Teknisk update III

Har precit varit på en dragning hos CreditSuisse och känner mig väldigt stärkt av att marknaden troligtvis överreagerar, och att det är ett köpläge!

Men även om dem har rätt på sikt, så kan det blir värre innan det blir bättre… eller inte!

Studsen jag fiskade efter igår har vi redan idag. Faktum är att i samband med morgonens 1276 så kan den redan vara över. Potentiellt kan den gå till 1295. Det kan alltså fortsätta falla från de här nivåerna. Men kommer det att göra det?

Man kommer inte ifrån att vi fick en säljsignal igår eftersom stödet kring 1475-1485 inte höll. Nästa riktiga stödnivå är egentligen trenden från 2011 och Fib38% som löper kring 1370-1390. Så länge som den håller kan man faktiskt säga att 2011trenden/fas/våg3 är helt intakt. MEN, vi kan också haft en klassisk teknisk fint igår.

Så vad är det som gäller? Kommer vi göra en Oktober-14 V-formation härifrån och om endast någon vecka så är vi uppe vid gamla 1600+ toppar igen? Den uppgången ska du INTE stå utanför… jag säger, oavsett vad du gör, jobba med SL på 1,500… dvs passerar vi den hoppa på till varje pris.

Betyder det att man ska sälja nu, för att det finns risk att vi står 100 punkter lägre inom kort? Egentligen spelar det ju ingen roll om vi står på 1600+ inom nån månad.

Men jag väljer ändå att STOPPA ur mig NU på 1470 (gick in i somras på 1538) då jag hellre avvaktar styrka, och risken är stor att vi får en körare ner mot 1380ish (där man också kan speck köpa).

Johhnny på Carnegie flaggar för att får vi en säljsignal i månadsdiagrammet så kan FAS3 vara död, och vi kan ha gått in i FAS4 korrektion. Fritt översatt betyder det att kommer inte köparna in nu de närmaste dagarna och driver bort baissarna så är det risk att den negativa trenden biter sig fast en tid….

På CreditSuisse dragningen sa de också att det är många extremt stora makrohedgefonder som legat korta i både det ena och det andra….. de är nu upp 15% YtD vilket är otroligt bra. Skulle deras affärer, där de nu ligger plus, börja gå emot dem, så kan det bli stressigt att stänga positionerna, vilket skulle kunna driva upp kurserna otroligt fort. Klassisk short covering!

Som sagt, jag hoppar av. Inte för att jag är rädd för Kina, tvärtom. Utan för att jag är rädd att det kan bli värre innan det blir bättre…. och jag kan alltid köpa in mig igen. Stängning 1500+ är signal för detta!

För er som är lite mer långsiktiga, och inte vill vara så aktiva, så kan man nog sitta kvar. Oddsen ser bra ut, och FAS3 är inte bruten än….. en del av förklaringen till den kraftiga nedgången handlar om att uppgången i jan-april var så kraftfull.

Lycka till!

ps. För er med aktieportföljer så kan jag rekommendera att gå kort OMX terminen som instrument, då det oftast är mycket kladdigare att hoppa in och ut ur hela portföljen.

Ps2. Fundamentalt strategiskt är jag fortsatt negativ. Det är först kring omx 1275ish som det blir intressant igen, givet det vi vet idag. I mitt fall ligger halva portföljen utanför marknaden, jämnt fördelat mellan korta företagsobligationer och hedgefonder… Trist men tryggt

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Teknisk update III

 1. André skriver:

  Tack för intressanta blogg. Här är en riktigt bra video, gratis 23 timmar till. https://wealthbuilderllc.leadpages.co/crash-replay/ I den säger Courtney Smith bl.a. att ”negative yield curve”, dvs när korta räntan är högre än långa räntan, alltid har föregått en BEAR-market. Jag vet inte om det bara är amerikanska räntor och det är inte säkert att det gäller denna gång. Vad är din kommentar till det? Var snäll och publicera inte inlägget eller ta bort det så fort du har möjlighet.

  • GaStan skriver:

   Jo men det har stämt många gånger…. ofta behöver inte långa vara lägre än korta, utan att det räcker att kurvan vänder ner… dvs spreaden minskar.

   • André skriver:

    Intressant att det stämmer i Sverige också, men jag måste medge att jag inte förstår riktigt varför det är så.

   • GaStan skriver:

    Inte så konstigt egentligen… Tänk så här: börsen prisar in framtiden. Den korta räntan, säg 3 månaders räntan prisar in dagens tillväxt och inflations-utsikter. Mitt uppe i en långvarig högkonjunktur ligger inflationen oftast rätt högt, så säg att 3m räntan ligger på 3%. Normal spread mellan en kort och lång ränta ligger på säg 200 punkter, så låt säga att 3års obligationen ligger på 5%. Spread 5-3=2.

    Men så inser marknaden”shit dagens starka konjunktur kommer inte hålla, vi står inför en jävla recession. Inte om 3månader, men högst troligt inom 3år. På 3månader kommer inte inflationsutsikterna att förändras, men när vi väl är inne i recessionen kommer de falla från 3 till 0. Detta innebär att 3åringen dyker, säg till 3%. Men 3m räntan händer inte mycket. Spreaden går från 2 till 0 (3-3)….och det är då man säger att Yieldkurvan vänder ner och flaggar för sämre tider…. Börsen ser detta också och reagerar därefter.

    Faktum är att det rätt ofta har funkat precis tvärtom inför en börsuppgång.

    Det roliga är att när vi väl är inne, ja då har börs och långräntor anpassat sig för längesedan!!!!

 2. Staffan Kjellin skriver:

  The smart money are selling, gick GoldmanSachs ut med i januari. Nu har Ga Stan varit på möte på Credit Suisse och fått höra glada tillrop om att det är dags att köpa. Samma budskap har Ga Stan hört i dagarna av chefsstrategen på Deutsche Bank.

  Vad anser Ga Stan om de stora bankernas rekommendationer. Jag ringde en gång DI:s redaktion och frågade varför de presenterade så mycket köptips just från aktörer som på intet sätt är neutrala rådgivare utan själva i gång i intensiv handel.

  DI svarade att de i frågastätter inte längre opartiskheten i råden. De gjorde det i någon mån tidigare, men har kapitulerat. Genom läsarundersökningar vet de att tips om aktieköp är det mest populära i tidningen. Då gör det alldeles detsamma varifrån tipsen kommer.

  Anser Ga Stan att till exempel Goldman Sachs av ren godhet delar med sig till tidningarna om sina köptips.

 3. GaStan skriver:

  Det är en bra men rätt svår fråga faktiskt!!!

  Jag jobbar mot de flesta stora husen, och de flesta har varit mer eller mindre positiva i många år… Och givet att börsen i stort, inkl utdelningar, har trendat upp så kan man väl säga att de haft rätt. Men vad är det värt egentligen. De är hyfsat pricksäkra på prognoser av olika slag så länge som allt är ”normalt”. Vad menar jag med det? Jo jag menar att jag har inte fått någon rapport i år som sa, i augusti kommer Kina devalvera helt oväntat och då faller marknaden. Jag har däremot tonvis av rapporter som varnar för Kinas obalanser… Men de rapporterna har jag fått under 3 års tid, så vad är det värt?

  Dem är kunniga helt klart, men att kunna tajma prognoser och slutligen tjäna pengar, är tveksamt!

  Anledningen till att tidningar publicerar analyser är fullt logiskt. Först sprider dem analysen till kunderna så att de kan agera på rådet, sen vill man såklart sprida det vidare till så många som möjligt så att aktiekursen drivs i den riktningen som analysen pekade på…. Inte så konstigt. Eftersom vi andra inte är kunder hos Goldman ska vi vara glada att få ta del av analysen, om än något sent!

  Att de skulle släppa köprekar för att kunna sälja dyrt till dem som är nummer två på analysen, köper jag inte alls… Det är i varje fall min erfarenhet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.