Vilket man får säga var precis enligt marknadens förväntningar…
Konstigt? Inte alls! Trots hyfsad tillväxt, dock lägre än vid historiska uppgångar, och hyfsat jobbskapande så är
1, inflation en bra bit under målet
och
2, visar inga tecken på att börja stiga
3, utöver det noterar de oron runt om i världen, främst Kina. Vilket kanske inte påverkar dem handelsmässigt så mycket, men genom dollar och räntor.
det betyder bara en sak. Amerikanska ekonomin klarar ett högre tempo utan att det är ohälsosamt, och fordrar åtstramning.
nu tror alla på höjning i december.
Jag säger som jag sagt innan: händer inget med datan så lär vi inte så någon höjning då heller!
Se Fed egna prognoser (inte för att de brukar stämma men ändå)
Klicka för att komma åt fomcprojtabl20150917.pdf
Klicka för att komma åt DB_DataFlash_2015-09-17_GDPBD00000284702.pdf
Jag skulle säga att den primära signalen är om Core PCE tar sig över 1,5%. Det är då dem med ”tillfredställande stor säkerhet” kan säga att den underliggande inflationstakten ”är på väg mot 2%”… och därmed är det en signal att gradvis gå från en stimulativ penningpolitik, dvs negativa realräntor, till en mer balanserad, dvs neutrala realräntor. Det finns TVÅ indirekt ledande indikatorer till Core PCE, som FED fäster väldigt stor vikt vid. Dels är det lönerna, och 1,5% Core PCE matchas någorlunda av 2,5% lönetakt. Det finns två mått. ECI (som kommer den siste oktober) samt timlöner i NFP som kommer varje månad. Det viktade snittet bör vara ca 2,5% för att det ska vara en hygglig signal. Den andra faktorn är dollarn och importpriser. En svag dollar driver upp Core PCE. Den är mer osäker, men givet att dollarn håller sig så borde importpriserna YoY börja stabiliseras from januari. Jag är inte säker på höjning i december, det beror på datan. Men risken för höjning i mars16 måste ses som stor då dollareffekten med stor sannolikhet kommer börja påverka Core PCE åt andra hållet.
Många tycker det är synd att det inte blev någon höjning. Kan inte fatta det. Varför ska man dra ner på tillväxt och jobbskapande om det inte behövs?
Räntorna borde hålla sig på mattan vilket är bra för multiplarna…. Vi får se men efter augustis sättning borde det finnas förutsättningar för bra börs…problemet är väl att till och med FED ser utvecklingen i kina som ett potentiellt problem för Amerikanska och Global tillväxt…. det gör marknaden orolig och agerar som motvikt till de låga räntorna!
Kina är verkligt jobbigt måste jag säga. Grekland var också problematiskt när det var som värst, då utfallen inte var riktigt prognosbara, men fördelen med Grekland är att det är en liten och oviktig ekonomi. Det är sannerligen inte Kina.
Time will tell!
Trevlig helg
ps. Jag slog ett slag för Turkietfonder för den riskvillige. Är det någon som tittat på Japan…. börjar också se rätt spännande ut!
Notera att det är optionslösen idag… så man kanske inte kan lita fullt ut på rörelserna
Makro på sistone?
Core CPI kom från USA, 1,8% YoY mot väntat 1,9 och fg 1,8…. gäsp
NAHD kom in på 62 mot 61 väntat och fg 61… us property marknad håller ställningarna, viktigt!
Tog en titt på Kina datan senaste 2 veckorna (kollar den sporadiskt då och då)
FAI, dvs Fixed asset Investment, IP, Retail, Import, PMI, FX Reserves… ja allt som sägs ta pulsen på ekonomin har trendat ner senaste 3 åren, och är runt 3 års lägsta nivåer nu. Mer handfasta grejor som Elkonsumtion, bilförsäljning etc visar samma sak. Den enda som vänt upp är fastighetsmarknaden som verkar göra lite av ett trendbrott. Hursomhelst känner jag mig skeptisk till att Kina är en 7% ekonomi… snarare 5%. Men detta måste ju alla se….. det kan jag ju inte vara ensam om att tycka?
19 oktober kommer 3QBNP från Kina…. den lär många fästa stor vikt vid trots allt!!!
tittar man tekniskt så sammanfaller Fib38% av 2011 trenden, och stigande trendlinjen från 2011 kring 1,380 den 13-15 oktober….. många TA baissare hade nogg tyckt att det varit najs och stämma av den….
Bra att Kortsikt påpekar att det är lösendag i dag. Det är en sak som ofta förbigås i svensk aktieanalys. Det är först på måndag som riktningen pekas ut.
Så fråga: Varför är Kortsikt för uppgång på aktiemarknaden. Hans tekniska analys visar detta. Elliott Waves?
Nej jag stoppade faktiskt ur mig så nu står jag utanför, men om jag ska vara ärlig så har jag ingen jätte övertygelse i någon riktning.
Visst kan det varit en mellandag idag, svårt att säga. Räntorna kommer ju ner och normalt ska detta vara bra för aktier, men samtidigt verkar marknaden lite skakad över Feds duvaktighet….
Vi får se, antingen ska vi till 1,375-1,400 eller bryter det upp närsomhelst… Jag vet inte, men jag är beredd att köpa in mig i any day soon…. Tålamod är en dygd
Det går ej att följa point and figure eller Elliott fullt ut. Det beror på Centralbankerna.
År1992 visade alla chart på en otrolig nedgång. Professor Sixten Öhman stod i Rapport och uppmanade svenska aktiespare att sälja allt de hade, aktier och fonder. Många gjorde som han sa.
Öhman hade rätt enigt alla chart. Om det inte varit för den Svenska Riksbanken. Efter att ha haft de berömda 500 procenten, så lämnade Sverige den fasta växelkursen och Sverige fick en uppgång i aktier under 1990talet som väl saknar motstycke i svensk finanshistoria.
År 2009 pekade alla chart på en otrolig nedgång igen. Den i USA så kände framtidsgurun Georg Celente säger i dag att han förutspått alla växlingar i aktieutvecklingen rätt. Utom 2009.
Då pekade alla chart på en mycket svår tid för aktier. Vad Georg Celente säger i dag är att han inte ens i sin vilda fantasi skulle kunnat föreställa sig att FED skulle inför QE och nollränta.
Nollränta är väl inte så märkligt, QE var nytt.
I Usa tycker jag den expansiva finanspolitiken fått alldeles för lite utrymme. Under 6 år, 2008-2013, spenderade man 40% av bnp i samlade budgetunderskott, och tog statsskulden från 40 till 80%. Försök föreställ dig att man inte gjort det
Men då är frågan vad de ytterligare pengar som höjde statsskulden gick till. Var det till krig och militära ingripande och operationer i Ukraina, Syrien, Libyen, Irak och Afganistan så var det väl inte mycket vunnet för varken USA och dess medborgare, eller världen.
Nej, krigen spelade ingen roll.
https://en.wikipedia.org/wiki/Military_budget_of_the_United_States
försvarsutgifterna, som andel av Budget, låg på i snitt 19,3%…. dvs i linje med åren innan.
Jag tror få fattar vilken expansiv finanspolitik de körde…
Sveriges BNP uppgick 2014 till 3,918 miljarder SEK. USA körde underskott på i snitt 6% om året i 6 år. De kör fortfarande underskott under 2014 och 2015 men de är relativt små.
Det snackas mycket om att Maggan har det svårt att få ihop budgeten
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_statsbudget
och hon väntas köra ett underskott i år på 32 mdr.
Hade hon gjort som USA, och kört en underskott på 6% så är det 245 miljarder om året… I SEX ÅR!!!!!
Visst, USA sticker ut i världen med hyfsad tillväxt och ett starkt jobbskapande i många år….. men det trot fan när man spenderar, med svenska mått, 255 miljarder om året mer än man tar in i skatt, utan lånar upp pengarna istället, och lägger det på statsskulden växer.
Vad jag tror jänkarna vill är inte att amortera, för det gör man nästan aldrig på en statsskuld…. utan växa med siochsådär 3% om året kommande 10 åren, dvs ackumulerat 34%… och sen köra balanserad budget, vilket därmed tar statskulden, mätt som total national debt, från 100% av BNP till 74%.. eller mätt som public debt från 75% till 55%.
https://en.wikipedia.org/wiki/National_debt_of_the_United_States
Yellen är rädd för spöket från 1937?
http://www.cnbc.com/2015/06/15/the-federal-reserves-worst-nightmare-the-ghost-of-1937.html