Det är positiva tongångar, men det luktar rekyl

SPX rallade igår kväll efter FEDs duvvaktiga uttalanden. Stängningen var mycket stark, och bådar gott inför framtiden om ser det strikt tekniskt. MEN jag vill addera två saker. SPX, troligtvis världens mest följda index, älskar att finta, och är ordentligt överköpt.

Så även om det ska fortsätta upp i det längre perspektivet så tror jag på rekyl inom kort. SPX har ett gap på 1,951. Tänk på det? Kanske toppar OMX redan idag? Motståndet kring 1,500-1,522 lär inte passeras utan rekyl i varje fall!

Det som gör mig ännu mer övertygad är när jag tittar på den amerikanska räntemarknaden. Den tog gårdagens ”news” med en axelryckning, ”What news”. Marknaden har redan prisat in att det inte blir någon räntehöjning i december. Att SPX blev så glad känns därför en smula överdrivet.

Tittar man på Europa indexen, som är mer pålitliga tekniskt, så är de uppe vid sina motståndsnivåer. Ingen ”fint” eller köpsignal än så länge.

Vad beträffar botten på OMX så är man ju frestad att tänka att 1,369 var botten. Men det är faktiskt i kommande rekyl som vi får bekräftelse på detta. Sätter vi en högre botten så var det kanske det! OM 1,369 var botten så lär vi nå upp till 1,550ish i det korta perspektivet… och därför är rekylen intressant att köpa in sig i.

På lördag och i nästa vecka har vi en rejäl laddning Kina data…. den kommer att vara viktig för rekylens längd och storlek…. det kommer även retail sales, CPI och Michigan från USA som är av underordnad karaktär. I Sverige har vi INflation.

Vänsterchart visar Kinesiska fastighetstransaktioner. De sägs leda priserna med 6 månader. De har vänt upp. Hurpriserna är viktiga, då de står för 50% av hushållens förmögenhet, knappt 50% av bankerna utlåning och 15% direkt och indirekt av BNP. Ett kraftigt fall i priserna skulle med all säkerhet utlösa en hårdlandning i Kina… det pekar INTE på detta. Höger chart visar att lönerna är låga i USA… och det tar såklart bort trycket från FED. Bägge charts är superviktiga kommande månader…

Namnlös2104

Nästa chart handlar om psykologin och är från Torsell på Carnegie… han menar att än så länge är vi i Oros fasen. Dålig data och nya bottnar skulle kunna skapa rädsla. Det är normalt sett ett rätt bra köpläge, om inte rädslan blir självuppfyllande och leder in i receesion.,.,.

Namnlös2105

Annars börjar arbetslösheten närma sig en nivå i USA som i regel ger upphov till stigande löner…

Namnlös2106

CS försöker bryta ner vad det är som har förklarat skillnaden mellan faktisk inflation och målet om 2%. Som ni ser förklarar oljan en hel del. Men det är Core PCE som är intressant. Men lyfter man bort den anser CS att det faktiskt är dollarn som på YoY basis förklarar mestadels av skillnaden. Men lönerna ligger ju 2,3%, vilket kokar ner till 1,3% core (med antagandet att den historiska spreaden på 1% håller), och det är där vi är. därför vill jag få det till att det är framförallt lönerna som förklarar skillnaden till 2%. Men de menar att det är dollarn. Hursomhelst, YoY effekten på dollarn börjar klinga av i januari och det ska bli intressant hur core PCE börjar bete sig då. Har de rätt så är en höjning i mars väldigt trolig, även utan stora löneökningar. Jag har tror trots allt att lönerna behöver lyfta någon för att vi ska börja tro på högre core PCE. Å andra sidan är risken rätt stor med tanke på NAIRU. Å andra sidan har man reviderat ner NAIRU åtskilliga gånger…

Namnlös2107

För nån vecka sedan skrev jag att marknaden i höst har oroat sig mer för konjuktur än glatt sig åt fortsatt låga räntor. Det har man fått äta upp sista veckan. Låga räntor är fortfarande väldigt uppskattat av aktiemarknaden.

Därför står jag fast vid att högre räntor, typ 200bp, är det största hotet mot aktier. Det näst största hotet är fallande vinster, vilket är kopplat till recession, vilket TROLIGTVIS är kopplat till hårdlandning i Kina…. inget verkar aktuellt på kort sikt dock!

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.