Dollar, olja och börs

En svag dollar medför mycket positivt. Lägre Kina oro, starkare oljepris och andra råvarupriser, utvecklingsländerna pressas mindre, energibolag hemmahörande i USA och Europa mår bättre, Amerikansk Industri mår generellt bättre, US Exports går bättre, US Inhemsk produktion går bättre, Vinster amerikanska bolag gör utomlands blir mer värda, Oljeproducerande länder behöver inte sälja ut sina tillgångar för att få loss likviditet och den allmänna riskaptiten tenderar att stärkas. För att nämna några aspekter.

Detta är totalt sett bra för Tillväxt. Men samtidigt medför det högre förväntad inflation (dels pga tillväxten blir högre och dels för att importerade varor blir dyrare).

Högre inflationsförväntningar gör FED mer benägen att höja räntan. Beroende på när och hur mycket så stiger marknadsräntorna, och då, allt annat lika, stärker det dollarn. Det ger motsatt effekter. Vilket i sin tur leder till att FED tvingas bli mer duvvig. Detta försvagar dollarn, vilket på sikt medför positiva effekter…. och så går det runt!

Det är detta skådespel som till stor del spelats ut de senaste månaderna.

Det intressanta är att vi på sistone sett en rad positiva tecken. Detta borde i sin tur göra Yellen mindre duvvig. Vilket borde få dollarn att stärkas. Guld, Olja och räntor har alla reagerat hyfsat korrekt, dvs att datan var godkänd. Utom dollarn. Den är fortsatt osedvanligt svag mot Euron. Vilket är lite konstigt. Vissa hävdar att Draghi framöver inte kommer vara alls lika nojig för stark Euron jämfört med hur han varit, då den Europeiska exportmaskinen inte anses vara lika viktig längre. Istället kommer han fokusera mer på Domestic Konsumtion, som repat sig hyfsat sedan krisen 2012, och då är valutan inte lika viktig. Om marknaden inte väntar sig åtgärder från Draghi under året, ja då kan det vara en förklaring till varför Euron inte vänder ner mot 1,10…. där den enligt mig borde ligga givet datan som rullat in. Det är också Dollarns svaghet som inte ger OMX den där skjutsen upp. Om dollarn går mot 8,60sek så kommer det innebära en stark OMX.

Dollarn är viktig för börsen, men även Oljan. Det kan tyckas lite motsägelsefullt att stark börs kräver stark olja (dvs svag dollar) men att stark börs också kräver stark dollar. Vilken är det egentligen? Det handlar mer om orsak och verkan, än den enkla nettoeffekten. Dvs varför stärks dollar, varför försvagas oljan. Dollarn får gärna stärkas för att Yellen är mindre duvvig, vilket hon är pga minskad oro för olja och kina. Men hon får inte vara alltför hökkig heller. Så vi vill inte att dollarn går till 1,05Eur, men inte 1,20 heller. Oljan får inte falla under 34-38 stödområdet. Men den behöver inte gå mot 50usd heller. Den får gärna ligga kring 40usd. Faktum är att det är mer art than science att försöka hitta den optimala balansen mellan alla faktorer.

Nåväl, vi får inte betalt för att sia ekonomisk utveckling, utan vi tjänar pengar om vi ligger rätt positionerade. Optimismen vill inte riktigt infinna sig. En stängning över OMX 1362 hade varit positivt, en stängning över 1376 hade varit ännu bättre. Men oljan är svag, liksom dollarn!

Zoomar man ut oljan tekniskt kan man ju bli lite rädd faktiskt. Se chart över brenten nedan. Ni får ursäkta dålig upplösning.

Namnlös2282

Det jag tänker på är följande. Under sommaren 14 stod oljan i ca 115usd. Under 2H14 föll den kraftigt för att bottna i januari 15 på ca 45usd. Därefter kom en studs fram till maj15 som tog oss upp till 70usd. Korrektionen nådde nästan upp till Fib38% av nedgången som låg på 72usd. Därefter föll det igen. Denna gång ner tiol 27usd fram till januari i år. Sen kom studsen upp till 42,50usd. Fib38% ligger på 43,30usd. Vi har alltså haft 2 nervågor, och två studsar (om denna senaste nu är avklarad). Många gånger sker större nedgångar i 5 vågor, och risken är att vi har våg 5 kvar. Den skulle alltså kunna ta oss ner mot ca 20usd. Om detta skulle inträffa, så är jag rätt säker på att de stora aktieindexen inte kommer kunna stå emot. Det är ju också intressant att många stora aktieindex har stora gap en bit längre ner. En nedgång av oljan skulle alltså kunna sammanfalla med att vi ska täppa dessa gap.

Men även om vi till 100% vet att detta skulle hända, så kvarstår två, för mig i alla fall, rätt viktiga frågor. NÄR? och HUR HÖGT SKA VI NÅ INNAN DET VÄNDER NER?

Dvs om jag visste att korrektionen kom under 2017, och att OMX kommer toppa ur på 1550 innan dess. Ja då är det trist att stå utanför trots att det kanske blir en bra affär på sikt.

Dessvärre vet jag inte när, men Oktober brukar ju inte vara så kul månad, så man kan ju tänka sig att man kan nå en botten då. Det skulle betyda att vi klär toppa ur innan midsommar. Om vi inte gjort det redan? Ta nu inte detta för allvarligt, då det är väldigt mycket kaffesumps spekulation.

Men bryter oljan 34-36…. då tror jag man ska vara jäkligt försiktig. Om oljan ska ner och göra nya lows, då tror jag att vi i bästa fall ska stänga gap och göra en omvänd huvudskuldra. MEN, om inte köparna inte ens kommer in där…. då väntar OMX1140.

OPEC träffas den 17 april. Det mötet är viktigt!

Have a nice one!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dollar, olja och börs

 1. Wilko skriver:

  Sentimentindex och positionering på börserna förefaller fortfarande relativt negativ. Enligt mitt synsätt har därför börsen fortfarande en bit till att gå uppåt och till och med möjlighet för ny ATH i Sp500. Trigger tror jag kan bli minsta tecken på högre vinster under Q1. Med tanke på framför allt att dollarn var litet svagare under Q1, så borde vi kunna få några positiva överraskningar trots att negativa guidningar överväger inför rapporterna. Den största risken som jag ser just nu är kombon Brexit/Grexit. Skulle Grekland börja sprattla igen är det troligt att det påverkar opinionen negativt i UK. En Brexit ser jag som möjlig trigger till riktigt stor negativ korrektion i börsen, så den vill vi helst inte se ökad sannolikhet för. Sannolikt är det kombon av Brexit och (temporär) dollarsvaghet som håller tillbaka de europeiska börserna relativt de amerikanska (och förstås det faktum att all världens allokerare är långa Europa vs US på värdering, där sker nog en del unwinds just nu)

  • GaStan skriver:

   Fick precis en rapport från Deutsvhe som visar att fonder tryckt upp aktiepositioneringen ordenligt sedan low i februari. Men man är underviktad usa, och toköverviktad Europa. Man är positionerad för uppgång, vilket är lite oroväckande att uppgången inte varit större givet hur man ligger just nu….. dvs om det kommer en störning så finns det krut att ta ner exponering, vilket snarare kommer att spä på en eventuell nedgång.

 2. Joakim skriver:

  ”Dvs om jag visste att korrektionen kom under 2017” menar du inte 2016?

  • GaStan skriver:

   Nej jag menade faktiskt 2017, sorry om jag var otydlig.

   Vad jag egentligen menar är att säg att du vet att oljan någon gång kommer stå i 20usd. Du vet att när den gör det så är risken överhängande att aktier också hänger med ner. Men du vet inte när.

   Visst, du kan lägga dig 100% cash idag och invänta den nivån. Men min poäng var att om det händer 2017 eller senare, och vi fram tills dess kommer stå 20%+ högre någon gång, då tycker jag det är trist att stå utanför.

   Det är så lätt att baissa, eller hausssa för den delen. Någon gång får du ju alltid rätt. Men även ”en trasig klocka visar rätt tid två gånger om dygnet”.

   Vad jag menade är alltså om botten inträffar 2017, men att vi fram tills dess kommer stå avsevärt högre. Då tycker inte jag att man gör rätt om man säljer allt idag och lägger sig likvid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.