Preliminära PMI

Först ut i morse var Tysk preliminär data över PMI Mfg. Den kom in på 53,6 mot väntat 53,6 och fg 53,8. Gäsp, och marknaden tog det med en axelryckning. Senare i veckan kommer tyska IFO som har större tyngd förvisso!

Sen kom data från EZ, eurozonen, där preliminär PMI Mfg kom in på 51,8 mot väntat 52,0 och fg 52,0. Ingen ko på isen, men definitivt ingen siffra att jubla åt.

Sen kom samma fast för Service sektorn, den kom in på 53,1 mot väntat 52,8 och fg 52,9. Amen rätt bra, varpå marknaden drog en bit.

Men det ska sägas att PMI för servicesektorn i Europa inte har samma tyngd som för Tillverkningssektorn. Det är liksom ingen i marknaden som tror att Europa kan må bra, om inte Tillverkningssektorn mår bra… och mår inte Europa bra så kan knappast Tjänstenäringen uthålligt må bra.

på eftermiddagen kom prel PMI från USA, den kom in på 52,1 mot väntat 52,6 och fg 52,9. Sådär faktiskt!!! Dock väger ISM tyngre. Den kommer först i nästa vecka.

Totalt sett var det en PMI skörd som inte riktigt levde upp till förväntningarna, så marknaden borde ha svårt att gå vidare på detta med tanke på att surpriseindex lär vända ner från höga nivåer!

Även Carnegie tror på utbrott snart…..

Namnlös2360

För min del spelar det inte så stor roll…. drar det upp så ser jag hur ett fundamentalt säljläge kan uppenbara sig. Drar det ner så har jag rejält med cash att shoppa för. Det enda som är trist är att den tekniska/taktiska strategin ska fånga rörselser, och där tror jag ju på nedgång, vilket kan bli fel. By definition ska man därför lägga en omvänd stopploss på 1424. Men eftersom jag tror så starkt på en nedgång till hösten, antingen nu, eller efter en viss uppgång, så kommer jag förmodligen inte realisera den här stoppen.

Time will tell!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Preliminära PMI

 1. Jacob skriver:

  Den stora frågan! Är vi inne i en bear trend fortfarande eller har vi brutit till bull? Hur definierar vi detta?

  Vad är din åsikt?

  Mvh
  Jacob

  • GaStan skriver:

   Jag är inte så unik i min åsikt utan tycker nog som de flesta chartister att vi är inne i en 4e våg nedåt sedan april 2015 och den är på väg att gå över till avslutande 5e våg uppåt.

   Den stora frågan är alltså, har vi lämnat 4an och gått in i 5an, eller ska vi ner en runda till.

   Jag tror ju personligen att vi ska testa 1350 +/-10bp… sen om 1424 var toppen, eller vi ska upp en runda mot 1480 först, vet jag inte.

   Sen när vi testa 1350 kan vi ta en ny diskussion om vi ska vidare nedåt, eller om vi ska fortsätta uppåt och sätta nya toppar som ett led i våg 5.

   En passus… det som stör mig är att SPX, DAX med fl har stora gap ca 15-20% längre ner. Gap brukar täppas igen förr eller senare…. grejen är att det kan ta jävligt lång tid.

   Det som får mig att inte känna mig säker på den här 5e vågen är att FED kanske står för en serie höjningar nästa år, samtidigt som lönerna kanske tar fart. Högre räntor är kass för multiplar, och högre löner är kass för vinstmarginaler. Så även om ekonomin mår bra, och top line bland företagen växer, så kanske vinsttillväxten inte hänger med och multiplarna sjunker… och därmed blir aktieutvecklingen därefter. Kort och gott…. OM FED går in i en räntehöjarcykel så finns det risk för nedställ…. men detta är alltså ingen prognos, utan snarare ett scenario…

   Sorry om det gav mycket but´s and if´s men det är min syn just nu!

  • GaStan skriver:

   För att ytterligare förtydliga… jag tror vi ska nå 1480, men det finns en risk att vi kan nå 1350 först. JAg tror vi ska testa 1350, men det finns en risk att vi ska testa 1480 först!!! Tyvärr är det svårt att bli tydligare än så….

   Är tveksam om Jackson hole triggar detta… snarare makrodatan kommande veckorna…

 2. Lediga Ludde skriver:

  GaStan har förklarat det förut. Men varför är index så viktigt. Svolder har gått upp med 100 procent de senaste månaderna. Catena Media med 50 procent. Vad har det för värde för en aktieägare om genomsnittet av de 30 största bolagen gått ned?

  • GaStan skriver:

   Index beskriver marknaden generellt.

   Jag menar inte alls att man ska investera enligt index, tvärtom. Köp de aktierna du tror på!

   Min blogg handlar om jag tycker det finns förutsättningar för index att gå upp eller ner.

   När index föll med nästan 30% mellan april 15 och februari 16 så uppvisade en majoritet av alla börsbolag en rätt medioker utveckling. Då var alltså förutsättningarna att tjäna pengar på börsen små. Eller som jag ser det, risken var hög. Risk för mig handlar nämligen om att förlora pengar.

   Senaste halvåret har börsutvecklingen varit hyfsad, och då har också en majoritet av aktierna haft en god utveckling. Oddsen att få en god utveckling har varit goda, eller som jag ser det… Risken har varit ganska låg.

   Att förstå de underliggande förutsättningarna för om marknaden generellt ska upp eller ner kommer ha en avgörande inverkan på din avkastnibg över tid. Är du dessutom skicklig stock picker blir det ännu bättre.

   Dessutom, Många jag känner, mig själv inkluderat, ligger alltid full investerade i bolag jag gillar och tror på. Men när jag tror att marknaden ska gå ner hedgar jag portföljen med korta index terminer. För att göra detta måste man ha en uppfattning om index. Gör man rätt tjänar man pengar både när aktierna går upp och när index går ner….

 3. Jacob skriver:

  Vad tror du om att försöka slå index med att endast använda mini futures? Alltså ligga i det med låg hävstång och skifta om när de känns bra?

  Istället för att äga aktier…

  • GaStan skriver:

   Jag har dessvärre ingen erfarenhet av just sådana tyvärr, men jag har bekanta som det funkat för.

   Själv är jag en aktienörd i grunden så jag köper aktier… Dock har jag aldrig trott på att börsen bara stiger på sikt… Därför jobbar jag bla med att hedga portföljen, som förvisso också går upp och ner i exponering. Dvd ibland har jag 100% investerat, ie jag har hittat många attraktiva aktier, men då hedgar jag upp till 100%. Om jag bara har 50% i marknaden, då hedgar jag max 50%. Dvs netto går jag aldrig under 0 eller över 100

 4. Lediga Ludde skriver:

  Vad skall ett vanligt svensk hushåll satsa på i tider då det i stort sett är noll-ränta på sparkonto. Det återstår ju bara aktier. Sedan sätter Pensionsmyndigheten in pengar varje månad dessutom på börsen.

  GaStan har aldrig trott att börsen bara stiger på sikt. Han hedgar. Men nu finns väl inga orosmoln? Ingen kan väl säga att börsen som helhet är övervärderad?

  • GaStan skriver:

   De kan amortera (dvs öka värdet på din förmögenhet genom att reducera lånen), renovera (dvs delvis öka värdet på din största tillgång, och samtidigt njuta av det själv, och få ROT/subvention som en extra klapp på axeln) alternativt konsumera (om de redan gjort de två förstnämnda tillräckligt).

   Men du pratar om att spara. Som jag brukar säga, 0% är bättre än -10%. Dvs tycker man inte aktier erbjuder tillräckligt stor uppsida (låg risk) så är det inte så dumt att ligga på bankkontot i väntan på rätt köpläge. Vi har ju redan haft två fina köplägen i år, dels i februari och dels juni (då var värderingen låg, alltså risken var låg). Vi kan mycket väl få ett till i oktober/november.

   Är aktier högt värderade nu?

   Snabba svaret är, de är strax under FAIR värderade idag. Inge screaming BUY, men ingen screaming sälj heller. Jag skulle vilja säga att under 1,300 är screaming BUY, och över 1,600 är screaming sälj… mellan 1300-1400 är BUY, och mellan 1500-1600 är SÄLJ… och allt därimellan, 1400-1500 är olika grader av FAIR värdering.

   Är de billiga jämfört med räntan? Njae, detsamma skulle jag säga. Låga räntor motiverar höga multiplar JA. (detta är ett argument som tjatats i många år). Det stämmer också. Men låga räntor är också implicit samma sak som låg inflation och tillväxt. I en sådan miljö så har företag svårt att öka sin försäljning, och då kan vi inte få någon enastående vinsttillväxt heller. Mycket riktigt har vinsttillväxten varit rätt dassig 2010-2016 ur ett historiskt perspektiv. Men marknaden har fattat detta… därför har vi inte heller multiplar på PE25.

   Tror man på hög vinsttillväxt de kommande åren, så är det motiv för en högre värdering. JA. Men vi kommer inte få trendande vinster om inte Försäljningen trendar upp. Den trendar bara upp om nominell tillväxt är högre, och det fordrar högre inflation och tillväxt… alltså högre räntor. Dvs lägre multiplar. Så de tar ut varandra.

   Jag har ett Fundamentalt target på Stockholm på 1,480ish (jag köpte på 1,248). Kan kanske stretcha det 5% till. Men där uppe skulle jag ALDRIG köpa en aktie av värderingsskäl. Uppsidan är för lite. Risken för hög. Där kommer jag sälja av fundamentala skäl. Idag innebär det att vi har 5-10% uppsida fundamentalt kvar. Det handlar lite om ens filosofi, min är att köpa billigt, och sälja strax över fair. Så jobbar jag fundamentalt.

   Sen tekniskt taktiskt är en annan femma… en dyr marknad kan bli dyrare, än billig billigare…. så jag jobbar parallellt med de här bägge strategierna.

   Sen var det där med orosmoln som du skriver…. piece of advice…. den dagen det inte finns ett enda moln på himlen. Think Twice. Den dagen himlen är igen spikad av moln… Think again. Oftast är de här situationerna till stor del diskade av marknaden redan.

 5. Lediga Ludde skriver:

  Som alltid ett intressant svar från GaStan. Det går ej att ha några invändningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.