Marknaden är inte din största fiende

Du är!

Känner du igen dig?

Namnlös2084

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Marknaden är inte din största fiende

 1. Fredde skriver:

  Vad är det Tyson brukar säga? Alla har en plan till man får en smocka .. 🙂

 2. Fredde skriver:

  Jodå, mycket försiktigt positionerad och tycker fortfarande allt ser dyrt ut. Fortsätter vänta på fler döda katter, fallande knivar och blod på gatorna. Typ

 3. Staffan Kjellin skriver:

  Fredrik Lundberg som alltså köpte för fullt på ”svarta måndagen” har ju agerat mycket listigt när han nu tar kommandot över inte bara Lundberg utan även SHB, Industrivärden, SCA, Sandviken m.fl

  Men det är makroekonomiskt viktigt att titta på hur det började. Fredrik Lundbergs pappa Lars-Erik började som byggmästare och byggde hyreshus som Lundbergs fortfarande behåller och det är grunden för den nuvarande framgången.

  Alla som ägde hyreshus blev miljonärer och till och med miljardärer. Det mest konstiga var att kommunerna hade så stora inkomster på sina kommunala bostadsbolag. Kommunder brukar aldrig göra vinster på någonting. Men på de kommunala bostadsbolagen där fick de jättevinster.

  Min slutsats är att tidigare var det storbyggmästarna och kommunerna som ägde och blev rika på fastigheter. Det nya som kommit är att nu äger hushållen ofta sina bostäder (bostadsrättsföreningar). I centrala Stockholm är hälften av bostäderna i dag bostadsrätter.

  Nu är det vanliga svenska hushåll som är med och delar på värdestegringarna som tidigare bara tillföll familjen Lundberg, Wallenstam m.fl.

  Undra på att det är många aktörer som är igång nu med kampanjer mot hushållens ränteavdrag. Idealet vore för kommuner och privata bostadsbolag att de som äger sin bostad i dag, i stället blir hyresgäster igen.

  • GaStan skriver:

   Hyra=driftkostnad+ränta på lån som hyresvärden har+vinst till hyresvärden

   Äger du din bostad, så betalar du exakt samma, bortsett från en punkt, vinst

   Av den anledningen är det hål i huvudet att hyra.

   Det finns dock en fördel, och det är att hyran är statisk. Om räntorna drar iväg måste hyresvärden ta av vinsten och betals räntor istället. Den risken tar inte hyresgästen.

   Dock har de flesta hyresvärdar en belåning som gör att de klarar mycket höga räntor, och ändå gör vinst.

   Det finns även en viktig skillnad mellan brf ägaren och hyresvärden. Det är inte hyresvärdens bostad. Dubblas värdet på kåken kan han sälja och göra en vinst, på riktigt. Det kan inte Brf ägaren då han måste ha någonstans att bo, och ska han bo kvar på samma ställe så har allt annat också gått upp i värde.

   Alla utvecklade ekonomier har fastighetskrascher. I sverige var det senast i början sv 90 talet. Den kommer igen, och vissa av rikingarna kommer se sina förmögenheter gå upp i rök. Men de byter bara plats. Nya köpare med pengar dyker då upp och köper billigt, och de kommer bli förmögna i nästa cykel.

 4. Staffan Kjellin skriver:

  Vad anser Ga Stan om bostadskarriär. Många har en berättelse om att de köpt bostadsrätt för 10 000 kr för 40 år sedan. Genom olika byten till större lägenhet bor de nu i Stockholms innerstad i lägenhet för åtskilliga miljoner. De har bott sig till rikedom.

  HSB och Riksbyggen-generationen kunde och kan till sina barn lämna över en miljonvilla, trots ordinarie arbetarlön. Finansminister Gunnar Sträng (s) införde ränteavdraget med den politiska viljan att svenska arbetare skulle kunna köpa sig en villa.

  Jag läser och läser Ga Stans resonemang men har svårt att ta till mig det!

 5. GaStan skriver:

  Visst, det finns dem som bor i bostäder som är värda miljontalskronor och har obefintliga lån. Men är dem förmögna? Nope, det är en låtsas förmögenhet!

  Beviset?

  Jag känner ett antal verkligt förmögna människor… De åker utan att blinka till Mauritzius över nyår för 250,000kr. Det är en sån grej man kan göra om man är förmögen! De du talar om får ta ett lån för att göra samma sak…. Om du behöver låna för att göra nåt som bara förmögna kan göra så är du inte förmögen!

  Jag skulle inte sagt nåt om 40-talist familjen köpte 2 lägenheter på 70-talet. En som dem bor i(låtsasförmögenhet), och en som de kan sälja närsomhelst (verklig förmögenhet)

  Jag har en farbror som brukar säga att han är världens fattigaste miljonär. Han stämmer bra in på dem du beskriver.

  Visst, han kan belåna huset och leva high life, men det känns inte så bra. Särskilt som han gärna lämnar efter nåt till sina barn som bor i hus med miljonlån. Han är typ deras enda chans att bli helt skuldfria någon gång!!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.