 2-åringen var på väg mot 1,5%+ och 10 åringen 3%-3,5%.

Vad gäller OMX så har vi stöd kring 1590, vi kan ha sett botten idag. Så man kan köpa idag! Men man får vara beredd på att stoppa ur sig då vi kan vara på väg mot 1,540 (Fib38%) alt 1,480 (Fib50%) som en sista rörelse i den eventuella ”3 vågs korrektion” som vi haft under våren. En korrektion i den stigande trenden. En stigande trend som är intakt fram till att marknaden är 100% säger på att FED ska höja och räntorna börjar normaliseras…. för då ska vi korra hela 2011 trenden. Jag sitter ju redan i marknaden tekniskt… och idag sitter jag kvar. Men är alltid beredd att stoppa ur mig i jakten på bättre köplägen!

Så frågan är inte OM FED ska höja utan mest NÄR. och beroende på NÄR så finns det goda chanser att börsen ska göra nya highs, innan vi står inför en kraftigare korrektion på minst 20%. Därför gäller det att jobba med SL om man ska vara med i marknaden.

Det finns också en risk, att marknaden väljer att börja prisa in FED höjningen genom att låta räntorna stiga, så när det väl är ett faktum så är räntorna redan där. Då kommer vi inte se några nya highs för aktier. Samtidigt är detta caset någon som baissarna lyft fram tusen gånger senaste åren… och när inflationen inte vill infinna sig… och Yellen säger ”vi höjer när datan stödjer” det… pang då drar börsen, och baissarna får fel igen, och igen, och ingen, och igen… tills dem får rätt!

För att koka ihop det… stannar 2-åringen här eller vänder ner. Då är rekylen i aktier över. Drar 2-åringen vidare.. då ska vi nog längre ner på OMX

Namnlös2051

Om du tror att räntorna kommer fortsätta upp i Usa, och givet att Bunden inte hänger med… ja då bör dollarn stärkas ner mot 1 eur/usd igen.

Namnlös2052

Många har varit glada över europeiska aktier på sistone, och sådär till USA. Men tar du in valuta effekten, dvs att dollarn stärkts så har inte amerikanska aktier gått så dåligt. många verkar vara oroliga att Bunden ska fortsätta vara det… var inte det! Om Bunden går upp så tyder det på två saker. 1. Att Europeiska konjunkturen är ok, vilket är bra för vinster och 2, att euron slutar försvagas… vilket också är bra om du sitter på Eurotillgångar… vilket nästan alla svenskar gör, då kronan är korrelerad mot Euron.

Går Bunden upp så lär Europa gå bättre än USA relativt sett

Namnlös2053

Som sagt, att lönerna kommer börja röra sig upp tids nog, och därmed leda till räntehöjningar är det ingen som tvivlar på…. frågan senast åren har varit NÄR

Namnlös2055

Namnlös2056

Namnlös2057

Namnlös2058

Namnlös2059

och som jag flaggat för tusen gånger… den dagen markanden verkligen fattar att nu är det dags… då kan ni kallt räkna med att räntorna stiger rejält… 2 åringen 1,5-2% och 10-åringen 3,5%…. sen kan ni översätta det på alla andra räntor med normaliserade spreadar… och sen aktier -20% eller mer…. ja ni fattar!

Namnlös2060

och det är under den här rörelsen som agnarna skiljs från vetet. De som kommer ha den bästa totalavkastningen om några år är de som

1. stod utanför större delen av nedgången, och hade balls att köpa när det såg som värst ut

2. och de som kommer ha den sämsta totalavkastningen genom att de följde med hela vägen ner, och sen fick kalla fötter, och hoppade av på botten och missade uppgången.

och allt därimellan såklart!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.