- Vad är anledningen till att din förmögenhet vuxit senaste 6 åren?
Jo värdet på din bostad och dina besparingar har vuxit i värde.
Varför har dem det?
Jo för att räntan är låg
Varför är den det?
Jo för att inflationen är låg
Varför är den det?
Jo av många skäl, men främst
1, globalisering och digitalisering har höjt kapacitetstaket i världsekonomin samt.
2, historiskt svag global återhämtning och tillväxt.
hade vi tvärtom haft stark konja globalt sett senaste åren så hade inflationen legat upp mot 2%. Hade vi inte haft fenomenet med d & g då kanske den legat upp mot 4%….. Fastighetspriserna framförallt hade varit därefter. Det är en no brainer faktiskt!!!
Men DB visade även ett intressant chart
Det vi sett senaste 5 åren är tämligen unikt ur ett 45 årigt historiskt perspektiv. Normalt sett svänger vinstmarginalerna med vinsterna. Det finns helt uppenbara logiska förklaringar, som handlar om att kostnader växer inte lika fort som Sales i goda tider, och kostnader faller inte lika fort som sales i dåliga tider.
Men senaste 5 åren har vi haft FLAT vinster i absoluta termer, mer eller mindre… FAST stigande vinstmarginaler. Om jag har räknat rätt så har SALES för SP500 bolagen krympt med ca 2-3% om året senaste 5 åren.
Hur har man kunnat bibehålla vinsterna?
Jo genom att sänka kostnaderna.
Hur har det gått till?
Min gissning är:
1, ingen löneinflation
2, färre jobbar mer
3, digitalsiering, IGEN
4, globalisering, IGEN
Kontentan är att globalsiering/digitalisernig inte bara tryckt ner räntor=upp multiplar, utan de har även bevarat vinsterna när försäljningen har minskat.
Sensmoral!
TACKA globaliseringen och digitalisering för din förmögenhets utveckling sedan Lehman.
🙂
Att Sales för SP500 bolag i genomsnitt skulle ha minskat med 5 % om året i 5 år kan ju rimligen inte stämma. Något är fel med dina källor / ursprungsberäkningar.
vad skulle jag göra utan dig?
Jag tittade på högergrafen, dvs att vinst marginalen gått från 35 till 55%…. Haha! Tänkte inte hela vägen. Tyckte väl att försäljningstappet kändes orimligt!
Säg att marginalen gått från 9% till 10,5% och vinsten är flat mellan 2011 till 2015.
Då pratar vi försäljningsminskning på ca 3% om året.
Sen har jag höftat att vinsten är flat… Men det har jag sett i annan research
Korrar inlägget
Mats Qviberg kallar Länsförsäkringar för ”Länsförskringar” i sin nya bok som kom i fredags. Han har en försäkring där som sjönk med 8 procent år 2013, samma år som börsen gick upp med 26 procent.
Själv anser han att han har en unik gåva för att handla i aktier. Han känner på sig direkt när det är dags att köpa och dags att sälja. Det är en självklarhet för honom. Därför är det svårt att lära ut hur man skall göra för andra som inte har den här talangen, skriver Qviberg. Det är samma i alla yrken. Vissa kan och vissa kan inte.
Men han ger en regel:
Du skall äga tio aktier hela tiden. När du sålt några fyller du på med nya så det alltid är tio aktier i portföljen. . Behåll hela tiden de som går upp och sälj de som gått ned. Tyvärr gör folk alltid tvärtom, skriver han. De säljer de som har gått bra (tar hem vinsten, som det heter) och behåller dem som gått dåligt ”för att vänta på en kommande uppgång”.
Men tänk om en trädgårdsmästare som sköter sin trädgård skulle göra likadant, skriver Qviberg.
Alltså gallra ut alla växter som växt bäst och endast behålla dem som ej tagit sig i blomsterrabatten.
Ska man sälja aktier som går upp eller ej, ska man köpa dem som går ner eller inte. Tyvärr är det inte så enkelt och det finns inga naturlagar.
Min åsikt är att ingen av strategierna fungerar, utan du ska sälja dem aktierna i portföljen som är högt värderade, och köpa in nya som är lågt värderade. Detta oavsett hur de gått!