Teknisk köpsignal

Efter positiva uttalanden av Kinas finansminister om skattereformer och investeringar i infrastruktur så rallar Asien… Tokyo var upp 7%!!!Även BNP siffran, revidering dock, över 2a kvartalet var bättre än väntat. Samma siffra från Eurozonen var också bättre än väntat… vet inte om nån bryr sig!

Stockholm och Europa öppnar därefter, och vi får en teknisk köpsignal. Nu tror jag att den här rätt tunna optimismen kommer att lugna ner sig en smula, och därmed kommer jag vänta att köpa till gapstängning kring 1499, som jag väntar mig inträffa de närmaste dagarna.

Kan vi vara säkra på att Augusti OMX1,408 var botten? Nej det kan vi såklart inte. Då var alla rädda för hard landing i Kina och räntehöjningar från USA. Den här optimismen, ca 100 punkter senare, handlar om motsatsen. VI kan ju lätt hitta tillbaks till oron, och då kan det falla på. Vissa pekar på att många index har stämt av fina Fib38% nivåer av nedgången nu, och det kan gott falla på härifrån… hmm jag lutar mig ändå åt det positiva hållet. Dagens rörelse är lite extrem, låt marknaden hämta andan… och kommer köparna in på nytt. HOPPA PÅ!

Teknisk analys handlar inte om att sitta och hoppas på bättre köplägen, utan att agera på signaler. Den tekniska analysen tar inte hänsyn till om du ligger snett i din position, eller har hoppat in och ur marknaden 10 gånger på kort tid. Idag fick vi en signal, punkt. Sen kan den visa sig vara falsk… So?, That´s part of the game. Fundamental analys är inte bättre. Det är samma sak som att säga, jag tycker aktien är billig om bolaget tjänar X pengar nästa år. Sen kanske aktien går dåligt och det visar sig att din vinstprognos inte stämde. Tough shit. Vinstprognoser är ibland rätt, men ofta fel. Tekniska signaler är ibland rätt, ofta fel. Vänj dig, eller köp statsskuldväxlar 🙂

Man kan köpa idag såklart, men gap i kombination med ganska shallow optimism brukar ändå vara anledning att vänta en dag eller två……

FED sammanträder om en vecka…. detta är fortsatt ett viktigt möte för marknaden, glöm inte det! Vi har en del macro fram tills dess, US PPI, CPI, Importpriser, detaljhandel, huspriser och Michigan…men egentligen ingen kioskvältare

Imorgon kommer kärn inflation från Sverige… alltid lite kul!

ps. någon noterar säkert hur väldigt fel jag (och andra) har kring den tekniska analysen. Det är faktiskt inte jättekonstigt, då den över tid ger rätt, om man är hyfsat skicklig, i 3 av 5 fall, och om man är mycket skicklig i 3 av 4 fall. Den har alltså väldigt fel, och felen kan komma på varandra många gånger dessutom.

Min TA nivå är medelmåttig skulle jag säga. Men anledningen till att jag ändå använder den, är att jag ändå vill hänga med i de stora långa rörelserna, även om det ibland på kort sikt blir helt fel, och ibland många gånger i rad. ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Teknisk köpsignal

 1. Staffan Kjellin skriver:

  Jag har följd dina skriverier i många år. Från det du skrev på Finansbloggen. Många bra kommentarer från dig har jag sparat . Som denna nedan. Det är intressant eftersom du i dag talar och skriver så mycket om teknisk analys.

  Nu citat från G:a Stan för några år sedan.

  Det var längesedan man pratade om utdelningar

  Det var nån känd investerare i USA, kommer inte ihåg namnet som hade en enkel strategi.

  1, Utdelnings yielden måste vara högre än US 10yrs (idag 3,5%)

  2, Den genomsnittliga årliga Utdelningstillväxten de senaste 5 åren måste ligga på minst 10%. Inget år får ha sänkt utdelningen. (ex 10kr, 11kr, 12kr, 13kr, 14kr och 15kr)

  Alla bolag som platsar i portföljen ska ha lika stor vikt!

  Den här strategin Outperformade massivt under -70 och -80 talet. Den gick hyfsat i bullmarket, men gick strålande i Baisse.

  Jag undrar vad den avkastat de senaste 10 åren?

  Slut citat från Finansbloggen och g:a stan. Vad säger du i dag om ovanstående mycket intressanta och tankeväckande inlägg?

  • GaStan skriver:

   Oj, ja det låter som sk. Dividend Aristocrats. Finns en del av både Index och ETF inom detta. Ingen dum idé men man behöver ha MYCKET lång horisont för att den strategin ska säkert outperforma.

   Jag tror en portfölj på detta sätt går väsentligt bättre än marknaden om marknaden sätter sig 20% eller mer… det är en defensiv stil.

   Men det är också bevisat att klassiska direktavkastare går väldigt dåligt när räntorna går upp. Logiken är enkel. De aktierna som har en hög direktavkastning, har oftast en hög pay-out. Dvs de delar ut en stor del av vinsten. De kan, oftast, göra det för att vinsterna inte behövs återinvesteras. De är i regel en ganska mogen bransch med låg tillväxt. Därför växer oftast inte heller vinsten så mycket. Man köper alltså inte aktien pga av dess framtida tillväxt, utan direktavkastning idag. Direktavkastningen ställs direkt mot riskfria räntan. Går den senare upp, så minskar aktiens attraktionskraft, allt annat lika. därför brukar de gå sämre än marknaden.

   Men ovan strategi, tar ju inte bara hänsyn till % utan även dess tillväxt, så jag misstänker att de kommer lite bättre, även om räntorna stiger.

   Men det är en svår fråga. går börsen ner för att räntorna stiger. Då är det ju negativt för aktierna.

   Så det är en svår ekvation.

   Jag skulle säga så här, om du är långsiktig så är det ingen dum ide att investera i den här typen av aktier. Men om du tror att marknaden ska sätta sig…. så bör du sitta på cash… för cash går alltid bättre än aktier, vilka de än är.

   Senaste 10 åren har den strategin outperformat marknaden! Åtminstone i USA. I Sverige har vi inget sånt index.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.