Vad händer nu?

As we speak så turnerar Tsipras runt i Grekland och vädjar till alla att rösta nej på söndag. Ett nej till att gå med på EUs krav. Med folkets nej i ryggen så kan han alltid hävda att han inte har något val, dvs att gå med på Trojkans krav är en icke fråga.

Då ligger bollen slutligen hos EU, dvs antingen lättar man på kraven, och Greklands skuld är intakt.. Alternativt lättar man inte på kraven och då kommer Grekland till slut defaulta på sin skuld och troligtvis i slutändan lämna euron.

Det smått ironiska och paradoxala är att Grekland är den part i målet som har mest att förlora på ett Euro utträde, åtminstone på kort sikt, MEN som verkar ha den högsta benägenheten att faktiskt välja den vägen. EU är precis tvärtom, man har inga större problem med att skriva ner den grekiska skulden. Effekterna på kort sikt är hanterbara. Däremot är benägenheten förmodligen låg, vilket grundar sig på rädslan för de långsiktiga effekterna av att Euron inte klarar stressade situationer. Euron är helt enkelt breakable, och därmed skiljer den sig mot ex dollarn. Vad kan det få för konsekvenser? Hur kommer relationen ryssland och grekland att utvecklas?

Kom ihåg grunderna för vad pengar är för något! FÖRTROENDE! En dollarsedel är inte mer värd än pappret den är skriven på, dvs ingenting. Den är bara värd det den är värd så länge som alla är överrens om det!

Tillbaks till folkomröstningen. Det är ett problem att kundkapsnivån är så låg att folket inte är lämpligt att ta beslut vad som ska göras. Det är också ett problem hur man ställer frågan. Frågar man ”vill du lämna euron” så svarar nog en majoritet NEJ. Men frågar man ”vill du betala mer skatt” så får du också ett nej.

Men jag förstår Tsipras. Han kunde inte gå med på Trojkans krav. Han hade inte det mandatet. Nu får folket bestämma. Det finns en logik i detta.

Men vad händer nu? Fram till på söndag så kan EU komma med ett tillräckligt attraktivt erbjudande.. Som Tsipras kan tacka ja till, och samtidigt ställa in omröstningen. Det hade varit bra, men sannolikheten är ganska låg.

Då blir det val på söndag. Vad kommer de att rösta?

Det är en svår fråga då det finns goda skäl till både och…

Anhängarna av JA sidan lyfter gärna fram undersökningar som visar att grekerna vill ha kvar Euron, att förtroendet för Syriza är sargat, att Tsipras anklagas för att ha ljugit och lovat runt men hållt tunnt osv

Anhängarna av Nej sidan lyfter fram det faktum att den svåra situationen i landet är en ren effekt av EUs besparingskrav och reformer. Det är man rejält trött på! Visst, övergången till en ny valuta kommer knappast bli smärtfri, men nuvarande sits är ju knappast smärtfri den heller. Det är bättre att vara skuldfri (vilket man blir om man defaultar på sin skuld) och må dåligt, än att vara skuldsatt och må dåligt. Det enda spm kan vara bättre är att vara skuldsatt och må ok, men det kräver bättre villkor. Kom ihåg att Syriza faktiskt vann valet för att grekerna är trötta på besparingar.

Vilket blir det?

Jag vet inte!

Om det blir Ja så är det inte så mycket att snacka om. Då kommer eu få genom sina krav, och vi har nog en ny regering.

Om det blir nej så står vi inför två val. Bollen kommer ligga hos Eu, då de antingen kan sänka villkoren rejält och förhoppningsvis få genom ett tredje program, eller blir det en ömsesidig default…. Och då har vi en ny situation. Vid ett NEJ, så har vi inget förhandlingsläge, då det enda alternativet är sänkta villkor.

Att man inte kommer betala IMF imorgon är inte så snyggt, men hanterbart, då det finns en 30 dagars grace period!

Många hoppas på JA, men risken för Grexit är inte liten! Den är tyvärr större än många tror….

Varför är det här viktigt, jo för att hamnar vi i en Grexit sits så kommer marknaderna att tappa ordentligt. Detta har inte något att göra med att Trojkan har firepower att hantera förlusten utan att det skapar en osäkerhet som ger Risk off beteende. Skulle det visa sen visa sig ett år senare att allt är frid och fröjd, ja då kommer marknaden att repa sig… Men först ska det ner!

Något smart ass tänker säkert att ”vi har både risk med Grexit och Fed, det är ju korkat att ligga i marknaden. Du har en liten poäng, men skulle det lösa sig med Grekland och givet att datan hittills inte tvingat Yellen att agera så kan börserna lätt gå 10% på kort tid om det löser sig… Och 10% är typ 10ggr bättre än ditt sketna räntesparande!!!!

Time will tell!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad händer nu?

  1. Fredde skriver:

    Problemet för Tsipras är att han spelar poker med öppna kort, svårt att vinna då. Det är långt kvar till 5 juli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.