Glad Påsk!

OMX har visat lite styrka senaste dagarna. För den som vill vara säker på att köparna har övertaget så bör man avvakta stängning över 1,587. För egen del så tvingades man tillbaks in i marknaden igen efter att vi stängde över 1,560. Så nu ligger återigen SL på stängning under 1,560. Känns som att vi står inför en rörelse på 80 punkter upp eller ner inom de närmaste veckorna. Frågan är vad som ska trigga det?

Data, Val i Frankrike, Amerikanskt budgettak eller 1Q17:orna?

Givet datan så lär inte rapporterna vara några kioskvältare. Men förväntningarna inför resten av året är ju desto högre så det gäller att direktörerna aggregerat andas framtidsoptimism. Vinst per indexkrona för OMX 2017e ligger nu på 97kr. För SPX ligger den på 129usd. De får inte vara lägre om en månad. Då kommer troligtvis inte börsen orka ralla!!!

US 10-2 Kurvan är mycket intressant rent tekniskt tycker jag. Det handlar såklart om US 10-åringen kan lyfta härifrån. Något som den nästan måste göra om vi ska ha lite rally.

Dalio har varit ute och snackat lite…. jag gillar honom!

http://nordic.businessinsider.com/bridgewaters-ray-dalio-says-there-wont-be-another-2008-crash-2017-4/?utm_campaign=BusinessInsider_170412_Username&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=80177b045f0e4737bfd075501e5381c5&elq=4fc9369f550442f2baa6c0ef411f7c1d&elqaid=6993&elqat=1&elqCampaignId=4888

Han ser inte till Svenska förhållande utan snarare Globala eller i varje fall Amerikanska. Han har en poäng i att vi inte kommer få en repetition av Lehman etc igen. Anledningen är att Sup-prime i princip har upphört. Människor utan inkomst får inte längre låna 120% på en tillgång! Det är ju bra! Stora skillnaden idag jämfört med för 10 år sedan, är att G7 länderna har väsentligt större statsskulder. Det finns också en politisk övertygelse i att de inte ska växa sig större heller. Det innebär att skulle vi få en situation med strukturellt högre inflation och räntor, så kommer de här ländernas räntekostnader att stiga.  Om man inte vill låna för att betala räntan (dvs köra budgetunderskott), så får man istället höja skatterna, eller minska på Gov Spending. Eller både och. Oavsett vad ett land väljer så kommer det allt annat lika vara negativt för tillväxten. Då måste privata sektorn vara stark. Frågan är om den är det i ett högre ränteläge. Visserligen ser G7 ländernas Loan/Value väldigt bra ut jämfört med för 10 år sedan. Men det beror mest på att Value är så mycket högre. Value kan man inte riktigt lita på. Loan/Income då? Jo den ser också bättre ut än för 10 år sedan. Men den är fortfarande på en historiskt hög nivå. Kontentan är att högre inflation leder till högre räntor, MEN som leder till lägre tillväxt, som leder till lägre inflation, vilket leder till lägre räntor…. Best Case!

Andra sidan av myntet är inte heller bra, dvs Recession. Då krympter skatteintäkter och löneutrymmet, som är det som betalar för räntorna. Även om dem är låga.

Dalio säger det så jävla bra.

”If the economy doesn’t get too hot or too cold, then it will be fine,” Dalio added. ”You have to worry about the economy getting too hot as much as you have to worry about it if were to get too cold.”

Det är vad det handlar om i ett nötskal faktiskt! Det Svenska ordet LAGOM har aldrig varit så aktuellt för vår well being som nu!

Igår kom det Inflationsdata från Sverige….

Svensk kärninflation, bäst mätt som, KPIF Ex Energi, kom in på 1,0% YoY mot fg 1,2%. Det är rätt klent faktiskt.

Hur ska Ingves tänka? Jo först måste han göra en sanity check

  1. Rimmar 1,0% med

a, Real tillväxttakt… JA definitivit

b, Jobbskapande takt… JA hyfsat

c, Lönebildning… JA definitivt

Givet ovan, ser Svensk Ekonomi ut att överhettas, eller vara på väg mot överhettning?

NEJ

2, Givet ovan, vilken penningpolitik är lämplig?

Expansiv, Balanserad eller Åtstramande?

Expansiv såklart.

Definitionen (min egen) är Styrränta minus kärninflation ska vara negativ. Det innebär att styrräntan ska ligga på MAX +0,75% eller lägre (då kärninflationen ligger på 1,0%)

3, Alternativ scenario analys.

Vad händer om de höjer från -0,5% till +0,75 (höjning med 125 punkter), men alltså ändå bibehåller sin expansiva hållning?

För det första så ökar räntekostnaderna med ca 45 miljarder bland Svenska hushåll. Ca 4,500kr per svensk och år. Ca 9,000kr om du rensar bort gamla och barn. Det kommer slå negativt mot konsumtion, tillväxt och jobbskapande…. och slutligen inflationsutsikterna.

Kommer det kompenseras av att Spararna får ökade ränteintäkter. Nej, eftersom hushållens skulder till stor del är indirekt finansierade genom utlandet. De Svenska spararna tenderar också att återinvestera ränteinkomster. Inte konsumera dem.

Räntespreaden kommer också göra att Kronan signifikant kommer att stärkas mot Euron, och slå mot exportsektorn, som slår mot handelsbalansen, som slår mot tillväxt, som slår mot inflationen…..

Så givet att ovan händer, så är konklusionen att höjer man till +0,75 så kommer man med viss fördröjning att behöva sänka igen. Höjningen triggar en framtida sänkning.

Misslyckad höjning alltså. Därför bör man inte höja. Ligg kvar!!!

4, Givet vad vi vet idag så är konklusionen att Ingves kommer först och främst att satsa på att fasa ut QE, innan han börjar att höja. Utfasningen av QE kommer gå i samklang med ECBs utfasning. Håll koll på vad Draghi gör alltså!

Sen är det inte så bra med dagens räntenivå med tanke på att det driver upp skuldberget för hushållen och därmed bostadspriserna. Problemet är alltså att vissa hushåll beviljas för stora lån, som har att göra med att lånelöftena är för generösa, som har att göra med att lånekalkylen tillåter för stora lån, som bygger på att kalkylräntan är för låg, vilket bygger på att långräntorna är för låga, vilket bygger på Ingves penningpolitik. Så styrräntan är ett problem då den driver skuldsättning. Men det förhållandet hade man enkelt kunna döda mha av ett Skuldkvotstak….. då Simsalabim så hade lönen satt gränsen för storleken på lånet och inte räntan. Gud vad jag har tjatat om detta länge….. Förlåt alla, men det är ju så viktigt!!!!

Glad Påsk!

 

 

 

 

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Glad Påsk!

  1. Stefan Östergren skriver:

    Glad påsk och tack för en grym blog! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.