Oproportionerligt?

Först några snabba iakttagelser:

1, Fed funds rate prisar in 30% sannolikhet för höjning; dvs NEJ

2, Undersökningar bland ekonomer och strateger visar 50/50: dvs VET EJ

3, Men jag såg precis att den Amerikanska 2-åringen tog ett skutt i tisdags (ledsen att jag inte uppmärksammar detta förrän nu!!). Jag har använt den som Proxy för vad marknaden tror om framtida styrränta, genom att ta den minus 50 punkter. Den har pendlat mellan 0,40 och 0,75 hela året och visat, trots ibland envisa rapporter om räntehöjningar, om att marknaden faktiskt inte tar höjd för detta. OCH HAR HAFT RÄTT. Just taket kring 0,75 har den vänt ner från ett antal gånger. Men så i tisdags drog den rakt förbi och stängde på 0,80. Vad hände, jo i fredags kom det Retail siffror som faktiskt var snäppet sämre än väntat. Men jag gjorde misstaget att inte titta tillräckligt noga. För tittar man på Julis siffror så var de kraftigt uppreviderade. Även Augusti siffran rensat för Energi var bättre än väntat… och nu när jag bökat runt lite så visar det sig att flera Amerikanska banker reviderat upp BNP prognosen för helåret, just mot bakgrund av starkare privatkonsumtion än väntat. Räntemarknaden såg detta, och kanske gjorde tolkningen att den amerikanska konsumenten kanske säger att hon tycker det är oroligt i omvärlden osv… men har inte dragit ner på konsumtionstakten. Något som såklart FED måste förhålla sig till. Dvs risk för högre räntor. Huruvida detta är ett falskt break out, eller ej. Om det är en data blip eller inte återstår att se. Men det är intressant, för det skulle kunna betyda att räntemarknaden faktiskt är på väg att prisa in en räntehöjning.

Av de här tree ovan har vi alltså en NEJ, en VET ej och en JA (eller kanske)….. om några timmar vet vi!

Detta leder oss in på en annan iakttagelse.

På senare tid har jag hört folk säga 1, det fästs alldeles för stor uppmärksamhet kring den här räntehöjningens vara eller icke vara… hur jävla viktigt kan det vara egentligen. Snacka om att marknaden tappat proportionerna? 2, ärligt talat, vad spelar det för roll om de höjer nu eller inte. Blir de ingen höjning nu så lär det ju bli december. Spela stor roll eller?

Man blir frestad att hålla med i resonemanget. Men trots detta anser jag att dem har fel.

1. En höjning på 25 punkter gör ingen sommar. Det håller jag med om. Men den signalerar desto mer!

En höjning säger två saker.

A. FED anser att USA är på väg att nå 2% inflation på kort sikt, och därmed ligger ekonomin på en tillfredställande nivå tillväxt- och jobbskapandemässigt givet resursutnyttjandet. Detta ger FED stöd att gå från en stimulativ penningpolitik med negativa realräntor TILL en balanserad penningpolitik med NOLL i realräntor. Det är ett paradigmskift som kommer MÄRKAS om de gjort fel analys av ekonomin. Är ekonomin tillräckligt stark, som analysen säger, då kommer det spela en mindre roll just för att ekonomin klarar av att hantera högre räntor, eller rättare sagt noll i realränta.

B. Det är inte bara en höjning! Marknaden prisar in framtiden. FED höjer inte 25 punkter för att sen inget göra på lång tid. Utan detta är startskottet på en serie höjningar. Typ 25 i kvartalet. Ca 1% på ett år. Hur länge de kommer pågå beror på hur tillväxt-jobb-inflation utvecklas. Inget vet. Om det visar sig att FED höjer 25 punkter, och sen inte mer. Eller att de får ta ner den till noll igen… då kommer det vara ett resultat av dem har haft fel i sin analys. Då borde dem aldrig höjt. Så en höjning indikerar att vi de närmaste åren kommer få se väsentligt högre räntor… kanske 1% om ett år, kanske 2% om två år… och detta smittar alla räntor och tillgångsslag…ÖVERALLT!

Många tycker det är peanuts om de går från 0 till 2% räntan på 2 år. Men det är det inte. Utan att grotta ner mig i detaljer, säger jag bara. Om den bolåneräntan du betalar på ditt bolån idag skulle gå upp med 2% (troligtvis lite mer då spreadar också kan öka). Påverkar det inte dig? Får du inte en slant mindre i plånboken då? Ta så många hundralapper, eller tusenlappar du har mindre i plånboken, och gånga med alla som har lån i Sverige. Gör sen samma beräkning för alla belånade företag, och sen för staten. Sen gör samma beräkning för alla länder i världen. Ja du fattar! 2% är ingen hög ränta… men att gå från 0 till 2% spelar roll.

2. Om de inte höjer nu så höjer de i december!!!

I våras var många säkra på höjning i juni, men det blev inget och därför var man tvärsäker på september. Nu tvekar man om september, men är tvärsäker på december. Det är ingen naturlag. Om det kommer visa sig inflationen inte lyfter mot 2%, så kommer inte FED heller behöva höja. Oavsett om det är december, mars, juni, september…. sen kanske de gör ett policymisstag och höjer utan att inflationen lyfter. Då är det såklart ovisst vad som händer.

Men många säger ändå att inflationen är på G.

De som studerar den amerikanska arbetsmarknaden menar att lönerna kommer lyfta. Jag håller med. Å andra sidan har de haft fel länge.

Dollarn stärktes radikalt under 2H14-1H15. Detta gjorde att man importerade disinflation. Dollarn så här lång under 2H15 ser stabilare ut vilket gör att dollar effekten klingar av….. det är en viktig parameter. Å andra sidan så lär dollarn stärkas när FED höjer.

FED vill inte höja för att sen se att inflationen inte lyfter enligt sina prognoser…. då de kan komma att behöva sänka kort därpå!

Det är ett knepigt läge. Men räntehöjningen spelar roll, och det är inte säkert att man höjer i december bara för att man inte gör det i september…. det ska vi ta med oss!

Time will tell!

ps. Jag fick frågan hur jag kunde stoppa in och ur mig så fort i marknaden. Nej jag köper och säljer inte hela min aktieportfölj. Den rör jag inte, och den jobbar jag med separat. Nej, den allmänna aktieexpoeringen styr jag genom OMX terminer. Väldigt billigt och enkelt.

säg att man ligger 100 i aktier. Är jag fundamentalt och tekniskt negativ kortar jag 100. Men oftast när jag är fundamentalt negativ så har jag svårigheter att hitta aktier med tillräcklig uppsida, och då ligger man kanske 50 investerad så det räcker med 50 kort i terminen.

Jag har 4 läges situationer:

A.Fundamentalt + Tekniskt +:

Oftast ligger jag fullinvesterad i aktier, inga terminer (Ska helst träffa början/ mitten av en börsuppgång)

B. Fundamentalt + Tekniskt -:

Oftast nästan fullinvesterad i aktier, kortar terminen så jag uppnår ca 50% aktieexpo.(Ska helst träffa i slutet av en börsnedgång)

C. Fundamentalt – Tekniskt -:

Har oftast väldigt lite aktier, och kortar terminen så jag når 0% aktieexpo. (Ska helst träffa i början av en börsnedgång)

D. Fundamentalt – Tekniskt +:

Har oftast väldigt lite aktier, och speck köper terminen upp till 50%. (Ska helst träffa i slutet av en börsuppgång)

Just nu är jag i C. Men kan lätt bli D. Men det kan också bli en B. om det faller på.

ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.