Svag dollar

Dollarn fortsätter att försvagas pga marknadens syn på FEDs agerande. Eller ska jag säga icke agerande, då man väntar sig att FED inte har några stora ambitioner att höja räntan längre. Tidigast i september, om alls? Men hur solitt är FEDs case att vara återhållsam?

Omvärlden? Tja Kina och oljan var kanske anledning i Q1 men är knappast det av samma skäl. Inte skäl att vara duvig om ni frågar mig?

Amerikansk inflation? Ja ser man till Core PCE och bakomliggande faktorer som driver den så finns det ingen anledning att vara hökig. MEN DET FANNS INGA SKÄL I DECEMBER HELLER!!!!!

Amerikansk konjunktur? Ja det är här skon klämmer. Vi har haft en softpatch under Q1 som så många gånger förr. Frågan är om det ska repa sig eller inte? ISM och jobbdata är fortsatt viktig. Repar sig amerikansk konjunktur så lär språket från FED att förändras… igen!

Men svag dollar är bra för SPX, men inte lika bra för OMX. Mer om det längre ner… men det handlar om att SVAG DOLLAR gör att:

1, Sales brukar revideras upp, vilket driver upp vinsterna

2, Vinster SPX bolag gör utomlands blir mer värda, det gör att vinsterna revideras upp

3, Energibolagen i SPX tjänar mer pengar om oljan står högre… vinster revideras upp

4, Amerikanska exportörer får lättare att konkurrera… deras vinster revideras upp

5, Inhemska producenter fåt det lättare…. deras vinster revideras upp

6, Oförändrat värde. Säg att något igår var värt 100usd, och usd/sek stod 8,50kr, dvs 850kr. säg att kursen idag står i 8kr, men inget annat har förändrats. Då borde tillgången stiga i värde till 850kr/8=106,25usd… allt annat lika

Bara för att nämna några punkter… se gärna charts längre ner!

Kina kom med sina officiella PMI siffror. Mfg kom in på 50,1 mot väntat 50,3 och fg 50,2…. sådär. Non Mfg kom in på 53,5 mot fg 53,8… ok. Renminbin ligger flat, så det får tolkas som ett non event. Senare i veckan har vi Caixin PMIs. Men det allmänna intrycket är att Kina nyheter inte leder marknaden just nu. Till och med Japan får mer utrymme!

Från Tyskland kom Mfg PMI in på 51,8 mot väntat 51,9 och fg 50,7… ok. För EZ kom den in på 51,7 mot väntat 51,5 och fg 51,6… också ok.

US Markit Mfg PMI kom in på 50,8 mot väntat 50,8 och fg 51,5. ISM kom in på 50,8 mot väntat 51,4 och fg 51,8. Snäppet sämre än väntat, men frågan är om det inte är bättre än vad vissa lokala index har indikerat? New order kom in på 55,8 mot fg 58,3… det är en fortsatt rätt hög nivå.

Senare i veckan får vi PMI från tjänstesektorn. På fredag kommer sysselsättningsdata från USA.

OMX har stöd kring 1323-1330…. och det är frågan var vi är på väg egentligen?

Jag tror generellt att alla de stora indexen kommer att stänga sina gap från februari. Det betyder att vi har väsentlig nedsida från dagens nivåer. Men frågan är inte OM vi ska stänga dessa gap i framtiden utan var vi ska toppa ur innan?

Har vi redan toppat ur, eller ska vi sätta NYA toppar, INNAN resan ner till gaptäppning inleds? Det är frågan. Rent tajmingmässigt tror jag på gaptäppning under 2H16. Så antingen står man redan utanför marknaden, eller är man beredd att hoppa av. Jag sitter fortfarande kvar… Believe it or not!!! Främsta skälet till att jag inte hoppas av tekniskt, är för att det känns bra tekniskt, och då brukar det inte bli en bra trade! En bra trade känns nästan alltid dålig i magen att göra. Det är liksom kvalitetsstämpeln.

Anledningen är inte att OMX ser så fantastisk ut, för det gör den inte. Anledningen är att DAX och SPX inte ser riktigt klara ut på ovnsidan. För den positivt lagda så ser DAX ut att ladda inför en sista resa upp mot 10,700-11,000. OMX kommer på ett eller annat sätt hänga med då.

SPX är ett tekniskt svårtolkat index som jag har stor ödmjukhet inför. Men det hade varit fint om vi fick en situation som i februari, FAST EXAKT TVÄRTOM. Dvs en ny ALLTIMEHIGH, ackompanjerad av Eufori och glädje. Klassiskt säljläge med andra ord.

Nedan två charts har jag visat tidigare. Men är väldigt aktuella. Svag dollar gör att Sales i USA slår förväntningarna, och därmed kan man vänta sig att den upprevideras. Därför upprevideras även vinsterna. Om vinsterna upprevideras så brukar marknaden stiga på detta….

Således SVAG dollar ger stigande kurser för att Vinsterna till slut stiger. Under perioden från 2014 fram till förra året när Dollarn stärktes så avstannade vinstmomentum, och därmed SPX. På samma sätt har en Stark Euro (motsatsen av en Svag dollar) fått OMX och övriga Europa att tugga och inte orka med riktigt.

Således en svag dollar är bra för Amerikanska börsen…. men dålig för OMX? Men det är ju inte heller rimligt att anta att OMX bara går dåligt, och SPX bara går bra? Nej, korrelationen över tid är tämligen robust. Snarare är det OMX som kan underperforma SPX…. men riktningen borde vara densamma! Vi får se hur svag dollarn kan bli här, känns som att rätt mycket är taget!

Namnlös2319

 

Namnlös2320

 

To be cont…

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svag dollar

 1. Fredde skriver:

  Det verkar hända en del grejer i Saudi Arabien. Funderar på om det är bra eller dåligt för oljepriset?
  http://www.di.se/artiklar/2016/5/8/saudiarabien-andrar-ekonomisk-kurs/

  Förresten- Vad tror ni om valet i USA? Trump pratar om mindre frihandel vilket inte kan vara bra för Kina och Sverige mfl. Carl icahn som finansminister i USA måste vara ett skämt

  • GaStan skriver:

   Saudis nya kurs, seeing is believing. väck mig när de sålt 1% av Aramco…

   Amerikanska valet… ja du, Trump framstår ju som galen. Jag undrar hur galet det kan bli. Kommer han inte att omge sig av kunniga rådgivare?

   Den stora game changern i USA är att de inte längre kommer kunna köra budgetunderskott. Man kan inte det med 100% public debt /gdp. Han, eller hon är tvingade att köra budget i balans.

   Om du hade frågat mig för ett år sedan hade jag sagt att skillnaden mellan rep och dem är att Rep balanserar budgeten genom minskade kostnader, och Dem genom höjda skatter. Men eftersom Trump verkar vara de svaga, och korkades!, beskyddare så vete tusan om det inte blir högre skatter även där…..

   Högre skatter är att vänta alltså… således lägre strukturell tillväxt kommande 4år+….

   Således måste Europa börja ta över stafett pinnen som tillväxt lok….

   och gör Europa inte det så kan vi vänta oss lägre strukturell tillväxt även kommande år…. alltså exakt det vi haft senaste 6 åren.

   Det innebär att det inte skapas lika många jobb, vilket gör att vi inte får löneinflation, vilket innebär att köpkraften inte tilltar, vilket innebär att inflationstrycket kommer förbli lågt…. alltså fortsatt låga räntor

   Centralbankerna världen över börjar göra klart att Penningpolitik ENSAMT inte kan driva tillväxt, bara skapa förutsättningar för tillväxt.

   Sen är det klart, kastas vi in i recession igen… definierat som negativ tillväxt i utvecklade världen, deflation, och negativt jobbskapande… då kommer vi få se nya QE program, och ännu lägre räntor, dvs ännu mer negativa….

   Men fram tills dess så är nog Centralbanker mer avvaktande än på länge!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.