Valfrossa

Marknaderna gapar ner idag efter en svag stängning i USA, som i sin tur bygger på valfrossa. Dollarn försvagas också, eller rättare sagt rekylerar något på senare tidens styrka. Dollarn har stärkt mot bakgrund av att Clinton väntas vinna, och FED väntas höja. Men om Trump vinner, och FED skiter i att höja…. ja då finns det fallhöjd i dollarn. Vem är vinnaren på det? Jo guldet. Men om Clinton vinner och FED höjer…. ja då ska man inte sitta på guld i varje fall.

Låt mig först bara säga att många stora index, DAX, STOXX600 osv är rejält översålda, och har lämnat gap efter sig. Det kommer komma en studs! När och hur vet jag inte. Men det kommer komma en studs. Sen förstår jag om man inte vågar agera på detta mot bakgrund av det stundande valet. En Trump seger kan göra att gapstängningen dröjer… för att uttrycka det milt!

DAX stänger idag ett gap på 10,430 från i början av oktober. Tack för det!!! Men har samtidigt bildat ett annat på 10,507. Översatt till OMX så kan den falla ner mot 1,400 utan problem. Så länge som inte det stödet passeras så finns det utrymme för både kort studs, men även nya toppar. Passeras däremot 1400 så är jag rätt säker på att 1473 var toppen för en bra tid framöver. Det handlar naturligtvis om 1, hur valet går och 2, hur FED kommer att agera i december.

Oljan fortsätter ner. Trots att dollarn försvagas. Samtidigt steg oljan när dollarn stärktes. Det är snurrigt och den här negativa korrelationen brukar vara kortvarig. Det förklaras av att marknaden riktar stort fokus på OPECs produktionstak, som man nu verkar ha stora svårigheter att komma överrens om. Oljan är mot bakgrund av detta oroväckande svag. Jag trodde redan vid 49 att det skulle komma en studs och att det mesta var inprisat, men nu finns det risk att vi fortsätter ner mot både 45ish och 42-43. Vid det senare är ett major köpläge troligtvis. Vi får se…. vi behöver se lite styrka i oljan snart för att våga tro att nedgången ska vara över!!!!

Ikväll är det FED möte…. de lär bara kratta manegen inför december!

Från Eurozonen kom Mfg PMI in på 53,5 mot prel 53,3 och fg 52,6… Starkt!
Motsvarande från Tyskland kom in på 55,0 mot prel 55,1 och fg 54,3… också bra!

Som sagt, höjer FED i december, samtidigt som Europeisk makro håller sig…. så vågar jag inte ta gift på Draghi är så jäkla stimulativ. Då kanske ni kan räkna ut hur Ingves kan komma att agera…. Vi får inte glömma att FED har sagt sig vilja gå mot en mer balanserad PP, och övriga centralbanker (förutom den japanska) har sagt att PP till stor del har nåt vägs ände, och istället pushat politiker och Finanspolitik att agera. FATTAR NI INTE? De ser att FED vill höja, MEN fortsätter de med sin expansiva politik så stärks bara dollarn vilket skapar problem för oss alla, varpå FED måste backa hem sin politik, och på så vis kommer vi aldrig ur det här. OM Fed höjer så måste inte ECB höja, men de måste signalera att den expansiva politiken går mot sitt slut, i syfte att FED kan höja utan att dollarn stärks för mycket. Det är enda sättet. Sen är det klart, om Europas konjunktur vänder brant ner, så kommer inte Draghi signalera en MINDRE expansiv politik. Då är han tvingad att hålla kranen öppen… men då är det också mer troligt att FED kanske skiter i att höja, med ursäkt att det ser så stökigt ut i omvärlden…. lite som man gjorde i mars och juni. Men givet hur datan ser ut nu….. då är risken stor att FED höjer, och Draghi skiter i att förlänga QE.

I Stockholm kom första snön i natt….. och snart är det jul och dags att stänga böckerna. Undrar om januari/februari 17 kommer bjuda på ett lika fint köpläge som i år?

 

ps. Vissa menar att eftersom marknaden kommit tillbaka, så kan det bli ett reliefrally på så mycket som 10% om Clinton vinner….. hmmm det låter rätt mycket faktiskt. JAg skulle sträcka mig till 1475-1500. Vissa hävdar också att även om Clinton vinner så kommer det en stökig tid efteråt om hon kommer att utredas av FBI om hon begått något brott eller ej, och det är inte efter vi kan konstatera att hon är oskyldig som marknaden vågar andas ut. Av den anledningen skulle det vara loss-loss ur ett marknadsperspektiv oavsett om hon vinner eller inte. ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Valfrossa

  1. Andreas Johansson skriver:

    Bra blogg! Hade varit intressant om du kunde skriva ett inlägg vad du tror om bolåneräntorna i Sverige fem år framåt. Går det att sia om?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.