På lång sikt är marknaden intelligent

Men på kort sikt kan den vara så jävla korkad!!!! Sjuka rörelser igår!

Marknaden handlades ner igår efter att Draghi sagt att han inte räknar med fler räntesänkningar, då han är skeptisk till negativa räntor, och rädd för dess eventuella negativa effekter på banksektorn. Marknaden tolkade detta som att han stänger dörren för ytterligare stimulanser!!!

Volymerna var stora. Jag undrar vilka som sålde, jag undrar vilka som köpte. Varför sålde dem som sålde. Varför köpte dem som köpte? 🙂

Allvarligt! Det är inte Draghis val det här. Ni verkar tro att han sitter uppe på nån piedestal och dikterar villkoren. Det gör han inte. Vet ni vem som gör det? Jo Herr Konjunkturen, eller mer specifikt inflation, tillväxt och jobbskapande. Skulle de kraftigt vika ner under året, ja då är han tvingad att agera. Oavsett vad han ”räknat” med. Sen måste ju alla förstå att det är en centralbanks uppgift att signalera att de här åtgärderna i kombination med bättre tider gör att de inte behöver stimulera mer. Vad tycker ni han skulle säga istället? Typ ”Ja här kommer jag med ett kraftfull paket, men det lär inte hjälpa så mycket utan risken är rätt hög att konjunkturen är etter värre om ett halvår, och då lär ni få se på negativa räntor”. Tycker ni att hade gjort sitt jobb då? Det är en svår uppgift. FED har blivit kritiserade för att konstant legat fel, dvs för högt, i sina prognoser över tillväxt och inflation de senaste 6 åren. Men vad har de för val? De kan inte gärna guida för 1% tillväxt och 0% inflation. Vad sänder det för signaler till marknaden? En centralbanks prognoser ska inte ses som prognoser, utan en blandning av prognoser och signalvärde.

Paketet tycker jag var kraftfullt, särskilt relativt förväntningarna. Om det hjälper, njae det tror kanske inte. Det är mycket symbolik i detta. Betyder det att han hade kunnat ligga på en styrränta på 2% och inget QE program. Nej det tror jag allt annat lika hade varit sämre.

Givet det han gjorde igår så gjorde Ingves rätt att sänka sist. Om Ingves INTE hade gjort det hade kronan stått i 9kr mot Euron, eller kanske ännu lägre. Ingves har medverkat till att kronan hållt sig flat mot Euron…. det är bra!

Att Euron stärkts mot Dollarn är för mig en gåta, den borde komma ner under 1,10 snart! Titta på US 2åringen. Den handlas på 0,95%. Det är en kombination av att räntehöjartanken har letat sig tillbaks, och Risk On mentalitet. Nästa vecka är det FED möte. Ingen höjning väntas. Marknaden brukar ha rätt. Om mot förmodan höjer så är det inte helt uppåt väggarna ändå…… rent strikt datamässigt alltså!

Att Brenten håller sig trots stark dollar är positivt. Det måste ha att göra med supply/demand… och eftersom det egentligen inte kommit nåt från supply sidan, så handlar det om att marknaden måste se lite positivare på demand eller? Det är bra!

I Kina stärktes Renminbin i natt till 6,49… varför vet jag inte. Men det är alltid bra om man vill undvika Kina oro….

Tekniskt tror jag fortfarande att vi är på väg mot 1450ish. Det blev inte den här veckan, kanske i nästa? Stoppen kan man nästan flytta upp till 1385 om man vill. Alt ligga kvar på 1374. Annars i en sån här orolig börs så tycker jag att man ska titta på SPX. Tror den ska nå 2040-2090, så länge som som vi inte går under 1930.

Värderingsmässigt, se nedan, tycker jag det finns utrymme för en rörselse till uppåt!

Namnlös2251

Det pratas ju gärna negativt om efterfrågan på olja, och gärna negativt om Kina. Men faktum är att efterfrågan på Olja i Kina var den högst någonsin i december…. sug på den!

Namnlös2252

Även Iron Ore importen var rejält upp i januari…. samtidigt som Social Housing var helt sjukt hög! Kanske Sverige ska satsa på lite social housing. Bostadsbristen verkar ju främst beröra dem som inte kan betala för sig? Eller kan man säga att våra flyktingboende är en sorts social housing. Fast med skillnaden att Kina gör det för sina egna medborgare?

Namnlös2253

Nedan är förmodligen veckan viktigaste chart. Kommer ni ihåg att Core PCE, Yellens favis mått på inflation, kom in högt på 1,7% sist? Kommer ni också ihåg att lönedatan var svag förra veckan? Hur rimmar detta? Jo det handlar om dollar effekten. Stark dollar gör importerade varor billigare. Men dollar effekten börjar klinga av, sett till YoY%, ganska rejält nu. Det är framförallt den som gjort att Core PCE hoppade upp. Men going forward, givet att dollarn håller sig, så kommer den ha liten inverkan på Core PCE. Så man kan säga att hoppet upp till 1,7% var orsakat av dollarn, men dollarn driver inte den vidare, utan nu är det upp till lönerna. Givet att dollarn ligger kvar där den är idag +/- 5%. Det gör att utsikterna för räntehöjningar är ganska osäkra ändå. Visst, FED vill ju höja. Men om de ska vara data dependant, dvs förhålla sig till Core PCE, då är det inte lika säkert.

Namnlös2254

Slutligen ett litet chart som visade att pengarna hitta in i aktier i februari…. trots att volymerna har varit låga där ute!!! Det rimmar ju inte riktigt!

Namnlös2256

Trevlig helg!

ps. Om man vill vara lite konspiratoriskt spekulativ….. tekniskt hade det varit smarrigt med en topp nästa vecka. Vad är förutsättningarna? Klart viktigast i nästa vecka är FED mötet. Ingen väntar sig någon höjning. TÄNK OM de höjer med 25punkter. Visst, i det längre perspektivet är det negativt med högre räntor (läs lägre multiplar) men signalen från FED skulle vara….. Gud vad alla har varit nerviga i januari och februari, Visst, det finns risker. Det finns det nästan alltid. Men vi ser hur den underliggande ekonomin är stark, särskilt sett till jobbskapandet. Framöver har vi dessutom en avklingande dollarstyrka som på många sätt är positivt för vår ekonomi, då exporten gynnas, inhemsk produktion gynnas och vinster amerikanska företag gör utomlands blir mer värda vilket påverkar aktier positivt. Vi ser problemen i Kina, och med en svag olja… men nettoeffekten av det positiva minus det negativa… är fortsatt positiv!!!!

Då är det inte omöjligt med ett glädje rally på 3-4%.

2-åringen är ju ovanligt pigg….. och räntemarknaden brukar vara snäppet smartare

ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till På lång sikt är marknaden intelligent

 1. Lediga Ludde skriver:

  KPI som Riksbanken använder visar de priser konsumenterna faktiskt betalar (förklaring från SBC:s hemsida).

  Jag läser på Ludvig von Mises institutets hemsida i Stockholm om ”Dold agenda bakom KPI”.

  Om KPI är lågt så minskar statens utgifter för pensioner m.m.

  Det ligger i statens intresse att KPI är lågt faktiskt, tvärtemot vad Riksbanken låtsar.

  Från KPI-nämndens protokoll framgår att KPI nämnden byter ut varor och mängd ur den jämförelse-korg man använder. KPI är alltså inte strikt vetenskapligt utan är ganska godtyckligt. De är nämnden bestämmer vad KPI skall vara, De nio är statliga tjänstemän.

  Ordföranden är från SBC, en ledamot är från Riksbanken, en från Konjunkturinstitutet, en från Försäkringskassan, en från Pensionsmyndighetens och en från Socialstyrelsen.

  Nu citerar jag direkt från Ludvig von Mises Insitutets svenska hemsida:

  Pensioner och andra utbetalningar genom det sociala skyddsnätet ökar med inflationen. Men om inflationen underskattas, då minskar deras reella utbetalningar. Lämpligt är då att både Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan har inflytande i KPI-nämnden.
  (Slut citat)

  Vad säger GaStan?

  • GaStan skriver:

   Riksbanken är en separat enhet reglerad i lagen. Rent teoretiskt bryr inte Riksbanken sig om vad inflationen är. Den är vad den är. Är den för låg, så manar den till en expansiv penningpolitik. Som nu. Är den för hög, så manar det till en åtstramande politik.

   Det ligger snarare i regering och Riksgälds intresse att hålla nere statens kostnader, dvs intresse av att hålla nere inflationssiffran. Å andra sidan finns det två mynt av det där. Statens främsta intäktskälla är inkomstskatter. Man kan enkelt säga att de bestäms av (Skatt X (Antal sysselsatta X Lön)). Om inflationen är låg, om än felaktigt uträknad, så kommer arbetsgivare, även dem utanför avtalsrörelsen, att hålla nere lönerna mot bakgrund av att kostnadstrycket är lågt i ekonomin. Det betyder att lönerna aggregerat rör sig långsamt. Det betyder att intäkterna till staten också blir mindre, enligt formeln ovan. Så visst får staten mindre kostnader om de trixar med inflationssiffran, men de får också mindre intäkter. Jag är inte säker på att nettoeffekten är så positiv.

   Jag tror vi måste komma från att prata om inflation som en isolerad siffra.

   Vi måste tala om inflation (och dess olika typer, topline och kärninflation, rensad för ränteeffekter och inte), resursutnyttjande (skilja på regionala, branschspecifika faktorer osv), tillväxt (både inhemsk och i vår omvärld), vilken typ av tillväxt (dvs vad är det som driver den), jobbskapande, lönetakt, kronans påverkan på konkurrenskraft och värdering jmf med omvärldsvalutor, som en HELHET.

   I det sammanhanget måste man fråga sig….. hur stark är ekonomin, hur överhettad är den, vilken penningpolitik är lämplig?

   Men detta är mer komplex materia där hälften av dem som anser sig vara förståsigpåare idag inte kommer fatta….. Media kommer tycka det är skitjobbigt för de är vana vid att kunna karva ut oneliners och göra artiklar med en tydlig och enkel vinkling. Detta blir svårt.

   Trots detta tror jag att Riksbanken hade varit mindre missförstådd!

   • Lediga Ludde skriver:

    Tack för intressant och stimulerande svar!

    Vad jag vill tillägga är att vi har en inflation ytterligare till de GaStan nämner, nämligen den som heter tillgångsinflation (villor, bostadsrätter och aktier).

    Vi vet att Riksbanken fullkomligt ”hetsar” mot tillgångsinflationen i form av villor och främst bostadsrätter i citylägen. Medan Riksbanken ser mer mjukt och förstående på tillgångsinflationen i form av aktier.

   • GaStan skriver:

    Absolut. Alla Centralbanker har strävat efter åstadkomma tillgångsinflation. Fast inte till priset av för hög belåning, något Sverige troligtvis har problem med. Dvs Ingves har inget emot att Huspriserna går upp, OM lånestocken hade varit oförändrad.

    Tillgångsinflation påverkar inte köpkraft till skillnad från Prisinflation.

    Dvs ekonomins samlade köpkraft är enkelt utryckt löneförändringen minus inflation för det som inhandlas för lönen.

    Den inverkan får du inte med Asset inflation. Visst, du kan sälja ditt hus eller aktieportfölj, men då är det ju någon annan som köper den, så det blir ingen nettoeffekt. Dvs Assetinflation har ingen real effekt, utan bara en på sk. Business och Consumer Confidence…. som inte ska underskattas då det kan få dig att konsumera och investera. Givet att du har en lön att konsumera för….

 2. Lediga Ludde skriver:

  Ledamöterna i KPI-nämnden som bestämmer att dagens inflation är 0,8 procent (inte 2 som Riksbanken säger sig vilja ha):

  Folke Carlsson, ordförande i nämnden, från SBC

  Mårten Löf, Sveriges Riksbank

  Marcus Mossfeldt, Konjunkturinstitutet

  Isabelle Wedin, Försäkringskassan

  David Egerton, Nationalekonomomiska Institutionen, Lunds Universitet

  Hans Wijkander, professor, Stockholms Universitet

  Sune Karlsson, professor, Örebro Universitet

  Jörgen Dalén, fil.dr. Statistikkonsult

  En plats i nämnden vakant

  Bland suppleanterna finns en representant för Pensionsmyndigheten, Statistiska Centralbyrån i Oslo, professor från Institutet för Socialforskning, Stockholms Universitet, universitetslektor från Umeå universitet, professor från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet plus representanter från SCB, Konjunkturinstitutet och Riksbanken. Åtta suppleanter och en suppleantplats vakant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.