Har det bottnat?

Ingen som vet!

Det som stör mig är att oljan var så jävla svag igår. Det var den här rapporten igår;

http://www.iea.org/newsroomandevents/news/2016/february/iea-releases-oil-market-report-for-february.html

som sabbade det. Skulle oljan fortsätta ner är jag ganska övertygad att OMX inte är i nåt annat än en kort rekyl, som bygger på att några där ute speckar på att vi sett botten. Brent oljan får gärna kravla sig över 33usd för att jag ska sova riktigt gott!

Problemet med oljan är såklart supply. Det vet vi. MEN, om USA och Europa hade vuxit med 3%+, om Kina och övriga Utvecklingsmarknader hade vuxit med 7%+…. då hade demand varit i paritet med supply (om inte över) och då hade vi inte ojat oss över oljepriset. Överproduktion ja, men problemet är i grunden att Global tillväxt är, för typ nionde året i rad, below trend…. om nu trend begreppet överhuvudtaget är valid längre.

Us2Yrs är det riktigt fint drag i, senast 0,72%….. tack för det! Det ska inte tolkas som att det blir räntehöjning i mars, för just nu är det lite som pekar på det. Utan snarare att riskaptiteten har kommit tillbaks. Tvååringen får gärna också hålla sig nu…..

CS slog om till bearish på dollarn, för första gången sedan mid-14.

https://plus.credit-suisse.com/r/HXqcT8

Visst, inte orimligt.

Tänker Yellen inte höja i mars,

Saktar konjunkturen ner pga av spridningseffekter FRÅN Energi och Exportindustrin (pga svag olja och stark dollar) TILL Service sektorn (färre jobb, utebliven momentum i löne%)….

ja då kanske dollarn ska vara lite ljummen ett tag?

Men!

Svag dollar – Bra för olja!

Stark olja – Stark börs!

Inga FED höjningar – svag dollar – inga devalveringar i Kina – ingen kina oro – bra börs

Eller bara önsketänkande. Kanin ur hatten är fortfarande US lönedata under våren.

Så var står vi tekniskt. Stoploss nivån är nu fastställd till 1247-1253. Men redan om det vankas stängning under 1,271 så tycker jag det luktar illa. Säker på att man kan luta sig tillbaka kan vi inte vara förrän vi stänger över 1305. Oavsett om vi ska upp eller ner så kommer vi få signalerna under en här veckan, senast nästa. Target vid uppgång är i första hand 1376-1385 med en viss road bump vid fallande trendtaket i dec-15 trenden. Om SL utlöses ska vi i första hand ner mot 1210 men troligtvis ännu lägre. Framförallt kommer uppgångar vara ytterst temporära. Men detta är inget jag hoppas på idag.

Alla tror Europa går så dåligt och USA så bra. Att USAs konsumenter mår bra vet vi. Men även Europas konsumenter mår rätt hyggligt. Även om sysselsättningen inte riktigt vill ta fart. Nej anledningen till att Europa varit en sån dog beror på att vi är nettoexportörer, och våra kunder handlar mindre. Vi är mer beroende av vår omvärld än vad USA är.

Namnlös2194

men frågan är då om consumer confidence kan hålla sig… givet alla omvärldsproblem?

Namnlös2195

En nyckel om man ser till Fundamenta caset, dvs att vinsterna ska hålla hyggligt och därmed är värderingarna intressanta, är att ISM New orders i USA, men även i Kina till viss del, studsar upp realtivt snart.

GÖR DEM INTE DET, så indikerar det väsentligt lägre nominell tillväxt under 2016, även vad prognoserna säger idag. Får vi ingen BNP tillväxt, så får vi ingen Sales, får vi ingen sales, får vi inga earnings….. och då räknar vi fel idag.

Så oljan spelar roll för sentiment, ISM för fundamenta. Men ISM är även beroende av olja. Så olja är viktigt, tillsammans med US löner då… som sätter FEDs agenda, som sätter alla räntor i världen! Enkelt va!

Kina datan kan röra om….. stay tuned!

ps. lägg 16 minuter på den här…. mäktigt!

 

ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.