och lite Kina till

Nya lån kom in på 1,050 mot 900 väntat och fg 800… not too bad

M2 kom in på 13,1% YoY mot väntat 13,1 och fg 13,3. M0 och M1 kom in bättre än väntat och fg, men jag anser att M2 tar bäst tempen på ekonomin. Den här är viktig. Om man ska vara petig så ska man helst titta på M2 minus CPI, för att få en känsla för den reala penningökningen. Så länge som den ligger på ca 10% så tror jag inte på någon hårdlandning.

På det hela taget så har datan varit rätt ok.

Men på söndag kommer Retail sales, IP, FAI samt BNP. Så det kan potentiellt vara avgörande!

Nedan chart är rätt kul….. vad ska man säga. Marknaden har inte en jävla aning om när FED ska höja. Inte ens FED själva. Enligt mig kokar det ner till att man har ingen aning om var NAIRU ligger. Dvs den nivå av arbetslöshet, som även kallas för full sysselsättning, och som är gränsnivån för när löneinflationen tar fart. Alla har haft fel hittills, därför har man haft fel i sina prognoser över när FED ska höja. Eftersom man har haft fel när FED ska höja så har man haft fel i sina prognoser av räntorna, och eftersom man har haft fel om räntorna så har man även haft fel om fastigheter (läs professor Stellan på KTH) och aktier.

Namnlös2108

DB konstaterar att OM det här är en klassisk 10%+ korrektion, ja då har den följt perfekta mönster och vi står inför en fin uppgång närmaste månaderna. Jag tror de kan få rätt.

Namnlös2109

Ang Kina kan man även titta på

Klicka för att komma åt DB_GEP_2015-10-02_0900b8c08a3fc15a.pdf

Klicka för att komma åt 0900b8c08a4b3f3f.pdf

På DB lyfter man fram en rätt intressant grej. De anser att det främst är stigande realräntor som orsakat dålig börs senaste halvåret. Visserligen gav Kina en extra känga åt börsen. Men samtidigt uteblev räntehöjningen från FED PÅ GRUND AV KINA, och kort därpå började räntorna falla tillbaka… och därmed bromsades realräntorna upp, varpå börsen med viss eftersläpning kunde rekylera upp mot samma nivå. Hur ska man tolka detta? Stigande realräntor, dvs stigande räntor, eller förväntningar av dito, är det enskilt största hotet mot aktier. Och tvärtom! Givet att inte Kina hårdlandar då alltså som tvingar in oss alla i lågkonja och vinstrecession. Så kontentan är att vi kan få rätt bra börs framöver, om datan fortsätter att vara dassig och räntorna håller sig på mattan. Vänder sentimentet och det börjar pratas om räntehöjning… ja då finns det dåliga förutsättningar för bra börs….

Namnlös2110

Från USA kom igår Retail sales. Den var sämre än väntat. Kärn PPI kom in på 0,8 mot väntat 1,2 och fg 0,9. Svagt. Nu precis kom Core CPI in på 1,9% YoY mot väntat 1,8 och fg 1,8. Inte så mycket att snacka om. Datan stödjer så här långt inte högre räntor… men inte kraschlandning heller! Borde kunna ge bra börs.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.