Aktiv förvaltning del 2

Läste precis nedan, som egentligen är REKLAM av Skagen… men likväl intressant!

http://www.privataaffarer.se/skagenfonder/lonar-sig-aktiv-forvaltning-764335

Det visar sig att Sverige har störst andel av aktiva fonder som ligger nära index, och således inte orkar slå index efter avgifter, och som man därmed kan ifrågasätta sin existens. Ganska beklämmande!!

MEN, Oftast handlar det inte om förvaltaren i sig, utan organisationen han jobbar för. Han har kanske inte MANDAT att ta ut svängarna för att organisationen är mer rädd för att gå snett mot index, än glad om han slår index. Men det är ju just det Aktiv förvaltning handlar om. Vissa får rätt i sin förvaltning, och de förtjänar inflödena… och vissa kommer gå sämre, och de förtjänar utflödena.

Sen är verkligheten inte alltid så RÄTTVIS, då det är lättare att vara aktiv att slå index om man förvaltar 100mkr än man förvaltar 100mdr kr. Det kommer också visa sig att vissa går bra ett år, och dåligt ett annat. Det gör att det blir svårare att vara aktiv, då flödena tvingar en förvaltare att stundtals ta beslut som inte är förenliga med BÄSTA aktiva förvaltning.

De tar upp Active Share, som har blivit ett populärt mått på sistone. Tracking error eller Aktiv risk har tidigare varit mest poppis. Båda mått har stora brister.

En väldigt aktiv portfölj kan gå väldigt likt index, och då blir det ett lågt Trading error vilket indikerar att han inte är aktiv, trots att han är det. Active share har den benägenheten att har du ett small mid cap Bias så kommer du framstår som väldigt aktiv, och därmed framstå som duktig när småbolag går starkt, men det har visat sig att en förvaltares Total avkastning över tid till väldigt stor del avgörs hur skicklig han är på att hantera nedgångar. Under börskrascher har småbolag en tendens att gå dåligt. Dels pga likviditet, ibland pga hög värdering och ibland pga småbolag fundamentalt hamnar lättare i blåsväder i lågkonjunkturer. Hög Active Share kan också genereras utan att ha småbolagsbias. Men då gäller det att förvaltaren verkligen överviktar stora bolag han tror på och tvärtom, vilket oftast ger en koncentrerad portfölj, vilket har sina för- och nackdelar.

Man vill gärna göra detta till någon enkelt, men det är det tyvärr inte.

Mitt råd till fond sparare är följande:

1. Ta reda på om han har ett RELEVANT index. Ett index han verkligen kan och vill jobba mot!
2. Är han aktiv? Se till att fonden har hög aktivitet på såväl Active share som Tracking Error.
3. Har han slagit index? Fråga efter hans KONSISTENS. Jag gillar definitionen andel positiva perioder/av totala i % mätt som fondens relativavkastning på 1 års rullande basis. Den ska vara på minst 70%. Rullande 3 år funkar också. Fråga efter båda!
4. Låg avgift är alltid bra men inget måste. Ovan mäts ju efter avgifter.
5. Fråga efter förvaltningsprocessen och Investeringsstrategin. Känns den vettig. Känns den allväders?

Lycka till!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.