Vadå krasch?

Stockholm är ner med nästan 6%. Gud sicken krasch…. eller? Det är ju exakt samma nivå som vi var på för en dryg vecka sen. Inte så galet om du frågar mig!!! Faktum är att det är väldigt få index som handlas under februari nivåerna…

Är Brexit en storm i ett vattenglas? Jag köper att det är en politisk kris, och media är inte sena på att haka på, men jag är inte så säker på att det är blir en realekonomisk kris med kraftig inverkan på globala vinster. Kanske inte ens europeiska vinster aggregerat.  Ska bli intressant när vi ser tillbaks om 12-18 månader.

Jag skulle inte bli alls förvånad om den fick en global realekonomisk inverkan i nivå med Tsunamin i Japan för några år sedan. Låt säga att det är så, är det köpläge då? Ja rent fundamentalt är det så. Tekniskt tradingmässigt är en annan femma. Det kanske inte ska gå ner så mycket mer, men finns det fog för att det ska stiga mycket? Njae, alla dem som tror att Brexit kommer få stora realekonomiska konsekvenser men som trodde på en Bremain och som inte sålt lär ju vilja sälja på uppställ, eller? Oavsett om vi sett botten idag eller inte så tror jag Brexit i sig gör att potentialen på ovansidan är begränsad, å andra sidan kommer det inte få tillräckligt stor inverkan på Vinsterna globalt i kombination med fortsatt låga räntor så därför är fallhöjden också begränsad. Vad har vi framför oss? Jo en rangebound market, i ett intervall på säg 10-15%. Inte omöjligt! Tumregeln vid en rangebound market är att köpa när det är ner och alla är negativa, och sälja när det har varit upp en tid och alla är positiva. Men var är vi nu, tja under medelvärdet i detta intervall är best guess. Nära lower range? Kanske!

Brexit ändrar inte min fundamentalt positiva syn på aktier, som jag intog i februari. Men tekniskt är jag velig och avvaktar.

Eurostoxx 50 och Stoxx600 har stängt sina gap från i februari.. intressant. Stoxx600 har man bildat ett gap uppe på 342. Tittar man på DAX så har vi ett gap på 10,104 (+6%) men även februari gapet är kvar på 8,967 (-5%). Det går alltså rent tekniskt att motivera både köp och sälj…. och jag tror att närmaste halvåret kan erbjuda gapstängningar i såväl undre som övre intervallet. Vad beträffar DAX så har säljarna övertaget under 9,500… och tvärtom över 9,500. Motsvarande för SPX är stängning under/över 2,040.

Så var står vi kring OMX? Var dagens 1,274 botten? Nej jag tror faktiskt inte det. Jag tror vi är i början på en rekyl som säkert kan ta oss ända till 1320-1330 om det vill sig väl, men sen kommer en ny körare neråt och då är risken stor att 1270-1274 passeras. Däremot kan 1247 hålla och då ska man köpa där rent tekniskt. Håller det inte ska man avvakta. Sen finns det ett scenario där vi har fel, och att det ska upp. Men där får vi avvakta med att sätta SL, för att först ska vi upp, och sen ner. Det är när vi vänder ner som det skapas en Pivot som utgör SL för när man ska stoppa in sig i marknaden igen. Så tekniskt måste jag säga att jag står utanför ett tag till även om det kan dra 2-3% i det riktigt korta perspektivet!!!

Tittar man på övriga marknader så kan man konstatera att det var en riktig RISK OFF i fredags. Den Amerikanska 10-åringen var nere på 1,40% och tangerade ATL nivåer som vi bara uppnått under 2012. Tänkt er den räntan vs oförändrade vinster!! Det är mumma för aktiemarknaden om förtroende och sentiment vänder. 2-åringen var nere på 0,50% som lägst men handlas nu på 0,57%. Rent krasst kan man säga att räntemarknaden säger att det INTE blir några räntehöjningar alls i år.

Vi har PMI´s på fredag, och sen NFP nästa vecka (där men väntar sig 180k nya jobb), och FED besked veckan därpå. Spelar det någon roll hur datan kommer in, eller har Brexit medfört att chanserna för en höjning är obefintliga? Tanken frestar. Höjer man inte i juli, så lär man inte göra det i september heller. Då är det ju val i USA. Då kvarstår december…. och om den vet vi typ noll, för då måste du pricka in allt som kommer hända i höst. Så vad ska man tro…. Brexit var ju oväntat. Med tanke på hur dollarn stärkts (dåligt för tillväxt, bidrar till disinflation) pga av Brexit så är det kanske inte så smart att smacka på med en räntehöjning också!!! Jag tror FED avvaktar….

Vad innebär detta. Optimisten hävdar att då fortsätter räntorna att vara låga ett halvår till. Det är bra för multiplarna. Pessimisten hävdar att marknaden flera gånger visat sig bli missnöjd när FED inte höjer, för det signalerar att de är pessimistiska till omvärlden… och det är värre än om de vågat höja med ynka 25 punkter. Jag tror båda läger har rätt, fast där pessimisterna oftast har rätt i det korta perspektivet, medan optimisterna har rätt i det lite längre.

Stark dollar och fallande räntor….. det brukar vara bra för den peggade kinesiska valutan. Men konstigt nog har den tagit ett par rejäla kliv uppåt senaste dagarna (den har försvagats). Ett varningens ord bara. Alla fokuserar på Europa nu… men Kina kanske gör en repris av 2015 till hösten om detta fortsätter?

Oljan, vad ska man säga. Risk off miljö och en FED som inte höjer. Det gör dollarn stark. Det gör oljan svag allt annat lika. Target 40-43 intakt.

Euron är svag tack vare Brexit… 10,10 mot dollarn. Det borde egentligen göra Draghi glad då det gynnar handelsbalans och tillväxt. Fast anledningen till detta är ju lite tokig, då det handlar om Brexit och Risk off miljö…. så det är ju inte säkert att det blir bra. Dvs om konjunkturen saktar in så spelar det inte någon roll om Europeiska varor blivit billigare för omvärlden, om det saknas efterfrågan.

I förra veckan kom en del uppmuntrande data som ingen verkar bry sig om mer än jag.

Preliminär data över Eurozone Manufactoring PMI kom in på 52,6 mot väntat 51,4 och fg 51,5. Starkt. Motsvarigheten från Tyskland kom in på 54,4 mot väntat 52,0 och fg 52,1. BRA! IFO kom idag in på 108,7 mot väntat 107,4 och fg 107,7. BRA. I USA kom prel PMI in på 51,4 mot väntat 50,9 och fg 50,7. BRA. Det bådar gott inför fredagens definitiva PMI skörd!

Tänk va, om det hade blivit Bremain så hade OMX handlats i 1,400 nu. Nu får vi nog vänta ett tag innan vi når den nivån….. dock kan man göra en lika fin affär i procent om man köper och säljer rätt i den här marknaden.

Nu när omröstningen är klar så kommer vi successivt lämna det bakom oss. Återigen kommer fokus riktas mot FED. Nedan chart är bra. Den övre vänstra visar FED risk…. När Fed går i höjartankar så stiger den sk. FED risken och tvärtom. Den övre högra visar Global macro surprise. Dvs när datan kommer in bättre än väntat faller risken. Nedre vänstra kopplar samma de här två. De ljusblå fältet visar när FED är hökiga  + Makrodatan slår förväntningar och de gråa fälten visar när FED är duviga + makrodatan slår inte förväntningarna. Det har, föga förvånande, visat sig att de här perioderna har stark inverkan på Europeiska aktier. De ljusblå är bra för europa, dvs hökig FED och stark makrodata. Motsatsen är dålig och då går i regel Dollarn, guld och statsräntor bättre. Ja till och med SPX. Just nu verkar det som om datan börjar komma in snäppet bättre, samtidigt är FED duviga, så nu har vi inget avdera. Kan FED ge en mer hökig bild så är det bra för Euroaktier…. mitt i all Brexit oro alltså!!! och frågar du mig, så tror jag nog FED egentligen vill säga att Brexit är en långsiktig process med begränsad inverkan på realekonomin, och därför tittar vi hellre på inhemsk data….. så kommer NFP om två veckor in på 200k så tror jag att de egentligen vill höja den 27 juli…. men kanske ändå inte gör det!

 

Namnlös2340

ps. Ibland undrar jag lite…. Brexit valet började inte marknaden fokusera på förrän en månad INNAN. Kommer det vara samma sak med Trump? Dvs idag går vi omkring i en dimma och tänker att ”den där Trump verkar det ju gå rätt bra för, men han kan aldrig vinna.” Men i grunden handlar det inte om en prognos, utan vår vilja att han inte bör vinna. Detta blandas ihop… så om vi sitter där i september och inser…. helvete, Trump tar ju hem detta… så kan vi få en ny Risk off marknad på halsen. Jag vet inte, jag bara tänker högt! ds.

Avslutningsvis ett litet citat av Churchill

”The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter.”  Winston Churchill
Det säger lite om valet i UK… och många av vår tids problem just nu!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Vadå krasch?

 1. En Annan Fredde skriver:

  Av vad vi sett hittills läste jag något om det största tappet i historien sett till utraderade värden på marknaderna. Politisk röra inom Storbritannien är att vänta under en lång tid framöver, detsamma inom EU där olika röster höjs (Merkel som vill ta det lugnt och Juncker som tycker britten ska ut fortast möjligt).

  Jag TROR att osäkerheten kan bli långvarig och det talar för betydligt lägre kurser i höst. Kan bli väldigt rörigt inför amerikanska valet också som sagt. Jag tror inte företagen fundamentalt kommer börja ta risk i den här miljön utan tvärt om – man kommer slimma organisationerna ännu mer och sparka folk. Den minskade risk- och investeringsaptiten kan också bidra till fler konkurser framöver som får kronan att rasa och utländska investerare att tvivla på sina portföljer med svenska covered bonds. Nu verkar ju det som att svenska banker trots allt har ett gott rykte men hjälper det verkligen om utländska bankers utlåningsvilja minskar? Kommer inte upplåningskostnaderna stiga då oavsett? Att vi är så extremt belånade privat i detta läge ser jag som livsfarligt!!

  För att göra det hela ännu värre har centralbankerna mer eller mindre smällt upp allt krut. Trots historiens största stimulanspaket hamnar skiten i fläkten ändå, vad ska dom göra den här gången? Sänka räntorna och köpa ännu mer obligationer? Det som kanske skulle kunna hjälpa till är politiska reformer som ger offentliga investeringar för att bromsa. Frågan är om det ändå inte äts upp av höjda skatter och minskad konsumtionsvilja?

  Det återstår naturligtvis att se vad det blir av detta men jag har svårt att se något positivt. Funderar också lite extra på vad jag kan göra för att skydda mitt kapital om det blir en riktig fullblodskrasch a la Lehman av det här.

  • GaStan skriver:

   Nämn ett stort index som handlas under februari low´s????

   Jag tycker det är stor skillnad mellan politisk och ekonomisk kris. Det ena KAN leda till det andra…. men inte alltid. Än så länge ser jag det mer som en politisk kris… och kan det förbli en sådan så lär kapitalmarknaderna förr eller senare glömma bort den!

   • En Annan Fredde skriver:

    Håller med till viss del om att det är en politisk kris men jag tror följderna blir ekonomiska i och med att det kommer dra ut på tiden. Det är en del tillgångar som försvunnit i den här soppan och utfallet tror jag blev något annat än vad de flesta trodde och hoppades på. Jag kan mycket väl ha fel naturligtvis.

 2. fredde skriver:

  Problemet är att osäkerheten kommer hålla i sig 2+ år. Tänk hur det blir sen när förhandlingarna kommer igång med +/- 5% varje dag

  • GaStan skriver:

   Jag tror vi kommer glömma bort… Grekland är annorlunda för där handlar det om cash. Det gör det inte här på samma sätt!

   • fredde skriver:

    Menar du att relationen till Grekland handlar om mer pengar än den till Storbritannien? Några exempel på alternativ med både handelstullar och annat:

    Status quo
    • No change for business.
    • A close ‘yes’ vote could mean the Issue continues to disturb domestic politics indefinitely – Neverendum

    Bespoke membership
    • UK successfully negotiates a move to a permanent outer circle, not participating in any
    integrating initiatives but with single market access assured.
    • However, current EU treaties do not authorise this status so they would have to be modified, requiring consent of all 28 members states and some referendums.
    • Also, risk that role of London as EU’s financial centre questioned in the periphery

    Norway /EEA
    • Little/no change for business.
    • No tariffs, open access for goods and services, no changes to standards, regulatory
    regime, and freedom of movement of people.
    • However, no voice for UK when future EU internal market rules negotiated, leaving the City having to apply regulations it can’t influence.

    Switzerland / EFTA
    • No tariffs, open access for goods & no change for freedom of movement.
    • But EFTA doesn’t cover services so would require UK to conclude bilateral agreement with EU on financial services to maintain City’s access to single market.
    • EU known to be unhappy with complexity of relationship with Swiss so unlikely to want to duplicate.

    USA / Canada / FTA
    • Tariffs with some access for goods.
    • Services NOT included.
    • UK falls under EU’s third country regime (i.e. specific agreement on FS would be needed to ensure access to single market).
    • No freedom of movement of people.
    • Very slow negotiation – no real existing FTA template for scale of agreement UK would need.
    • Persistent uncertainty over final outcome.

    ‘Turkey’ / Customs union
    • Would give some tariff-free access to single market for goods.
    • UK goods makers would have to follow EU rules w/o influence on rules.
    • Turkey has no agreement for services so UK would have to negotiate one to ensure City’s access to single market.

    ‘China’ / WTO
    • UK has not bilaterally agreed WTO-based agreements since 1970
    • Would have same access to EU single market as China and Russia, governed by WTO rules.
    • Would not cover services (the City would have no access to EU single market).

    Man får hålla andan om det blir importtullar på varor och tjänster eller kanske en fastighetskris i London

   • GaStan skriver:

    Men ska du vara tuff mot någon som är nettoimportör av våra varor… dvs de är mer kund än leverantör och kunden sätter man oftast inte i klistret. EU vill säkert straffa UK, men straffar de genom tullar så straffar man sig själv mest. Det kan ju inte vara syftet?

    Tappar City fotfästet som finanscenter i Europa så har vi säkert en fastighetskris på nacken. Men jag tror inte City kommer göra det…. vare sig Paris el Frankfurt i närheten av att kunna ta upp den konkurrensen om du frågar mig.

    Jag har inte svaren, bara att det kanske är mer komplext än vad vi tror.

   • fredde skriver:

    Tror att man måste vara hård mot Storbritannien för att inte fälla hela EU projektet (inklusive euron) och att kompetensen får flytta om det krävs.

    Håller med om att det är komplext!

   • GaStan skriver:

    ja, vi vill ju inte föda anti EU grupper i resten av EU länderna…. nu måste EU statuera varför det är så jäkla dumt att lämna…. även om det kanske är ekonomiskt kortsiktigt inte den bästa lösningen!

   • En Annan Fredde skriver:

    Juncker m fl. sänker hellre hela världsekonomin än att erkänna att dom delvis är ansvariga för situationen vi nu befinner oss i. Återigen visar dom (omedvetet?) vad problemet med EU bygget har blivit.

   • GaStan skriver:

    Vi är så snabba på att döma svart eller vitt. Jag är ödmjuk…

    EU har fattat beslut historiskt som säkert på aggregerad basis varit negativa. Men inom beslutet har vissa gynnats, medan en majoritet har missgynnats.

    På samma sätt har de säkert gjort positiva reformer, där majoriteten har gynnats, och minoriteten missgynnats.

    Vissa beslut har varit dåliga på kort sikt, men bra på lång sikt. Andra beslut tvärtom.

    Det är komplex materia. Därför är folkomröstning så jävla fel för du ber korkade människor att sätta sig in i komplex materia. Vad som händer då är precis som det vi sett i UK. Hela valrörelsen blir smutsig, klychig och med en massa hittepå och populism. Det gör ju inte det lättare för korkade människor att fatta ett rationellt beslut.

    Jag har ingen åsikt hur de skulle röstat. Bara att folkomrösta nästan alltid är fel.

 3. Wilko skriver:

  Ang realekonomisk påverkan är jag av avvikande åsikt. Detta baserat på vad jag ser som yrkesverksam på franska rivieran. Förfrågningar från britter minskade kraftigt under hösten för att under våren i stort sett dö ut helt. Översätter jag detta i europeiska termer så tror jag vi alla underskattar den realekonomiska effekten. Den politiska och ekonomiska osäkerheten bidrar till att investerings- och konsumtionsbeslut skjuts upp. Tillväxten viker. Detta sker i ett läge där EU riskerar disintegration, populism och protektionism. Bankerna befinner sig redan innan i ett prekärt läge. Vi ser begynnelsen till en ”bank run” på det europeiska banksystemet. Centralbanker gasar allt vad de förmår. Fler okonventionella stimulanser är troligtvis på väg vilket riskerar bidra till ytterligare försämrad lönsamhet i en redan stressad banksektor.

  Jag har nog faktiskt aldrig varit så orolig som jag är nu. Jag tror vi ser framför oss recession och möjligtvis till och med risk för depression. Ett mycket otrevligt läge som skapats av oansvariga politiker på båda sidor om kanalen, även om en reaktion förr eller senare var oundviklig med tanke på stigande missnöje med det elitistiska och odemokratiska styrelseskicket i Bryssel.

  De närmaste månaderna kan vi få se en riktig börskollaps utveckla sig med urstark dollar, svag olja, minskande vinster och stigande konkurspremier. Jag är i alla fall mycket orolig för detta.

  • GaStan skriver:

   Låter som ett sunt resonemang… Men det är väldigt mycket ”sentiment” nu, och väldigt lite ”realt”.,.. Men sentiment kan ju slå över i det reala om det håller i sig…. Å andra sidan kan sentimentet vända på en Femöring och så är allt glömt och förlåtet…

   Jag tror bara att Eu kan inte döda uk helt då för många företag är beroende av marknaden, att det är positivt att de inte är med i EMU…. Och sen gillar jag att vara motvallskärring då konsensus oftast har fel.

 4. Fredde skriver:

  Hittade denna kommentar på en annan blogg (Marco-Man). Har dock ingen möjlighet att bedöma innehållet:

  ”Barclays is down another 18% in London, DB making new lows down 13%. That’s a good indication that for now the stress in capital markets is not over. Keep an eye on the credit markets for large lumpy movements in high yield….. at some point some of the players in the credit HF universe are going to have to unload some illiquid instruments, but that’s just the early phase (the Bear Stearns stage if you like). It’s when the really large stressed institutions start to liquidate anything that trades that things will get truly scary. Not sure if that stage happens this time, but we have seen enough examples where selling begets selling.”

  Börjar kännas lite som Europas Lehman moment?

  • GaStan skriver:

   Jag säger inte att det inte kommer att hända, bara att jag inte förstår det.

   Grunden till Lehmann handlade om att folk lånade för mycket, definierat som lån/inkomst (vissa som lånade hade ju inte ens inkomst 🙂 ) . Så hela den krisen förstår jag matten bakom…

   Däremot fattar jag inte matten bakom den här…

   • Fredde skriver:

    Tuffa dagar för bankerna, kom även ihåg att EU troligen inte kommer rädda bankerna om det blir nödvändigt utan det blir långivarna

    Det här kan bli sämre än GFC???

   • Lediga Ludde skriver:

    Felet med Lehman Brothers var väl att de var den största konkurrenten till Goldman Sachs. Dåvarande amerikanske finansmistern Hank Paulson var ju tidigare VD för Goldman Sachs och kämpade många strider mot Lehman.

    Vad härligt för Paulson och vilken seger för Goldman Sachs att helt legalt få bort sin värsta konkurrent.

 5. Wilko skriver:

  Riktigt stökigt i tänket blir det när man överväger att det faktiskt finns en chans att britterna finner en lösning att helt sonika strunta i valresultatet, att de blir så stressade av vad de satt igång att de reverserar utkomsten. När sådan speck kommer så kommer det bli väldigt kraftiga uppgångar på marknaderna. Kanske redan idag. Så inte är det ett lätt läge.

 6. Lediga Ludde skriver:

  Självfallet kommer staten och EU att rädda bankerna, även de svenska. Kom ihåg att både Swedbank och SEB var konkursfärdiga flera gånger. I alla fall SEB två gånger. En gång december 2007 ingrep Stefan Ingves och en gång november 2008 ingrep EU och rädda SEB.

  SEB har fortfarande den dag som i dag är, värdelösa papper, som är bokförda till 100 miljarder kronor. Förluster som uppstod i augusti 2007.

  • GaStan skriver:

   Så var det, men grunden handlade om subprime, dvs folk som inte borde få låna pengar kunde göra det, och vissa som var lämpliga att låna ut till, lånade för mycket. Se The Big Short…. Grym film

 7. Lediga Ludde skriver:

  Det hela började väl efter kraschen 1932. Många amerikaner fick gå från sina hem. Då kom lagen att de som lånat pengar hos bank kunde om de ej längre var kreditvärdiga, lämna tillbaka nyckeln till banken. Därmed lämnade de sitt hus, men också alla sina lån till banken. De var fria.

  I Sverige blir den som lånat av sin bank aldrig fri, förrän han betalt, även om låntagaren tvingats lämna sitt hus.

  Under president Bill Clintons tid som president ville han bättre på det hela. De som lånade skulle ej bedömas efter sin kreditvärdighet, endast efter hur stort huset var och lånet i förhållande till detta. Man menade att fastigheter stiger alltid i värde och det hela skulle reda upp sig i slutändan till det bättre.

  The Big Short handlar om läkaren och de investerare som genomskådade vad som hände i USA åren innan 2007.

  Goldman Sachs som ej tyckte om att bostadslånetagarna kunde lämna sin nyckel till banken och tacka för sig. Goldman Sachs packade om sina lån i paket, så ingen visste vem som hade nyckeln.

  Sedan lät man kreditvärderingsinstituten sätta AAA på dessa mixade lånepaketet. Vi vet i dag vilka som äger dessa institut. Ett ägs väl av Warren Buffet. Det är samma insitut som i dag nedvärderar Storbritanniens betyg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.