Avgörande vecka

Jag trodde Prel PMI eller Jackson Hole skulle röra om i grytan,,…. men det gjorde det inte.

Fru Yellen sa i förra veckan att Amerikanska ekonomin är tillräckligt stark för att man ska, vill, bör och kan höja räntan. Men vänta lite… det var den redan i somras. Marknaden, redan innan Yellens tal, väntade sig en höjning i december. Men nu pratar vi alltså om en höjning kanske redan den 21 september. Hon säger också att hon ”data dependant”. Men om hon var det borde hon höjt i somras kan jag tycka. Räntorna och dollar stiger på beskedet…. även om räntorna faktiskt borde stiga en bit till om en höjning väntar om redan 3 veckor.

Men om hon verkligen är data beroende, och nästa möte är om 3 veckor…. då är datan den här veckan sjuukt viktig. På torsdag kommer PMIs från Europa och ISM från USA, och på fredag US NFP. Det kommer lite annat smått och gott också men det är den för börsriktningen viktigaste datan.

Core PCE i USA kom precis. 1,6% YoY mot väntat 1,5 och fg 1,6…. gäsp. Den lär inte bli så mycket högre om inte lönerna tar fart. FEDs mål för helåret ligger på 1,7%. För en gång skull är det en prognos som verkar rätt rimlig och som faktiskt slår in. Det hör inte till det valigaste!!!

Ok, om vi tittar på hur USAs tillväxt som ligger på ca2% om året, att det skapas ca2,5m jobb om året, att arbetslöshet ligger på ca4,9%, en löneinflation på c2,5% och nu senast kärninflation på 1,6%. BESKRIVER det en ekonomin som kräver expansiv penningpolitik? Nej, jag tycker inte det. Inte Yellen heller. Behövs åtstramande PP? Dvs är det en ekonomi som behöver kylas av? Nej, det är ju knappast exempel på en ekonomi med överhettningstendenser. Kärninflationen är inte över 2% och knappast på väg dit heller. Lönetakten måste ligga på minst 4% för att uppnå detta. Nej men ett mellanting, dvs balanserad Penningpolitik är ganska motiverat kan jag tycka. Dvs en styrränta på 1,5% hade inte varit så tokigt. En höjning i kvartalet fram till nästa höst så är vi där. Om det kommer hända vet jag inte, men chanserna ökar för varje gång som datan är stabil och det inte händer nåt allvarligt runt om i världen…… vilket vi lärt oss, INTE ALLS är ovanligt att det faktiskt gör! Kom ihåg sist de höjde i december 2015. En månad senare var det kaos. Prognosförmågan är obefintlig. Ju smartare människor jag pratar med, desto mer inser dem detta!

Om man gör exakt samma övning för Sverige, så är den snäppet svårare. Varför, jo för att det ger en mer splittrad bild. Tillväxten borde få en att tänka på överhettning. Men tittar man på hur det går för exporten så är det knappast en starkare krona vi behöver (vilket vi får om Ingves höjer allt annat lika). Tittar man på totalen av arbetslöshet, jobbskapande och löneinflation så borgar de för en expansiv politik. Tittar man på olika inflationsmått så borgar det också för en expansiv politik. Det är egentligen bara tillväxten som är hög. Vill vi hellre ha en stark krona och hälften så hög tillväxt? Nej, skulle inte tro det!

Faller tillväxten så faller även skatteintäkterna, och vips så sväller budgetunderskottet… finns en och annan politiker som inte vill det heller.

Men så har vi fastighetspriserna då…. ja gott folk. De kan man superenkelt reglera på andra sätt än att använda det trubbiga räntevapnet. Maxtak på skuldkvot (lån/lön) kommer man åt detta ganska enkelt.

Alla stackars pensionärer och sparare, som inte får avkastning på sina pengar. Javisst, deras korta placeringar tappar 0,5% om året som vi har det nu. Skulle Ingves höja med 2% så går den delen av portföljen bättre, helt klart. Men vad tror ni händer med den delen av portföljen som ligger i längre papper samt aktier? Good Luck säger jag.

Det är bättre att 1,5m hushåll med sammantagna lån på 3,000mdr betalar 1% ränta om året till banken efter ränteavdrag, än att de betalar 2,5% efter ränteavdrag…. och hittar på roligare saker för pengarna än att dega banken… än att några pensionärer med pengarna på banken får nån procents avkastning på bankboken…. då de ändå inte tänker göra nåt kul för pengarna. Dessutom finns det inte 3,000mdr på bankböckerna, så det är äpplen och päron… även om spararna hade kunnat tänka sig att spendera ränteintäkterna.

Jag står fast vid vad jag sagt tidigare, dvs att vi ska nå 1480, men att det finns hög risk att vi ska till 1350 innan… OCH att vi även ska nå 1350, men att det finns hög risk att vi ska nå 1480 innan. Som ni förstår är jag inte vilsen om nivåer, frågan är bara vilken vi ska nå först. Därför står jag med ena benet, det fundamentala, i marknaden och det andra benet, det taktiska, utanför marknaden.

Ha en bra vecka!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Avgörande vecka

 1. Kman skriver:

  ”Som ni förstår är jag lite vilsen, vilket också präglar min position, ”..

  Du är inte ensam. I’m out för det mesta , bara lite short pos…pga vissa tech names ser ut som they are rolling over. Det hela påminner mig om George Bushes mission accomplished tal strax efter kriget i Iraq.
  Bush ; mission accomplised, men soldaterna måste stanna ett tag till.
  Yellen ; mission accomplished, men jag väntar lite med en höjning 🙂

  • GaStan skriver:

   Kul jämförelse 🙂

   Tänk när de höjde i december15. Två veckor senare var det kaos vilket ledde till att de båda inplanerade mars och juni höjningarna sköts på framtiden….

   Svårt att inte vara ödmjuk inför förmågan att spå framtiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.