Var står vi nu?

Förra veckans jobbsiffra fick marknaden att ändra uppfattning om utsikterna för räntehöjning av FED i december. 2,5% löneinflation är den högsta på många år. Även om den i sig inte indikerar 2% kärninflation, så kanske den indikerar att vi kan vara på väg dit…. dvs att NAIRU i USA de facto ligger på 5,0%. Dvs den nivå på arbetslöshet som triggar löneglidning. Där har många kört fel i många år, vilket även har påverkat oss här hemma. FED har tillgång till en jobbsiffra till innan mötet. Kommer även den in i samma härad så är risken hög för höjning. Yellen har flera gånger sagt att vi höjer ”när vi ser att datan pekar på att inflationen med relativt hög sannolikhet är på väg mot målet om 2%”. Det är detta vi nu ser.

SPX i fredags var varken bu eller bä skulle jag säga. Det verkar liksom inte riktigt ha bestämt sig vad den tycker om det här. Valuta och räntemarknaden är mer bestämd. Både korta och långa räntor handlades upp och rent tekniskt borde den amerikanska 10-åringen kunna fortsätta mot 2,5%. Även dollarn var stark som ett led i detta. De flesta verkar nu tro på att den återigen kan vara på väg mot par mot Euron, dvs 1,00ish. Usd/Sek ser också tekniskt jättespännande ut. Ska den bryta upp och gå mot 9,3ish? Jag tror det, givet att december höjningen får allt större acceptans. tittar man på Fed funds rate så drog den i väg efter NFP siffran. Dock är man inte 100% på höjning ännu. Skulle nästa NFP siffra trilla in på 2,2% då är vi ju tillbaks på ruta ett.

OMX har ju motstånd kring 1,545ish, och sen kommer fallande trenden lite högre upp. Frågan är, fick vi en äkta köpsignal i förra veckan i samband med att vi stängde högre 1,510? Vi har ju ett gap kring 1,508. Det borde täppas till och sen är det viktigt att köparna tittar in. Andra tekniska indikatorer pekar på uppgång på några månader sikt, dessutom är det en säsongsmässigt stark period.

Frågan är var vi är på väg. Om lönerna nu är på väg upp mot bakgrund att NAIRU ligger på 5%, och dollarns baseffekt från och med januari, så borde räntorna stiga. 10-åringen mot 3% och 2 åringen mot 1,5%. Detta borde sätta press på multiplarna allt annat lika. Så frågan är om optimismen är uthållig. Jag är skeptisk. Men än så länge är det tekniskt köpvärt. När vi ändå har nämnt dollarn så är det ju viktigt att påpeka att dollarn stärks, som sagt, av att ekonomin är stark, inflationen kan vara på antågande och räntorna går upp….. men en stark dollar har också effekten av bromsa tillväxt och importera deflation. Så i förlängnigen får den ju inte bli för stark för då leder den till motsatt effekt. Där är vi dock inte än!

Från Kina har det trillar in lite data.

FX reserver kom in på 3,525 mot väntat 3,465 och fg 3,514…. Oj, den sjunker inte längre

Export kom in på -6,9% YoY mot väntat -3,2 och fg -3,7
Import -18,8% YoY mot väntat -15,2 och fg -20,4…. inte så kul men det viktiga är att den bottnat.

Totalt sett not too bad. I veckan kommer Money Supply, Nya lån, CPI/PPI, Retail, IP och FAI från Kina. Det viktiga är att datan är så pass stabil att Yellen inte blir orolig 🙂

Från USA kommer Retail sales, PPI och Michigan index.

Stay tuned.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Var står vi nu?

 1. Fredde skriver:

  Om man antar att Yellen höjer på nästa möte, när tror du då vi då tillbaka på en normal istället för expansion penningpolitik? Tänker att Fed brukar hålla i och höja enligt plan när dom väl kommer igång

  Menar du att dollar skulle stå i paritet med euron om Draghi fortsätter med QE som om inget har hänt samtidigt som Yellen höjer stegvis enligt plan?

  • GaStan skriver:

   Otroligt bra och avgörande frågor.

   För det första är jag inte säker på att hon höjer den 16 december. Nästa NFP siffra måste och vara i linje med förra. Sen är det ju så att 2,5% löneinflation inte leder till 2% kärninflation (om man ser till det historiska sambandet) utan vi måste upp i ca 3%. Så där måste man fråga sig hur högt hon vill att Lönerna ska gå innan hon känner sig säker på att Core PCE kommer att lyfta? Det som var anmärkningsvärt med fredagens siffra var att den signalerade trendskifte.

   Om hon tror att USA kommer nå 2% inflation inom kort så borde hon gå mot balanserad penningpolitik. Dvs en styrränta på 2%. Givet att hon höjer en gång i kvartalet så borde hon gå till 1% under 2016, och 2% 2017. 25 punkter per kvartal.

   Men det är här duvorna har invändningar. De menar att hon aldrig får chansen att gå så långt. Anledningen är dels att räntehöjningen i sig pressar upp räntorna, vilket gör att alla belånade får mindre över i plånboken, vilket slår mot konsumtion och investeringar, således tillväxt, således jobbskapande, således löner och slutligen kärninflation. Den andra faktorn är dollarn, den kommer stärkas om inte omvärlden höjer i samma utsträckning (vilket dem inte gör). Detta bromsar tillväxt och gör att man importerar deflation.

   Så enligt dem så innebär hennes räntehöjningar att inflationen inte stiger till 2% utan tillsammans med tillväxt faller tillbaks, vilket tvingar henne att sluta höja… och Gud förbjude, kanske sänka, om hon höjt för mycket. Vad de glömmer att ta in i kalkylen är att räntan INTE höjs ALLT ANNAT LIKA. Utvecklas den Amerikanska konjunkturen på ett bra sätt under 16/17 så agerar det som motvikt mot ovanstående faktorer. Så det är nettoeffekten vi måste förhålla oss till. Den är svår estimerad.

   Vad beträffar ECB, och omvärlden, så är det ju perfekt om Yellen är hökig, för det betyder att de är duviga utan att behöva göra nåt alls. Draghi vill vara duvig givet tillväxt, inflation och jobbskapande. Europa är ju i första hand en exportapparat, där avmattningen i Kina påverkat många företag, direkt och indirekt. Så en svag Euro är en nyckel här. Eftersom Kinensiska valutan är peggad mot dollarn, så kan man säga att ingen är gladare än Draghi om Eur/Usd går till 1,00. Men det innebär också en risk att Kineserna devalverar igen.

   Jag tror som du skriver att Eur/Usd kan gå mot 1,0 om Draghi fortsätter enligt plan, samtidigt som Yellen höjer till 1% under nästa år.
   Men skulle Europa överraska positivt, ja då lär Euron stärkas, för då väntar man sig en mindre expansiv Draghi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.