Svaga händer!

Jag älskar ju att haussa när Fear Factorn står i full blom…. i mitt huvud flyger tankar som:

Nu rensas de svaga händerna ut!

Den upplevda risken står sällan i proportion till den verkliga

Kapitulation är alltid ett köpläge

De bästa affärerna känns alltid bra i efterhand, men dåliga på förhand. De sämsta tvärtom!

Jag kan fortsätta länge :-). Men har jag facit. Nej såklart, jag är lika livrädd som alla andra.

Men tror jag att världen ska slungas in i en Recession med double digit arbetslöshet som resultat? Som i sin tur leder till att agregerad Sales faller med nominell BNP X 1,5 och att vinsterna i sin tur faller med 3X Sales? Nej det gör jag inte. Världen går inte under den här gången heller. Har jag några ledande indikatorer som ger mig det stödet? Dessvärre inte. Tvärtom finns det rätt många indikatorer som ser rätt svaga ut just nu. Vilket dem alltid gjort inför en sämre tider. Å andra sidor har de haft fel ett antal gånger också.

Men på kort sikt är allt detta OVÄSENTLIGT. Om du köper NU, så kommer du göra pengar. Punkt. Sen om du gör det på en dag, eller en vecka eller månad vet jag inte. Poängen är att vi kommer sätta en lågpunkt pretty soon, om vi inte redan gjort det. Sen studsar det därifrån. Punkt. Så är det. Sen var den lågpunkten är, och hur högt det studsar och När det vet ingen. Men det intressanta är om den lågpunkten kommer hålla i framtiden. Det finns goda chanser för det. Men det finns såklart risker att den inte gör det också. Men då har du i alla fall en Stopp-loss nivån.

OM OMX1265 håller idag, så är det min Stopp nivå. Om vi stänger 1305+ så är jag helt säker! Men visst kan det även nå 1250ish i eftermiddag beroende på vad USA hittar på…. men just nu känns det väldigt bra!

Tycker vändningen vid trendgolvet av april 15 trenden var rätt snygg 🙂

Jag noterar att Oljan och US2yrs ser rätt snygga ut…. om man nu vill tro på en lågpunkt!

Imorgon har vi en del Kina data… återkommer!

Kom ihåg att de stora förmögenheterna skapas i dåliga tider. Men det finns två vitala problem, som gör att en liten andel av oss ändå blir förmögna. För det första måste du ha tillgång till cash i dåliga tider. Det har rätt få av lite olika, och ganska naturliga, skäl. För det andra måste du våga använda dina cash i dåliga tider. De är ännu färre, också av ganska naturliga skäl. Där har vi den mycket enkla förklaringen till varför det går så många relativa förlorare på varje vinnare! Så nu vet du det 😉

Stay tuned!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Svaga händer!

 1. En annan Fredde skriver:

  Jag kan mycket väl ha fel och har det ofta men en sak som sitter benhårt i mitt huvud är att toppar och bottnar sällan skapas på en dag. Med det sagt finns det inget som säger att det inte kan bli en rejäl uppstuds innan nytt botten test blir aktuellt. En sak som jag upplever händer än mer sällan är att det studsar klockrent och tekniskt snyggt på en trendlinje som det gjorde nu och fortsätter upp. Jag vill se en panikare till, ned där stödet ryker med hög volym, vänder det efter det finns mycket goda chanser för en längre uppgång. Dvs att det brutna stödet egentligen var fejk för att locka in säljare som skickar aktier på rea i panik.

  Rent fundamentalt är jag mycket orolig över situationen i Europa, kanske mer än vad jag oroar mig för Kina. Att kreditriskerna i banker skenar tycker jag talar för att vi har en ordentlig krasch framför oss a la 2008. Igår fick DB gå ut och proklamera för att likviditeten är god, sist någon av DB dignitet gjorde det var innan subprimekraschen. Nästa ”räddning” av systemet kommer bli ännu lägre räntor och direkta valutainterventioner, men först måste marknaden krascha. Blue print för hela situationen kan vi se genom att titta på Japan – deflation under oöverskådlig framtid.

  Oavsett vad som händer måste jag säga att det är en bold call du gör och jag hoppas att den kommer betala bra i slutänden. Modiga bet backade med rationella analyser förtjänar avkastning!

  • GaStan skriver:

   Instämmer till fullo… de verkliga Pivot punkterna, är inte tekniskt snygga, då de nästan alltid är ”fintar” och därmed svåra att komma in/ur i.

   Du har också fullständigt rätt i att prognos förmågan inför alla kriser näst intill är noll. dvs det finns inte någon golden leader som skvallrar innan. Däremot i efterhand kan man fastställa att vissa indikatorer ändå pekade på problem. Problemet är att de ändå skvallrat tidigare om problem, men som aldrig ledde till verkliga problem.

   Jag ser också riskerna du nämner, och många av dem är riktigt allvarliga och kan stjälpa konjunkturen. Dock måste jag säga att det är vid ytterst få tillfällen som det INTE funnits allvarliga risker där ute, och när det inte funnits några, så har det sannerligen inte varit köpläge.

   Alltså kommer man inte ifrån att man måste betta när man ger sig in.

   I Fundamenta fallet bettar jag på att konjunkturen (eller rättare sagt vinsterna) inte kraschar den här gången (även om jag vet att de kommer göra det någon gång).

   I det tekniska/taktiska bettet så hoppas jag helt enkelt på att räntorna inte drar i väg och att säljarna har ändå haft 10 månader på sig att trycka ner priset och att en hel del därför är inprisat.

   Alltså, jag kan behöva stoppa ur mig ur både benen…… det måste man vara helt medveten om. Men det är ju så vår värld ser ut idag, jagar du 20% avkastning på dina pengar så måste man ta hög risk. Vill du inte göra det så får du vara nöjd med nollan!!!!

   • En annan Fredde skriver:

    Absolut, instämmer till fullo! Orkar man/har tid går det ju alltid att skala in sig med hedgar men det riskerar att slå tillbaka eftersom positionerna blir fler och jobbigare att hantera. Jag tycker du gör helt rätt här, mycket bra RR om man bortser från den allmänna panikkänslan (som sällan är rationell på kort sikt). Kliar ordentligt i köpfingret nu men jag känner mig lite för girig så jag avvaktar. 🙂

    PS. Jag har haft en negativ syn på börsen ett bra tag och det har knappast varit till gagn för min avkastning. Bara för att klargöra att jag är långt ifrån ett allvetande orakel i sammanhanget. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.