När det osannolika ändå händer

Låt mig vara tydlig. Macron lär vinna! Valet är inte jämnt som exempelvis Brexit eller Trump. Skillnaderna är stora. Men om Le Pen skulle vinna så är det tusen resor värre än både Brexit och allt annat. SEB skriver om det dagens morgonbrev, och jag tycker de beskriver på ett bra sätt varför det är så viktigt att Le Pen inte vinner. Politik tar oftast stort utrymme i media och debatt, men det är faktiskt rätt sällan som det verkligen leder till långtgående realekonomiska konsekvenser. Valet i Frankrike är tyvärr undantaget. Därför är det viktigt att Macron vinner.

Så skriver SEB:

OM DET OSANNOLIKA HÄNDER… Samtidigt som allt talar för att det blir Macron som vinner valet på söndag så kanske det ändå är klokt att invänta resultatet och använda tiden att fundera på vad som händer om det skulle bli en skrällseger för Le Pen. För marknaderna skulle en Le Pen-seger vara en mardröm och följas av en lång period av stor osäkerhet. Huvudskälet är Le Pens strävan att få Frankrike att lämna EU/euron vilket, om det skulle bli verklighet, sannolikt blir slutet för den gemensamma valutan och därmed hela EU-samarbetet i dess nuvarande form. Även om euron teoretiskt skulle kunna överleva utan Frankrike så skulle det inte fungera i praktiken. Om Frankrike byter euron mot en betydligt svagare franc gör den franska devalveringen det nästintill omöjligt för andra sydeuropeiska länder att fortsätta dela valuta med ett urstarkt och då än mer dominerande Tyskland. Spanien, Italien, Portugal och Grekland skulle av konkurrensskäl tvingas ur systemet vilket skulle bli dödsstöten för euron. Le Pen har lovat att hon inte kommer att försöka driva igenom ett sådant beslut själv. Hennes plan är istället att först försöka förhandla fram en ny lösare form av samarbete inom EU och sedan låta det franska folket säga sitt i en folkomröstning. Även om opinionsmätningar pekar mot att hela 75% av fransmännen vill fortsätta med euron så går det inte att komma ifrån att folkomröstningar av naturen är oberäkneliga saker. Och trots att det är mycket osäkert om hon ens skulle lyckas driva EU/euro-frågan till en folkomröstning så kommer utan tvivel det faktum att det sitter en EU-motståndare som ledare för EU:s näst viktigaste land vara ett svårt slag mot unionen och den politiska riskpremien skulle öka markant. Att marknaderna redan tycker att valet är avgjort talar för att de initiala reaktionerna på en skräll skulle bli stora. Om det osannolika händer kan vi räkna med kraftigt stigande räntespreadar mellan Tyskland och GIPS-länderna, en rejäl euroförsvagning mot framförallt, pund, schweizerfranc, dollar och yen och stora nedgångar på börserna både i och utanför Europa med banker som sämsta bransch. Att de negativa reaktionerna tvärtom skulle bli små och snabbt övergående som efter Trump är inte troligt. Räkna snarare med något som blir värre än efter Brexitomröstningen.

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till När det osannolika ändå händer

 1. villatoca skriver:

  Å andra sidan finns det checks and balances även i Franrike. Den lagstiftande församlingen går tillval i början av juni och där har FN mycket litet, för att inte säga extremt litet stöd. Frågan är förstås vilket stöd MLP kan trumma upp där för sina idéer. Såklart skulle en MLP-seger orsaka kraftiga initiala reaktioner med en svagare euro, men skulle det orsaka en kris? Knappast. Jag tror risken är litet överdriven. Att införa en franc med fast växelkurs mot EUR är knappast ett jätteproblem för EU men desto större problem för Frankrike. Såvida de inte devalverar stort förstås, för då har du fullt valutakrig. Snarare sannolikt att franc införs med fast växelkurs och ränta som är högre än i EU. Vad betyder det för EU? Snarast att Frankrike fortsätter sin kräftgång tillväxtmässigt. Men jag har som sagt svårt att se att det blir en omedelbar disintegration inom EU. Tvärtom kommer det framstå ännu tydligare för krisande EU-länder vad som väntar om man väljer att gå ur euro-samarbetet. Men som sagt, det hänger på om francen införs med en kraftig devalvering eller inte (för den händelse att MLP skulle vinna presidentvalet OCH lyckas genomdriva att införa francen)

 2. svedese skriver:

  Utan att kunna fransk politik särskilt väl tror jag också att Macron vinner. Men låt säga att det skulle ske med betydligt mindre marginal än väntat, typ ett par procent. Då skulle Macron kunna betraktas som en svag president i utgångsläget och parlamentsvalet i juni skulle troligen öka i betydelse. Tror du att marknaden skulle bry sig? Och är det just pga att Macron är ”a sure thing” som EUR/USD dansar runt 1,10 trots en bra NFP-siffra där farhågorna för USA-konjunkturen kom på skam? I övrigt är väl inte läget EU vs USA så annorlunda nu mot för en månad sen när vi var nere mot 1,05?

  • GaStan skriver:

   Spelar ingen roll med procentsatsen

   1,10 är en funktion av att marknadem tror att Macron vinner

   Europa ser faktislt bättre ut nu än för några månader sedan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.