Stiltje

Är det någon som kan säga med 100% sannolikhet att opinionsundersökningarna i USA fångar det mest sannolika utfallet, och inte likt Brexit, underskattar ”Redneck Trump anhängarnas” betydelse?

Ovanpå det så har Clinton fått sig en knäpp på näsan bara senaste veckan…. forskning visar att ytterst få ändrar sig så kort tid innan valet… men kan vi veta säkert?

Det är tillräckligt många där ute som svarar NEJ på de här frågorna, och därför blir det lite stilje även på marknaden.

För nån vecka sen när OMX handlades på 1470ish och andra index nosade på topparna i sitt trading intervall då var jag tämligen säker att man prisade in Clintons vinst. Nu är man lite mer osäker och därför har marknaden tappat något. Jag tror att om Clinton vinner så kan en del pengar på sidolinjen pusha upp marknaden mot 1475-1500 i det korta perspektivet, men mer än så borde det inte bli, för då är det hög tid att börja oroa sig över FEDs höjning och dess negativa inverkan på aktiemultiplarna. Vinner Trump, då väntar test av OMX1350 i första hand. Men vi tar ett steg i taget.

I natt kom data från Kina..

Officiella Mfg PMI kom in på 51,2 mot väntat 50,3 och fg 50,4. Bra!
Nom Mfg PMI kom in på 54,0 mot fg 53,7. Bra!
Caixin Mfg PMI kom in på 51,2 mot väntat 50,1 och fg 50,1. Bra!

På det hela taget en helt ok skörd! Ingen hårdlandning ännu 🙂

Jag har tidigare flaggat för att det finns signaler från Kina som inte är så trevliga. Men det krävs en coctail med 3 ingredienser för att marknaden ska skälva.

1, Dålig makro, det har vi inte nu
2, Renminbi Spot ska ligga i en försvagande trend. Det har vi nu!
3, FX reserven ska minska med minst 50miljarder i månaden. Den här är förmodligen den viktigaste.. och den har varit helt ok!

namnlos2485

I eftermiddag kommer amerikanska PMI data.

Markits PMI kom in på 53,4 mot Flash estimat på 53,2 och fg 51,5… mycket bra
ISM Mfg kom in på 51,9 mot väntat 51,7 och fg 51,5.. också bra
New order komponenten kom in på 52,1 mnot fg 55,1… okej den har toppar ur vilket innebär att man inte kommer att räkna med att PMI kan stiga så mycket till….

Det känns som om det är mer av samma…. dvs några månader av lite medvind i konjunkturen löses av några svagare månader. I rena tillväxttal innebär detta, fritt översatt, att världen inte orkar ta sig upp i någon högkonja, men lyckas heller aldrig pysa ihop tillräckligt för att ta sig ner i en lågkonja heller. Varken eller liksom…

En värld som kännetecknas av låg tillväxt, låg löneglidning, lågt jobbskapande, låg inflation hur man än mäter det… och låga räntor. Valutorna skvalpar än dit och än hit, och ibland ger dem länder en knuff uppåt, och ibland en knuff nedåt. Finns det något som pekar på att vi kommer ta oss ur detta insomnialäge? Nej, och det ska vi i Sverige vara glada för, då vi mår som allra bäst när våra räntor på bolånen är låga!

Hur kommer FED tolka detta? Datan är inte dålig, utan bara att vi inte ska förvänta oss för mycket framgent. Mer av samma. Alltså borde det inte påverka deras syn på vilken PP som är mest lämplig, dvs målsättningen borde fortsatt vara att röra sig mot en balanserad PP. Räntorna håller sig på datan, så räntemarknaden gör samma tolkning. Däremot är dollarn svag vilket jag inte riktigt vet varför… kanske har nåt med valet att göra.

Imorgon kommer PMI data från Europa.

Datan är viktig, framförallt för FED. Men marknaden orkar bara foka på val nu…och sen blir det fokus FED efter valet istället!

Have a nice one!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Stiltje

 1. Lediga Ludde skriver:

  Du skriver mycket om FED ovan och hur de skall tolka situationen. Så här skriver teknologie doktor Lars Bern på sin blogg Antropocene i dag (1 november). Han är tidigare VD på ett börsbolag:

  (Citat från Lars Bern)
  Dessa oligarker (amerikanska miljardärer) engagerade sig i bankvärlden och man lyckades bli majoritetsägare i den amerikanska centralbanken FED som kontrollerar dollarn – världens reservvaluta. Rockefellers hade en nyckelposition i Chase Manhattan Bank som 1913 var med och grundade FED, bland övriga aktieägare hittar man oligarkernas Citibank, Morgan Guaranty Trust, Chemical Bank, Manufacturers Hanover Trust, Bankers Trust Company, National Bank of North America, and the Bank of New York. Tillsammans ägde dessa banker 63% av centralbanken år 1983. Den dominerande ägarfamiljen i bankvärlden är Rothschilds.

  Genom bildandet av FED svetsades de åtta familjerna samman med USA:s militära och politiska maktapparat. Om utestående lån inte betalades i tid kunde oligarkerna i rekvirera US Marines för att inkassera skulden. Man formade i praktiken ett dominerande internationellt kreditsyndikat med dollarna i centrum.
  (Slut citat).

  • GaStan skriver:

   Jo men det stämmer. Men att Fed skulle bedriva en icke rationell penningpolitik idag, pga vissa familjers inflytande köper jag inte…. skulle så vara fallet skulle förtroendet för dollarn snabbt utholkas varpå den skulle kollapsa förr el senare… dollarn är det nämligen ingen enskild aktör som är tillräckligt stor för att kontrollera…

   Kan annars rekommendera Svt Dox dokumentären från igår, Shadow World. Otroligt bra!!!

 2. Lediga Ludde skriver:

  De stora bankerna äger trots allt FED, Inte staten som i Sverige.

  Warren Buffet äger ett av opinionsinstituteten dessutom ett av de största värderingsinstituten.

  I vissa stater där man röstar med maskin, så är det George Soros som äger dessa bolag, De bolag som administrerar röstproceduren. Det brukar fuskas ordentligt med röstmaskiner i USA, Borde inte Sverige skicka valobservatörer. Det är ju Sverige så pigga på i andra länder.

  Det brukar sägas att det svenska valsystemet med lappar som räknas på kvällen i åsyn av representanter för samtliga partier, är ganska fusksäkert.

  Den dag Sverige övergår till röstmaskin (datorer) då förlorar med medborgarna all koll. Då är fusket på gång.

  • GaStan skriver:

   Du är väldigt konspiratorisk 🙂

   Jag säger inte emot, men jag säger inte heller att du har rätt!!!

   Jag kan ändå tycka att även om det finns privata intressen i FED, så kan de inte göra vad som helst. För det påverkar dollarn, och den kan de inte påverka, för det är alla köpare och säljer som styr den.

   Vad gäller ratinginstutut så är det samma sak. Om de sätter AAA på ett papper som jag granskar, men kommer komma fram till nåt annat, då vill jag inte köpa den, snarare sälja. Priset går ner, räntan på instrumentet går upp.. alltså kan marknaden visa sitt misstroende mot en rating. AIG, Lehman mfl hade höga ratings 2008… vad spelade det för roll….

   Det här med maskinen har jag dålig koll på….

  • Storugglan skriver:

   Mycket konspirationsteorier här i kommentarsfältet på sistone. Men borde inte bevisbördan i första hand ligga på den som för fram konspirationsteorin, Ludde? Annars skulle ju någon kunna hävda att Lediga Ludde konspirerar med sina konspiratonsteorier. Och vem finns då bakom den konspiratonen?! 🙂

 3. Lediga Ludde skriver:

  Ga Stan håller en mycket fin stil på sin blogg. Inga personangrepp!

  Vad jag vill bidra med genom mina kommentarer, är att visa på samband som ej vanligen kommer fram.

  När det gäller FED är det ej allmänt känd att aktieägarna är de stora amerikanska bankerna.

  Som om SEB, Nordea, Handelsbanken, Swedbank skulle äga Sveriges Riksbank och diktera de ekonomiska villkoren som skulle gälla i Sverige, ej riksdag och regering. Riksbanken är självständig i Sverige men Riksbankens styrelse (ej direktionen) består helt av politiker. Mycket stor skillnad mot USA.

  Uppenbarliga fakta och sanningar skall ej kallas för konspirationsteorier, anser jag.

  • GaStan skriver:

   Jag förstår var du vill komma. FED har en speciell struktur helt klart.

   Däremot är jag inte lika säker som du att de här bankerna ”dikterar” vad FED ska göra eller inte. Hur vet du att de utövar ett irrationellt inflytande? Det är det konspiratoriska egentligen… inte ägarformen i sig.

   Jag måste säga att jag tycker att FED har agerat och agerar väldigt rationellt om man bara ser till val av penningpolitik, och ekonomiska fundamenta. Historiskt har exempelvis Riksbanken tagit många fler felaktiga policybeslut.

   Jag säger inte heller att Rotchilds mfl INTE utövar inflytande… bara att det verkar i så fall inte gå stick i stäv med rationell penningpolitik!

 4. Lediga Ludde skriver:

  Tack Ga Stan för ovanstående länk. Ett skrämmande TV/video-program. Med bäring på vår Löfvén som ju varit i Saudafrika just nu. (Konspirationsteori?).

 5. Lediga Ludde skriver:

  Förlåt: Said-arabien. Skall det stå…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.