Slut på ledigheten

Efter Yellens duvvaktiga besked för två veckor sedan så försvagades dollarn. Det resulterade i att oljan sprang upp till 42,50 och Renminbin stärktes. Men under förra veckan så stärktes dollarn igen, varpå olja och Renminbi föll tillbaks.

Efter Yellens besked föll Stockholm i takt med att kronan stärktes (vilket är en rimlig konsekvens för de flesta tillgångar om inte fundamenta förändras). Kronan stärktes till 8,13. Det är inte första gången den vänt i de här trakterna. I förra veckan försvagades kronan, men börsen ville inte repa sig utan föll tillsammans med övriga Europeiska börser. Jag satt inte framför skärmarna men allmän Oro i omvärlden antar jag spelade in. Börsen idag tisdag är inte mycket bättre.

Rent tekniskt har vi tangerat Fib50% av februari rörelsen på OMX idag. Ska det fortsätta upp så är det hög tid nu. Faller det genom den nivån så har vi visserligen stöd kring 1327ish men det är inte så mycket att hänga i granen. Då kan vi nästan fortsätta ner och täppa gap i första hand. Att vi inte lyckades hålla Fib38% var svagt i sig. Tekniskt laddade man på vid 1388 så det är ju surt. Man borde kanske stoppat ur sig när 1361 bröts men det är för sent nu. Så går det när man tar semester.

Jag tror datan på fredag, alltså jobbdata och PMI/ISM worldwide, kan ge stöd för nästa rörelse. Den kan vara 100 punkter rakt upp eller rakt ner? Sen har vi Q1orna som rullar ut om några veckor.

Fundamentalt har jag inte ändrat mig. Jag tror på värderingarna, för att jag tror på vinsterna, för att jag tror inte på global recession. Typ så!!!

Tekniskt känns det svajigt som sagt var! Gaptäppning känns ju bra om man vill göra rent hus för uppgång på sikt. Inte minst för att flera index i samband med gaptäppningar skulle bilda snygga omvända huvudskuldror. Samtidigt känns topparna i början av mars som rätt oavslutade (det är bra DAX som är snygg då den prickade Fib50 av Dec15 samt Fib38 av April15).

Det hade varit så typiskt om flertalet index, främst SPX, hade kunnat bryta April15 trenden, vilket hade framkallat optimism och köpsignaler…. men som i vanlig ordning är ganska tillförlitliga säljsignaler, dvs falska köpsignaler. Åtminstone på kort sikt. Jag gillar att sälja in i optimism och stark kursutveckling, och det har jag inte riktigt upplevt ännu. Bilden är svårtolkad, och köparna visar inte riktigt framfötterna. Åtminstone inte sett till dagsvolymen. Men så länge som SPX stödet på 1980ish håller finns fortfarande chans till uppställ. Bryts den däremot då väntar nästintill garanterat gapstängning för alla stora index.

Datan på fredag kan vara avgörande. Men vad är det för data som hittills trillar in av betydelse?

Vi har haft Preliminär PMI data i förra veckan. Tyska Mfg PMI kom in på 50,8 mot väntat 50,4 och fg 50,5. Sådär! IFO kom in på 106,7 mot väntat 106,0 och fg 105,7. Bättre!

EZ Mfg PMI kom in på 51,4 mot väntat 51,4 och fg 51,2… gäsp

Från USA kom Mfg PMI in på 51,4 mot väntat 51,9 och fg 51,3… ok. Service PMI kom in på 51,0 mot väntat 51,4 och fg 49,7… ok.

Men enligt Deutsche så skvallrar lokala index om bättre tider, eller rättare sagt bättre PMI under våren!

Namnlös2266

från USA har vi även haft Michigan index som kom in på 90,0 mot väntat 92,2 och fg 91,7. Svagt. Sen kom CB Cons Conf in på 96,2 mot väntat 94,0 och fg 94,0… bättre

Case Shiller huspriser kom in på 5,75% YoY mot väntat 5,73 och fg 5,65. Stabilt.

Det är inte fastighetspriser och jobbmöjligheter som stökar, utan snarare dålig media och trist börs, och viss inbromsning i tillverkningssektorn, som håller tillbaka konsumentförtroendet! Men det kanske vänder upp snart?

Core PCE kom in på 1,7% YoY mot väntat 1,8 och fg 1,7. Den visar tydligt att dollareffekten var temporär och nu en ickefråga, samtidigt som lönerna inte bidrar på nåt sätt. Ska FED få rätt i sin helårsprognos om 1,6%?

I USA har som sagt lönerna stått och stampat länge, särskilt realt sätt, vilket inte driver något större köpkraft. Det som drivit köpkraft är att fler hamnat i arbete. Men reallöneökningar är viktigare. Sverige har under post Lehman åren varit en kontrast till USA. Dvs rätt klent jobbskapande, åtminstone ur ett historiskt perspektiv, men pga jobbskatteavdrag och räntesänkningar kan man säga att kraftigt stigande reallöner (även om lönen inte blivit direkt högre) drivit tillväxt.

Reallöner är nästan viktigare än jobbskapande, men utan jobbskapande får du inga reallöneökningar Tänk ett samhälle där det finns 100 pers. De tjänar 100 dollar var. Vid tidpunkt X har 90 jobb. Köpkraft = 90*100=9000. Säg att 5 stycken blir anställda under kommande 5 år. Köpkraft 95X100=9,500. Dvs en ökning av köpkraft 5,5%, eller ca 1% om året. Alternativt, Om lönerna hade ökat med 1% om året, för de 90, så hade det gett samma köpkraftsökning som nyanställningarna. Löneökningar är viktiga för köpkraften. Köpkraften är viktigt för tillväxt. Osv. Sen gäller det såklart att se det realt, dvs rensat för prisökningar.

Hursomhelst, I USA, så upplever nog inte alla att lönerna varit flat. Antingen bor du i San Fransisco och har jobb i IT industrin… då är det happy Days. Eller jobbar du på Starbucks i Detroit…. då är det inte lika kul!

Namnlös2267

Våren är här, men det är fortfarande kyligt ute! Samma sak kan sägas om börsen!

April kan lika gärna bjuda på 10% upp, som 10% ner. Det som pekar på att det ska upp är att PMIs har goda chanser att ta fart under våren. Att FED inte höjer i sommar pga Brexit, vilket håller dollarn svag, vilket håller oljan högt. Å ANDRA SIDAN, så har hela uppgången sedan februari varit tam, vinst och tillväxt revideringar svaga… och tekniskt skulle man lätt kunna måla upp en Femte våg ner för att stänga gap och dylikt! Snart vet vi mer!!

Stay tuned!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.