Han förtjänar det!

Börserna rallar då oddsen att EU och Grekland ska nå en uppgörelse innan den 30 juni då skulden till IMF ska betalas anses vara hyfsat goda!

Men det ryktas även att en uppgörelse skulle kunna tvinga fram nyval i Grekland. Ett problem? Njae inte riktigt. Nyvalet handlar egentligen inte om att regeringen gör fel som hittar en lösning med långivarna, för det vill nog de flesta i det grekiska parlamentet, inklusive fd. regeringspartiet. Nej, det handlar i grunden att man är pissed off på Syriza. De gick till val där man lovade guld och gröna skogar, eller rättare sagt, att de tyckte att regeringen var för soft mot Trojkan, och de lovade folket bättre villkor! De vann valet på det löftet. Men it takes two to tango. EU har inte varit förhandlingsbenägna, vilket gör att en kommande uppgörelse till största del är på deras villkor. Syriza lovade något man inte kunnat hålla. Då tycker inte jag heller att man förtjänar att sitta kvar!

Tekniskt är det spännande. Kring 1,529 har vi Fib50% av hela korrektionen, samt fallande motståndslinje kring 1,532. Visst är det frestande att ta hem vinster, men det är fortfarande en Buy the dip marknad, så min tro är fortfarande att vi kan stå väsentligt högre än idag längre fram, eller rättare sagt, när marknaden på allvar inser att första räntehöjningen ligger 2 månader bort, då är risken stor att vi toppar ur. När det blir vet jag inte, kanske i år, kanske nästa? Så om man köpte på 1,538, så borde man egentligen sitta kvar. Dock är jag medveten om att uppgången nu handlar om en uppgörelse med Grekerna. Kommer den nyheten så kanske det går upp på dagen, men det finns stor risk att det blir lite av en Buy the Rumour – Sell the facts rörelse. Så för den snabbfotade kanske det finns ett läge. Jag ser även ett gap på 1,565 som hade varit fint att täppa till innan vi drar vidare uppåt. Man bör även ta in i kalkylen att det kanske inte blir någon uppgörelse…. då lär vi tappa 100 punkter rätt snabbt.

Soliga hälsningar!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Han förtjänar det!

 1. Staffan Kjellin skriver:

  Professor Lars Persson intressanta, till priset billiga och lättlästa boken ”Den Europeiska Skuldkrisen 2012” rekommenderas tll läsning. Där visar han att ingenting av ECB och EU:s räddning av Grekland gick till grekerna själva. Tyska och franska banker som lånat ut pengarna till Grekland fick räntorna betalda. Världen trodde att det var grekerna som fick hjälpen.

  I blogginlägget ovan nedvärderar Gamla Stan Syriza. Men hans taktik går ju hem. EU-ledarna vet ju att om de inte går med på en uppgörelse, så kastar EU Grekland i armarna på Putin. Han ställer upp med kosingen och får på köpet en militärbas i landet vid Medelhavet när han kanske förlorar den han har i Syrien.

  • GaStan skriver:

   Tack för tipset!

   Det är helt riktigt det du skriver. Grekernas statskuld var innan Trojkan kom in i bilden till europeiska banker, främst tyska. man insåg att en default av något slag skulle slå mot de bankerna, och deras problem skulle i sin tur sprida sig till överiga banker i europa, och vips skulle vi riskera en system kollaps.

   En annan aspekt var att bankerna inte lika lätt skulle klara en nedskrivning av
   Skuld, då det skulle äventyra EK och kapitaltäckning. De skulle inte heller klara av att låna ut till räntor under marknadsräntan, då deras egen upplåning är marknadsmässig. Det behövdes helt enkelt någon som saknade dem begränsningarna, en centralbank, således ECB. Trojkan bildades. trojkan tog över skulden, och står idag för 85% av statsskulden.

   Skulden har förvisso vuxit sedan dess, då landet gjort budgetunderskott… Men den var stor redan från början.

   Att grekerna inte skulle få ta del av pengarna stämmer inte! Hur tror du statsskulden byggdes upp? Jo, av budgetunderskott. Grekiska staten har spenderat mer än man tagit in i skatt under många år. Om det beror på att skatterna varit för låga, eller utgifterna för höga, eller en kombination, låter jag vara osagt. Kalkylen gick inte ihop. Så visst har grekerna haft det bättre under alla de här åren än vad man hade haft om staten kört en balanserad budget, och således inte ökat statskulden.

   Att jag nedvärderar Syriza är en självklarhet. Inför valet lovade de runt, vilket gjorde att de vann, men hållit tunt. Inga politiker, oavsett land, borde få sitta kvar vid sådant beteende.

   Vad beträffar Ryssland, så kan jag väl bara säga ett ord. TAKTIK. Jag är övertygad att grekerna inte vill bli någon militär lydstat åt Ryssland…. men naturligtvis spelar de ut det kortet mot EU…. dock tror jag nog Merkel & Co har synat det för längesen. Att Ryssland skulle kunna ta över den grekiska statsskulden är helt omöjligt dessutom. Däremot är nog Putin intresserad av att stänga ner ledningen genom Ukraina, och dra ytterligare en genom svarta havet ner i Turkiet, och vidare till Grekland och Östeuropa. Det kan jag tycka rent utav är en rätt bra idé. Men det är en annan story.

 2. Staffan Kjellin skriver:

  Professorn i nationalekonomi vid Stockhoms universitet heter Mats Persson. Det är han som skrivit den utmärkta boken.

 3. Fredde skriver:

  Hur går det med Riksbankens QE program egentligen – kronan har väl gått upp 5% mot euron sen start (tvärtom vad som var tänkt)? Har Ingves något krut kvar i bössan?

  • GaStan skriver:

   Krut har han alltid :-)…. jag menar han kan ju alltid 10 dubbla köpen och sänka räntan till -5%.

   Sen vad det gäller QE så brukar det alltid finnas en koppling till budgetunderskotten, dvs hur mycket NY-försäljning kommer Riksgälden att göra?

   I år väntas underskottet landa på ca 80 mdr enligt

   https://www.riksgalden.se/sv/For-investerare/Aktuellt/Nyheter-och-pressmeddelanden/Pressmeddelande/2015/Storre-budgetunderskott-ger-okad-obligationsupplaning/

   I andra hand kan man titta på hur mycket som ska rullas över. Statsskulden är på ca 1,477mdr. Låt säger att det är spridda löptider över 10 år, så att 1/10-del förfaller varje år. det är ca 150 mdr.

   Alltså tänker riksgälden sälja statspapper för ca 230mdr i år.

   Riksbankens program omfattar 80-90mdr kr

   http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Pressmeddelanden/2015/prm150429/

   Man har alltså lagt sig på en nivå i paritet med underskottet. Detta är helt normalt, FED gjorde likadant!

   Poängen är om en Riksbank går in och börja köpa upp de obligationerna som normalt sett rullas över, eller går in andrahandsmarknaden och dammsugar upp allt så blir det problem. Problemen är kopplade till försäkringsbolag och andra institutioner, som MÅSTE, sitta på en viss del hög rejtade papper, typ statspapper. (Det är alltså inte avkastningen som lockar dem, utan att de är tvingade).

   Eftersom vår statsskuld är så liten som den är så blir det stökigt av de här skälen. Därför begränsar sig en centralbank till storleken på budgetunderskotten (=nyförsäljning av statspapper)

   Nästa år pratar ju regeringen om att budgetunderskottet väntas bli lägre, ca 30-40mdr. Vi får väl se hur det blir med den saken, men om det skulle hända så är det inte troligt att Ingves ligger kvar på 90miljarder eller ökar….

   Kronan har stärkts mot dollarn, det är inte sant. det är dollarn som försvagats mot omvärlden.

   Vad beträffar eur/sek så har den varit rätt stabil senaste månaderna. Dock har ju Eur stärkts mot sin omvärld, främst dollarn, så visst har du en poäng… när Europa visar framfötterna i form av stark data så hade man ju helst sett att euron stärktes även mot sek… dvs Ingves hade nog varit gladare om Euron legat på 9,50-9,60. Problemet är väl att svensk ekonomi också har varit rätt hyfsad under vårkanten. Kärninflationen kom ju inte lite högre…. så det är inte jättekonstigt att euron står i 9,20kr. Vi får se, går den under 9kr så lär det hända saker…. GIVET att kärninflationen inte fortsätter upp för då måste han se till den i första hand.

   • Fredde skriver:

    Då menar du att den som är orolig för hur Riksbanken ska hantera en eventuell kris i framtiden om de inte ens kan hantera deflation idag är obefogad? Tror faktiskt att du underskattar problemet 🙂

   • GaStan skriver:

    Nej, det beror på krisen såklart! Jag har alltid tyckt att penningpolitik har sina begränsningar att påverka en ekonomi positivt. Den är mycket effektivare som avkylare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.