Räntehöjning i december?

Ja, det är inte omöjligt nu!

NFP kom precis in på 271k mot 185k väntat och fg 137k (nedreviderat fr 142k)

Mycket bra siffra, som pekar på att USA bara varit inne i en soft patch men nu är på banan igen.

Detta kombinerat med minskad Kina oro borde få Yellen att omvärdera läget…

Men jag vill också att alla ska ha klart för sig att 270k inte på nåt sätt är en extrem siffra. Den har varit där uppe många gånger senaste åren. Inte heller en beat om 100k har varit så unikt egentligen. Men visst är det en bra siffra.

MEN DET ALLRA VIKTIGASTE

Timlönerna kom in på 2,5% i årstakt mot väntat 2,3 och fg 2,2….. Detta kanske inte låter så extremt, men Oh my God, detta är den högsta siffran sedan 2009…. dvs på 6 år!!!!

Är Löneinflationen till slut i antågande? Jag tror risken är överhängande. sen indikerar den inte att core inflation kommer slå i Feds mål om 2% imorgon, men vi kan ha börjat ta de första staplande stegen.

Räntemarknaden verkar också tycka det för den amerikanska 2 åringen, som varit konstigt stark på sistone (inte så konstigt nu med tanke på siffran idag) spikade rakt upp till 0,95…… och nu skulle jag säga att man prisar in en höjning i december.

Vad tror jag? Risken för en höjning i december är mycket stor. Kommer NFP siffran i december in på 2,5 eller högre så är det väldigt väldigt troligt. Om det inte blir i december så är det 100% i mars, då även dollarns baseffekt borde kicka in då!!!!

Börsen då? Ja sedan många år så betyder låga räntor höga multiplar. Stigande räntor borde betyda lägre multiplar. Alltså lägre kurser. Detta kan förvisso kompenseras av uppjusterade vinster, men de brukar inte kicka in lika snabbt.

Så rent logiskt borde börsen gå ner på detta. särskilt mot bakgrund hur stark den varit senaste månaden. Å andra sidan skulle man kunna hävda att börsen varit svag senaste halvåret och därmed tagit höjd för högre räntor. Så är glaset halvtomt eller halvfullt? Har börsen sedan i april prisat in räntehöjningar och vad vi egentligen har är en Sell on rumours (dvs man började sälja i april och framåt med rädsla för räntehöjnignar) och nu gäller Buy on facts…. Njae, jag har svårt att se hur aktiemultiplarna i USA skulle klara 200 punkters högre räntor. Känns inte så va? Detta handlar om min tro att 2 åringen borde så sakterliga ta sig mot 1,5%…. 10 åringen minst 3%…. och det känns väl inte som multiplarna tagit höjd för detta?

Stockholm reagera rakt upp först, men har nu lugnat ner sig. Vi får väl se hur USA stänger ikväll.

Måste jag betta så får det nog bli på lite rekyl ändå!!!

Men jag måste ändå skriva att det här är en mini historisk dag faktiskt. Alla andra gånger man har snackat om räntehöjningar så har jag tyckt det varit Bullshit. Datan har aldrig stöttat någon sådan. Nu börjar det rycka i datan, och då är det kanske ett nytt ballgame.

Ska man vara lite petig så började ju räntemarknaden dra redan innan, faktiskt den 28 oktober. Den dagen var det FED möte…. och Yellen var synnerligen hökaktig, vilket var rätt anmärkningsvärt för att hon som så sent som i september var väldigt duvvig. Det svänger snabbt kan man säga 🙂

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Räntehöjning i december?

 1. En annan Fredde skriver:

  Tack för en bra nyanserad blogg!

  Jag är lite nyfiken på hur du ser på räntorna/kronkursen i Sverige om FED väljer att höja i december? Kommer upplåningen bli dyrare i Sverige tack vare dyrare krediter från USA, och i så fall, kan Riksbanken parera det utan att få kronan på fall?

  • GaStan skriver:

   Riksbanken ligger ju lite i en annan bana, en mer duvvaktig sådan, starkt påvekad av ECB. Jag väntar mig att en höjning i december gör att Euron försvagas, och dollarn stärks. Stärks då kronan mot Euron så måste Ingves sänka. Eller om den håller sig mot Euron så behöver han inte göra nåt.

   För många centralbanker så är det mumma om FED nu tvingas bli mer hökiga på riktigt. Då behöver de inte gör nåt, och ändå är de duvvaktiga.

   Stark dollar mot kronan är det som gäller nu. Svag krona borde trycka upp våra statslåneräntor något.

   Men på sikt betyder högre räntor i USA, högre räntor överallt, inklusive Sverige.

 2. Staffan Kjellin skriver:

  Jag vet ej vad Ga Stan skrivit tidigare om guld. Men är inte det vår tids största bubbla?
  Den intressanta bloggen kingworldnews.com har i tio års tid och än i dag propagerat för att det enda värdefulla att äga i en svår tid som de tror kan komma, ja, det är enligt skribenterna där Paul Craig Roberts, George Cenlente, Egon von Greyerts, att ladda med fysiskt guld.

  Warren Buffet å andra sidan varnar för guld.

 3. Staffan Kjellin skriver:

  Jag har nu tittat på Ga Stans inlägg ”Guld” från den 17 december 2013 och fått svar på min fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.