Avgörande tekniskt läge?

Oljan är svag… Stockholm är svag.

Oljan börjar komma ner på viktiga tekniska stöd. Svagheten går inte att förklara i Demand, då datan på sistone varit OK. Svagheten går inte att förklara i Dollarn, då den har varit svag på sistone. Framförallt handlar det om oror kring Supply, eller rättare sagt Saudis agerande. Dels mot Iran, och dels osäkerheten kring hur de tänker göra med egen produktion. Jag hoppas åtminstone på en studs från stödnivåerna. Sen får vi se om den håller längre fram? Studsar oljan så studsar Europa, och därmed OMX.

Vi är nere kring 1337, dvs kring Fib50% nivåer, och det hade varit fint om vi fick en stark stängning idag. Får vi det tror jag vi ska upp till 1,383ish igen. Nu är läget rätt surt, och 1247 känns mer troligt än 1450….. men som så många gånger förr så har det varit mer troligt med bra börs i nån vecka när det känns dåligt i magen, och tvärtom! Dvs när vi var uppe på 1432 så hade jag ju inga problem att sitta kvar i väntan på 1450 för det kändes ju så bra, och nu nån vecka senare står vi nästan 100 punkter lägre och jag tvivlar på om man ska sitta kvar. Snacka om att ha Dumstruten på. Samtidigt är det ju inte så enkelt att så fort det känns dåligt så är det köpläge och tvärtom! Då hade det varit enkelt!

Nedan är chart över DAX. Jag har ritat ut fib38 och fib 50. De är viktiga motstånd. Vi har dessutom bildat två gap senaste dagarna, inkl idag. Jag frågar mig, kommer oljan falla ner till 30 utan studs, och därmed trycka ner DAX till gapet kring 9,000 utan studs? Eller kommer oljan åtminstone studsa härifrån och DAX stänga smågapen 3% upp först? Jag lutar åt det senare. Det skulle i så fall ta OMX till 1383ish…. sen får vi se!

Namnlös2283

Idag har vi Service PMI….. återkommer lite senare med dem!

 

Rally i april är inte uteslutet…. men inte gammal gaptäppnings baisse heller. Jag hoppas dock på det förstnämnda! Men det stör mig att Dollarn inte ligger kring 1,10 och US 2yrs inte ligger kring 0,90%… marknaden har inte velat ta till sig av det positiva i datan i förra veckan!

 

ps. Igår skrev jag att svag olja (implicit stark dollar) är dåligt för börsen, men även svag dollar är negativt. Detta är lite motsägelsefullt. Jag glömde skriva att man måste ta in Demand aspekten. Dvs om vi har en stark dollar för att Yellen är mindre duvvig, så är ju det för att PMI är bättre, och då innebär det uppreviserad tillväxt, vilket implicit betyder bättre demand för olja. Så stark dollar behöver netto inte vara negativt för oljan. Att vi nu har svag olja och svag dollar är inte bra. Vi vill se starkare dollar och starkare olja… Vilket alltså i det korta perspektivet är teoretiskt möjligt ds

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Avgörande tekniskt läge?

 1. En Annan Fredde skriver:

  Förstår inte riktigt svagheten, det brukar vara en bra anledning att dra i stoppen. Oljan är ändå rätt lugn idag och kronan är inte särskilt stark men OMX blir klubbad som en liten babysäl. JPY stärks mot dollar och verkar ställa till det. Jag gissar att snabba pengar vill lösa stoppar och ställa till oreda men jag kan ha fel. Tycker inte att underlaget för sälj är särskilt spännande här, dels pga det som kom från Yellen + statistik men även tekniskt talar det inte för någon större nedgång från dessa nivåer. Allt hänger dock på vad som kommer i veckan från ISM Non-manufacturing, Yellen/Draghi/Ingves/Kuroda, FOMC minuterna och crude inventories. Stänger det svagt idag (under 50% fib) kastar jag nog in handduken för den här gången.

  • En Annan Fredde skriver:

   Rättelse: Det finns visst anledning att sälja tekniskt här även om det är en aning sent. OMX är i ett avgörande läge precis som Ga:Stan skriver i sitt inlägg

  • GaStan skriver:

   hmm, du menar alltså att det är ofta korrekt att agera om man inte förstår marknaden, än om man kan härleda varför den är svag. Dvs om PMI nu på morgonen hade varit katastrof i Europa, då hade man förstått varför, och då hade man inte behövs agera då det hade varit mer sell the rumour, buy the fact eller?

   • En Annan Fredde skriver:

    Ligger man positionerad efter sitt tycke (positiv fundamentalt i det här fallet) och marknaden agerar relativt starkt tvärt emot din uppfattning har du troligtvis fel. Det är så jag tänker. Annars skulle jag köpa ännu mer när det blivit ”billigare” och ignorera vad marknaden sänder för signaler. Nu är vi nedborrade i det undre bollingerbandet i dagsgrafen och befinner vid stöd så visst är det ett taskigt läge att behöva stoppa ur sig här men det kan också bli mycket värre. Raset mellan tredje och femtonde december är ett bra exempel.

   • GaStan skriver:

    Fundamentalt brukar jag, nästan, alltid agera tvärtemot marknaden. Dock med vetskapen att min fundamentala faktorer är 100% riktigt usla på att tajma marknaden. Dvs en billig börs kan alltid bli billigare osv.

    Jag klev på i februari av fundamentala skäl…. efter förra veckans data är jag ännu mer stärkt i tron att det var rätt.

    Tekniskt, taktiskt tradingmässigt slungas jag som en idiot i vinden. Visserligen kom jag in rätt i februari, men hoppade av för tidigt, sen hoppade jag på igen… och nu tvekar jag!

    Jag fattar liksom inte varför det är så svagt… och då, i motsats till dig, brukar jag hålla fast vid min syn….

    det kan bara bli två alternativ:

    1, antingen har jag fel, och marknaden är smartare och ser nåt jag inte ser. Tids nog blir jag varse och får bita i äpplet

    alt

    2, det är trading flöden som drar i marknaden och försöker göra oss nervösa och kliva av… dvs marknaden försöker fint bort dig.

    Time will tell.

    Annars brukar jag säga att den tekniska analysen är inget värd om du är själv om din tolkning. Dvs om det går ner, så ska du inte vara med. Om det går upp så ska du sitta med. Oavsett vad din analys säger.

    Fundamentalt däremot tror jag man ska göra sin hemläxa, och sen inte bry sig om marknaden så mycket. Det blir en bra affär till slut om du får rätt. Det blir en dålig affär om du har fel. Men du ska ALDRIG låta marknaden grumla din syn……

    Två olika saker liksom!

 2. Wilko skriver:

  Stärkande att se att man inte är ensam att uppleva sig sitta med dumstrut en dag som denna. Min upplevelse är att en överväldigande majoritet sitter o väntar på ett ras och är inte rädda alls för att vi skall trenda starkt från toppnivåer. Bekräftas bl.a av optionsskew. Det innebär att så fort marknaden kommer upp på positiva nyheter och/eller CBs, så avtar köptrycket, ingen känner att det är någon bra RR för att ta det vidare uppåt. Alla (t.o.m chartisterna) är medvetna om den usla trenden i företagsvinster, inte bara i energisektorn utan även utanför, och ovanpå det förhållandevis höga värderingar. Min egen tes är att det är de usla avkastningsnivåerna i räntor som tillsammans med allt CBs gör, som stöttar marknaden. I det senare perspektivet är direktavkastningen i aktier fortfarande attraktiv. Men, som sagt, alla sitter o väntar på raset efter 7 år av hausse. Det innebär att nedgångar blir litet självgenererande från toppar, dvs traders säljer på och det finns ingen att ta emot. Men det avtar ganska snabbt, för de flesta har redan positionen och det finns inte särskilt många som kan panikera och därmed ta det vidare. I det läget stannar det av och börjar sega sig uppåt på (t.ex) positiv makro. Det är väl egentligen en klassisk sidledes marknad där man skall gå emot extremerna. Men helt klart får man snabbast utväxling på att korta marknaden, så ur ett tradingperspektiv är det allra enklast att hålla sig till att sälja toppar. Själv försökte jag fånga kniven i DAX idag vilket inte bara blev blodigt, utan dumstruten åkte också på. Man ska helt enkelt undvika att långa en toppish marknad utan fundament för nya toppar. IMHO.

  Tack igen för bloggen, den är ett stort stöd och ständig källa till insikter. Keep up the good work!

 3. En Annan Fredde skriver:

  Hinner inte svara på inlägg ovan men vill passa på att tacka för kloka svar!

 4. Lediga Ludde skriver:

  Bara det att börsen gick ned dagen innan och på förmiddagen innan Stefan Ingves skulle tala på Handelshögskolan och sedan gick upp direkt efteråt när marknaden märkte att Ingves ändrar inte den framgångsrika tillgångsinflationen, ja det visar väl vem det är som bestämmer börskursen.

  När jag ändå skriver så blir det en fråga till GaStan:

  Kommer SEB att köpa upp Swedbank inom ett år. Det som tyder på detta är att det rensas på direktörer i banken redan nu. Så slipper man en massa avskedanden senare.

  • GaStan skriver:

   Tanken har slagit mig… Men jag snackade med en jäkligt senior bankkille idag, och han sa att fusionståget redan har gått, dvs myndigheterna kommer aldrig släppa genom en affär mellan våra fyra stora…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.