Styrkan är tillbaks, eller?

Optimismen ligger där ute och bubblar… ni vet, den där känslan att det ser rätt bra ut och att man ska sitta med i marknaden. Typ motsatt känsla vi kände dagen efter Brexit. De senaste 6 åren har den känslan varit en utmärkt säljsignal. Det är det troligtvis fortfarande. Men som alltid är det svårt att veta exakt när det vänder så man måste finna sig i att vara förödmjukad av marknaden ett tag innan man får rätt.

Rent tekniskt är det såklart positivt om vi stänger ovanför 1,424. Då kan det gå ganska snabbt upp till 1,480… och är det absolut en uppgång man vägrar missa så ska man klart hoppa på! Normalt sett brukar jag göra det, men eftersom vi är så nära en nivå där jag vill kliva av fundamentalt så är detta ett rally jag tvivlar på att jag kommer jaga…. kanske en liten posse i så fall.

Hursomhelst, tror jag datan på torsdag och fredag är viktig. Kommer datan in klart bättre än väntat så är det tillräckligt för att trigga nästa rörselse uppåt. Kommer den in klart sämre så är det motsatsen. Så enkelt är det!!!!

Bara för att vara helt tydlig, sedan i våras har vi talat om att det finns fina förutsättningar för en stark höst, om man ser till datan. Snabb recap:

1, Dollarn tokstärktes från sommaren 2014 till våren 2015. Det gav problemen under 2h15-1h16. Sen svalnade dollarn av, då den gick från 1,05 till 1,16…snitt 1,10. Det är de positiva effekterna av att dollarn lugnat ner sig som vi nu kommer se under hösten.

2, Problemen under 2h15-1h16 gjorde att räntorna pressades ännu lägre… alla belånade fick X pengar över när de slapp betala ränta till sin långivare…. de här pengarna kommer delvis till användning nu och ger ekonomin en knuff

3, Oljan sjönk som en sten till som lägst 27 dollar…. det gav omedelbara NEGATIVA effekter som vi såg under 1H16. Men ett fallande oljepris är som alla vet samma sak som en skattelättnad för alla länder som inte är nettoproducenter. Det är de positiva effekten vi nu ser under hösten.

Det finns andra faktorer, men de här 3 är de viktigaste. Men bara så alla fattar…. när ovan faktorer påverkade negativt och alla var rädda så skapades KÖPlägen. Nu när datan under hösten är okej, och till och med FED vågar höja, och alla känner sig konfidenta, så skapas SÄLJlägen. Sen att pricka toppen är aldrig lätt!

Tänk på det när ni läser artiklar där journalisten blandar ihop NUET med att börsen nästan ALLTID prisar in framtiden… Journalister älskar att göra det misstaget när datan är bra och börskurserna är svarta…. för att sen bli märkligt efterkloka efter det vänt ner!

Tittar man på den amerikanska 2 åringen så verkar den har brutit sin fallande trend, och signalerar att den ska upp mot 1,0-1,1…. vilket är helt naturligt om det stundar räntehöjningar. Men tro inte att du är smart nu. För 2 åringen har gått från 0,50% dagen efter Brexit till nu senast 0,82%. Så det här Risk On rallyt är 2 månader gammalt. En hel del är diskat. Sen kan det fortsätta en månad till, vad vet jag. Jag bara säger att de riktigt smarta (eller modiga) tänkte det du tänker nu för 2 månader sedan. Så det är antagligen deras aktier du köper, eller dina obligationer de köper om du säljer om man säger så…..

10-åringen ger en liten annan bild. Den låg på 3% för 3 år sedan… nu 1,60%. Den har trendat ner sen dess och varit kanske den absolut bästa indikatorn för de amerikanska konjunkturutsikterna. När nästan alla ekonomer, år efter år, legat fel i sina prognoser inför kommande år, så har 10-åringen talat sitt tydliga språk. Räkna inte med högre tillväxt!!!! Det kommer skapas jobb, ja…. men det är inte så pass mycket tryck att löner och inflation tar fart…. En 10 åring på 1,60% säger att tillväxten nästa år, och kanske nästa också, inte lär bli högre än dagens… dvs takta kring 2%. Mer av samma! För att jag ska drastiskt skruva upp mina förväntningar över den amerikanska ekonomin så behöver 10-åringen lyfta MINST 1% över dagens nivå.

Men det är oroande att korträntorna lyfter pga FEDs hökighet och vilja att höja räntor, samtidigt som 10-åringen endast ligger någon tiondel från All time Low. En yield spread (10-2 år) som är så flack att det knappt går att åka längd på brukar inte vara förenligt med vinsttillväxt och särskilt stark börs. Det är därför, om jag måste betta på framtiden, som jag tror att vi får mer av samma, än att USA och världsekonomin växlar upp.

Kina. Ingen verkar bry sig om Kina längre. Tillväxtmarknader som asset class dundrar på….. Men tänk om det bara är en tidsfråga innan Kina börjar mullra igen. Tänk om råvarupriserna gått klart för en tid? Säg att dollarn fortsätter stärkas under hösten? Vad finns det för förutsättningar för Tillväxtmarknader att outperforma då? Jag noterar att Renminbin Spot stod i 6,60 i januari i år när alla var super oroliga. Sen lugnade det ned sig och den sjönk till 6,45 i maj…. men har därefter stigit, och ligger på 6,68 nu. Jag säger som Peter Malmqvist sa häromdagen: Ingen pratar om Kina, och det är kanske inte en anledning att stå utanför, men jag tänker hålla ett vakande öka på den marknaden under hösten. Då är man åtmistone steget snabbare än de som inte bryr sig. Bortsett från SPOT priset, är förändringen av FX reserver, fastighetspriserna (som vänt ner i Tier 1 städerna) samt börsen som är viktiga termometrar att hålla koll på!

Vi hörs!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Styrkan är tillbaks, eller?

 1. Lediga Ludde skriver:

  Det var intressant resonemang som GaStan för kring USA:s ”tioåring” och att den kanske skulle kunna vara den mest intressanta parametern för att förstå framtida tillväxt.

  Min fråga till GaStan: Gäller samma sak med den svenska 10 årsräntan. Den ligger i dag på 0,11 procent. Går det att prognostisera Sveriges tillväxt på samma eleganta sätt?

  • GaStan skriver:

   Nej, inte riktigt….

   10-åringen är dopad av Riksbanken. Det är inte den amerikanska på samma sätt, även om FED fortfarande rullar över varje papper som förfaller, vilket många inte tycks fatta!

   För det andra är våra räntor betydligt mer kopplade till kronan som är en liten skvalpvaluta i en lite men extremt öppen ekonomi.

   Säg att Sverige skulle se ut att slungas rakt in i en depression nästa år…. då skulle alla investerare kränga av 10-åringen fortare än ögat. Då drar räntan rätt upp….

   När världen ser ut att gå åt h-e så kastar man sig istället över amerikanska statspapper, som driver räntorna nedåt. Men när världen ser bra ut så säljer man trygghet och köper risk. Då stiger amerikanska räntor…. så det är nästan tvärtom!

 2. Lediga Ludde skriver:

  Den svenska tio-års-räntan ligger i dag på 0,10 procent.

  För 12 månader sedan låg den på. 0,70 procent.

  En nedgång på 85 procent. Hur tolkar GaStan det? Analys om svensk tillväxt eller dess motsats?

  • GaStan skriver:

   Nej inte Svensk Tillväxt, utan den har hängt med räntorna i Europa ner. Se den Tyska Bunden exempelvis.

   Risk off miljö liksom…

   pga att

   ECB och Riksbanken fortsätter med QE,

   samtidigt som tillväxten är svag,

   vinsterna fortsätter att revideras ner,

   Brexit,

   flyktingkris,

   EU kris och politisk polarisering,

   banker som kämpar med fortsatt hög nivå av kreditförluster

   hög arbetslöshet i Europa, lågt jobbskapande, låg löneinflation, låg kärn inflation…

   osv osv.

   Men man behöver inte vara så flummig ens en gång. När det kommer till räntor går de att härleda otroligt enkelt genom valutan och realräntespreaden som jag är en stenhård supporter av. Realräntespreaden är:

   FÖRÄNDRINGEN av (Real räntan i Sverige minus realräntan i Tyskland) = FÖRÄNDRINGEN i växelkursen.

   För ett år sedan stod Euron i 9,50 mot kronan. Idag står den på samma ställe.

   Den tyska 10 åringen har gått från 0,60 till -0,10.. ett fall på 0,70. Svensken föll med 0,60… typ ingen föränding. DEN RIMMAR MED VALUTAN.

   Sverige är en liten öppen ekonomi, där Ingves politik är starkt influerad av ECB…. går han på tvären med ECB så kommer vi få enorma växelkursförändringar.

   Jag har då inte tagit in inflationsutsikterna, men de är ganska likartade… än så länge.

   Sen är det egentligen fel att bara jämföra med Tysken. Egentligen ska man väga in övriga euroländers lokala räntor, och rensa för lokal inflation, och sen vikta detta utifrån hur vår handel ser ut med dem, alt BNP vikta det. Men tysken är en bra Proxy, dessutom vår största handelspartner, efter Norge, som inte är Euroland.

   Men give and take stämmer det!!!

   Du kan alltså ta växelkursförändringen och härleda den genom Tyska Bunden, inflationen i EZ, inflationen i Sverige… och vips vet du på ett ungefär var räntan ska ligga!

   Använder du tyska 2 åringen får du fram svenska 2 åringen. använder du tyska 10 åringen får du fram svenska 10 åringen.

   Lite tydligare?

  • GaStan skriver:

   Det är därför som jag i många år lyft fram Amerikansk löneinflation som den ABSOLUT största enskilda riskfaktorn för Svensk ekonomi….

   Typ så här:

   jobb skapas i USA
   arbetslösheten sjunker
   arbetsmarknaden blir tajt
   lönerna tar fart
   Lönerna är den största förklarande faktorn i Core Service Inflation
   Core Service Inflation utgör 2/3 delar av Core PCE
   Core PCE stiger över 2%
   FED tvingas balansera sin penningpolitik
   FED höjer med 150-200 punkter
   ECB gör först inte ett skvatt
   Realräntespreden USA vs Europa förändras kraftigt
   Euron faller i pris mot dollarn, typ under 1,0 så länge som ECB inte gör nåt
   Kronan är kopplad till Euron, kronan faller också…
   ECB höjer räntan med nästan lika mycket som FED för att balansera
   Ingves hakar på och gör samma sak
   Räntorna på statspapper stiger
   Räntorna, genom spreadarna, på bostadsobligationer stiger
   Bankernas kostnader för bolån stiger
   Bankerna höjer räntorna ut mot bolånekunderna

   TYP

   Sen kan man dra det vidare

   Bolånekunder får svårt att få ihop räntebetalningen
   Banken måste erkänna lånet som en kreditförlust
   Bolånekunden säljer bostaden i jakt på nåt billigare, alt hyra.
   Det blir en Buyers market, med distressed Sellers
   Fastighetspriserna faller
   Folk blir rädda. Consumer och Business Confidence faller brant
   Folk, trots att de har pengar och jobb, drar ner på konsumtion för att de är rädda
   Tillväxten vänder ner
   Folk får ”vatten på sin kvarn”… dvs det var rätt att vara försiktig. De fortsätter att vara försiktiga
   Tillväxten blir negativ, folk blir av med jobbet.
   Folk kan inte betala räntan utan lön, ännu mer prisfall på fastigheter
   Folk som säljer får negativ EK, och står utan jobb. Ännu sämre confidens
   Ännu sämre tillväxt, arbetslösheten tar fart.

   And so it roles….

   DÄRFÖR är det jävligt viktigt att ALLA hushåll i Sverige som har lån, klarar en högre ränta. För då blir det bara en konfidens shock, och inte lika mycket en realekonomisk (även om större räntebetalningar till viss del tar av potentiell konsumtion). Skillnaden är att man ganska snabbt och enkelt kan ta sig ur en konfidens shock, medan en realekonomisk är ett helvete!!!!!!

   JAg tror jag lägger in den här som ett inlägg!

 3. Lediga Ludde skriver:

  Tack för svaret. Mycket intressant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.