Teknisk köpsignal – men även gap

Jag var på resande fot igår så det blev inga inlägg, men för de allra flesta var det ganska uppenbart att gårdagens rörselse bröt den fallande trenden sedan december 16. Därmed har vi en stigande trend på kort, medellång och lång sikt. Rörselsen kom dessutom från nivåer som inte var särskilt överköpta, så den känns rätt pålitlig. Jag anser att den signalerar att vi ska påbörja resan mot 1600+ och i förlängningen även testa gamla toppen 1720.

MEN uppgången kom hastigt och det har skapats gap på 1523 och 1546. Det senaste kommer täppas till i det korta perspektivet. Även det andra kan täppas till, men det beror lite på hur datan rullar in närmaste dagarna och hur det påverkar sentimentet. Jag hann aldrig positionera mig igår utan hoppas kunna göra det inom kort.

Fundamentalt däremot är jag ju fortsatt tokskeptisk. Det kommer komma en dag när optimismen vi ser idag är den omvända… och man kommer fråga sig ”vad i helsike rökte alla i nov16-xxx perioden?”.

Totalt sett bör man därför inte ha mer än Neutral exponering mot aktier.

Det som gör en liten misstänksam är att dollarn är så pass svag. Om det skulle varit äkta Eufori så borde sambandet mellan Stark Börs – Positiv Syn på Tillväxt – Stigande räntor – Stark dollar….. men dolarn stärks inte. Är det för att de Tyska räntorna också börjat stiga (till följd av bra data från Europa) som gör att realräntespreaden mellan Europa och USA påverkas på ett sätt som INTE stärker dollarn? Hmmm, det hade ju varit bra i så fall. Jag har ju länge flaggat för att ska konjunkturuppgången växla upp på riktigt så måste den göra det utan att dollarn stärks 20%. För det skapar bara problem i förlängningen. Alltså måste Europa hänga på, vilket datan gjort rätt väl.

Men ändå, index som Dax, Euro600 och SPX bryter upp…. men räntorna handlas fortfarande under dec16 nivåerna. Är detta en fint, dvs en sista push rörelse i aktiemarknaden innan 10% rekylen, och därmed egentligen en Big SELL, eller är det valutor och räntor som är sena på bollen? Svårt att säga. Jag tolkar ändå det tekniska som att man ska vara med…. men som vanligt ska man använda sig att StoppLoss. Jag får återkommer till den när jag hoppat på!

Tyska IFO kom in igår på 109,8 mot väntat 111,3 och fg 111,0… sämre än väntat men fortsatt en stark siffra. Senast vi var i de här trakterna var under 2014. Då tog det inte lång tid innan den vände ner, och då var det även rätt att kliva av aktier. Å andra sidan var den här sommaren 2010 också… och det skulle dröja ända till hösten 2011 innan den vände ner, och det hade varit helt fel att sälja aktier. Så frågan är om den ska vända ner? Jag tror svaret på den frågan har att göra med 1, hur det globala sentimentet utvecklas vilket är kopplat till synen på Trump och 2, hur bolagens rapporter rullar in under de närmaste veckorna och vad management säger om 17.

Nedan chart talar man inte om…

namnlos2546

Vi kommer inte ifrån att dagens optimism för med sig högre räntor. Högre räntor innebär bla.

1, att företag och hushåll allt annat lika blir mindre sugna på att låna. Negativt för Tillväxt. (den här faktorn kan diskuteras. om stigande räntor är en konsekvens av stigande tillväxt så kan utlåningen faktiskt öka med stigande räntor)
2, att belånade hushåll och företag får högre räntekostnader, och givet att de som får ränteINKOMSTER inte sätter sprätt på dem (vilket de tenderar att inte göra) så slår det mot tillväxt (mitt huvudargument varför vi har en inbyggd broms mot högkonja)
3, framtida kassaflöden är mindre värda när räntorna stiger (dvs låga räntor är bra för multiplar, höga är dåligt…. men det ska såklart även ställas mot vinstförväntningarna)

Nu fokuserar man täljaren i kvoten… dvs Tillväxt och framtidsutsikter…. och inte nämnaren, dvs kapitalkostnad och alternativavkastning.

Jag är faktiskt rätt förvånad över ovan chart. Oftast när räntorna vänder upp som en konsekvens av framtidsoptimism så brukar inte utlåningen gå ner. Tvärtom. Människor lånar hellre till 5% ränta om de ser positivt på framtiden, än 0% ränta om de ser negativt på framtiden. Detta gäller särskilt för företag. Dvs efterfrågan för produkter och tjänster är viktigare än räntekostnaden, då det inte spelar nån roll om räntekostnaden är låg, om du inte har några pengar att betala den med. DÄRFÖR, givet det starka sentimentet just nu, så trodde jag faktiskt inte att utlåningen skulle påverkas nämnvärt av senaste tidens ränteuppgång…. men det gjorde den tydligen! Det är illavarslande!!!

Landshypotek ska börja med bostadsutlåning.

http://www.di.se/nyheter/landshypotek-bank-tar-fajt-om-bolanekunder/

De säger att de ska ge ”konkurrenskraftiga lån”. Undra vad det betyder? Betyder det att man tänker erbjuda de lägsta räntorna? Ja då är det bara bra… Men betyder det även att de är mer generösa i kreditgivningen, dvs frikostigare lånelöften, dvs du får större lån där än hos andra banker…. ja då är jag orolig! Faktum är att de säger att de inte kommer ge de billigaste lånen, dvs med lägsta räntan. Varför vill man låna där då? Det hade varit intressant att se om de lånar ut mer än 5X bruttolönen…

Have a nice one!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Teknisk köpsignal – men även gap

  1. Kman skriver:

    Interesting chart,det såg man lite i refi’s och permits data i slutet av 2016 och stämmer inte med NFIB Small business optimism index som är super positiv, typ nära all time highs. Something smells fishy. Röker alla Trumps weed eller ???.

    funderar på en short pos.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.