Grekerna strular

OMX öppnar ner som lägst 1,545 nu på morgonen, men repade sig nästan direkt. Intressant att 1,538 stödet höll. I samband med detta stängdes gapet på 1,565. Huruvida 1,538 kommer hålla framöver beror på hur den grekiska farsen utvecklas. Men än så länge är det rent tekniskt i varje fall en utmärkt BUY the dip marknad inom intervallet 1,480-1,538.

Grekland då? Dessvärre har jag inte svaret. Verkar som om man inte tänker betala IMF imorgon. Det bygger på att man inte kommer överrens inom 24 timmar…. vilket man förvisso fortfarande kan göra! Men givet att man inte betalar imorgon leder till en en default eller ej, beror på om IMF kan skjuta upp betalningen eller ej. Det har hintat att de inte har den möjligheten. Samtidigt fryser man likviditeten till de grekiska bankerna, varpå de blir tvungna att stänga hela veckan. Man passar på att även stänga börsen i Aten och inför Capital Controls. Tsipras ville förlänga nuvarande program ytterligare, men Trojkan sa nej igår. Anledningen till att grekerna inte tänker betala imorgon är för att man inte har pengarna, och det beror i sin tur att förhandlingarna inte kommit något vart. Den grekiska regeringen motiverar det hela med att man i drygt 4 månader förhandlat med Trojkan om lånevillkoren utan att komma någon vart. Nu vill man istället göra en folkomröstning där man frågar folket om man ska ta Trojkans tuffa villkor eller defaulta på skulden, och därmed lämna Eurosamarbetet. Tsipras har en poäng i sitt agerande. Han vann ju valet på att Grekerna dragit ett tungt lass med att sanera budgeten och komma ur recessionen och därmed borde kraven lättas. Fokus borde vara på tillväxt. Trojkan håller inte med. Samtidigt ska man ha klart för sig att Tsipras inte har MANDAT av det grekiska folket att gå med på en överenskommelse som inte innebär några lättnader. Därför har han inte kunnat gå med Trojkans villkor. Därför låter han nu folket bestämma. Gå med på villkoren eller lämna samarbetet? Trist för grekerna då det är som att välja mellan pest eller kolera.

En sak är säker. För några år sedan var det kommersiella banker, främst i Europa, som stod bakom den grekiska statsskulden. Idag står Trojkan för ca 85% av hela skulden. Det var ett smart drag. Hade vi inte haft den förändringen så hade situationen förmodligen varit mycket värre nu. Visst, det är lite av risk off idag när börserna är ner, Eur/Usd går mot 1,10, de amerikanska räntorna faller tillbaks något osv…. men det är en ganska måttlig reaktion. Dock kan det bli mycket mycket värre om grekiska folket säger NEJ tack till Euron…. men opinionsundersökningar visar att grekerna VILL vara kvar i Eurosamarbetet. Så en folkomröstning borde troligtvis leda till att man just går med på de tuffa kraven. (vilket också borde leda till nyval). Det går därför att anta att en fullskalig Grexit INTE är inprisat i marknaden. Beviset är att den grekiska 10 åringen fortfarande ligger på 14,6%. Visst det är högt, den högsta sedan 2012… men då när vi sist trodde att allt kunde gå åt h-e så låg den på 45%. Nej Grexit är inte inprisat, det ska man ha i åtanke.

Hur går det för resten av världen?

Från Eurozonen kom preliminär PMI data in starkt i förra veckan. Samtidigt kom Tyska IFO in lite halvsvalt så det var lite mixade signaler. I veckan som kommer har vi dels faktisk PMI men även CPI. Totalt sett känns Europa OK, med Grekland som en binär faktor ovanpå!

I USA kom preliminär PMI data in svagt. Tillverkningsindex visade 53,4 mot 54,1 väntat och fg 54,0. Service kom in 54,8 mot 56,5 väntat och fg 56,2. Dåligt drag i ekonomin ger låg prisökningstakt. Core PCE kom in på 1,2% mot väntat 1,2 och fg 1,2. (bra för aktier då det är den enskilt viktigaste inflationsindikatorn, MEN det är nog ingen som tror att denna drar innan lönerna). Den enda ljusglimten var egentligen Michigan som kom in på 96,1 mot väntat 94,6 och fg 94,6. Kanske pekar det på ljuset runt hörnan?

I veckan kommer allt överskuggas av Grekland men vi ska ändå hålla koll på huspriserna i form av Case Shiller, CB Consumer confidence, faktiskt PMI, ISM och viktigast av allt… sysselsättningsdatan på fredag.

Men än så länge kan man ändå säga att det finns inget i datan som kommit in på sistone som tvingar FED att höja i september….. för det är ändå den enskilt viktigaste faktorn det här året, även om man skulle kunna tro att det var Grekland givet allt utrymme det får i media.

Njut av sommaren!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Grekerna strular

 1. fredde skriver:

  Om Grekland förbereder sig för 100% default kommer det kanske finnas europeiska banker i problem. Eller menar du att trojkan står för 85% av grekiska CDS också?

  http://www.hellenicparliament.gr/en/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=cb2bae76-752a-473b-a943-a4ba00d8da6a

  Shanghai nu ned 20% från årshögsta.

  • GaStan skriver:

   Av CDS så är det privata aktörer såklart, men som när det kommer till alla derivat så finns det lika många vinnare som förlorare. Summan av ett derivat är alltid noll.

   Jag är inte så orolig för den europeiska banksektorn.

   Dock skulle det bli en kraftig risk off marknad, där tillgångspriserna faller, ändå!

   Är inte så säker att det blir en default. Jag tror mer att Tsipras & Co spelar ut alla korten nu. Det är en rätt paradoxal situation, då Grekland har mest att förlora på en Grexit, men är troligtvis beredd att göra det, medan EU har rätt lite att förlora på en Grexit, men är minst benägen att göra det. För Grekerna handlar allt om pest eller kolera, så det spelar inte så stor roll egentligen. Medan för EU är det en enorm prestigeförlust att tappa ett land. Det visar att Euron är breakable vilket kan få andra på sikt svåra komplikationer…. även om de rent finansiellt i ett kort perspektiv klarar av att hantera en default.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.