Get smarter

Kina är det inte många som pratar om. Det är ju skönt. Jag vill bara visa nedan chart över fastighetspriserna. Att de inte brakar samman är extremt viktigt för den ekonomin, och således globala kapitalmarknader. Jag ropar inte efter vargen, jag bara säger att vi ska vara uppmärksamma. Särskilt när ingen annan är det!

Jag noterar även att Cykliskt i europa har gått starkt. Även i Sverige. Uppbackat av positiva vinstrevideringar till viss del, men även starka PMI siffror. Nu har det ju bildats ett gap mellan BNP och PMIs och även om jag tror att tillväxten kan växla upp, så kanske den inte gör det fullt ut. Då kan PMIs komma ner. Problemet är att Cykliskt lär få det svårt att outperforma marknaden. Oavsett om marknaden går upp eller ner.

I USA ser det nästan värre ut. Cykliskt har dragit i väg, samtidigt som yieldkurvan svängt ner. 10-åringen måste ta fart. Men även om den gör det så är risken stor att cykliskt kan gå dåligt relativt sett.

Nedan chart pekar på samma sak.

Under 1H16 förra året var den allmänna riskaptiten rejält nedtryckt. Då brukar det vara läge att se möjligheter i aktier. Ni vet den där ”upplevd risk står oftast i kontrast till faktiskt risk”. För några månader sedan var det tvärtom. Nu står vi lite mitt i mellan. Det är kanske en klen hjälp, men jag säger bara att oddsen för ned- och uppgång är ungefär lika stora baserat på riskaptit.

Får vi ett sommarrally på börsen där räntorna lyfter så tror jag man ska sitta på Europeisk bank alt Amerikansk IT…. inte cykliskt. Se nedan

Den amerikanska lagerdatan var inte så tokig igår. Oljan står emot något idag. Man ska vara medveten om att ligger oljan kvar här kring 45 dollar, så skapar det press på högkostnadsriggarna i USA. Blir de färre, blir produktionen mindre… och då minskar lagerna allt annat lika. Det i sig kan vara anledning att oljan sen vänder upp. När och från nivå vet jag inte. Men om den når 43usd ska det bli intressant om den stannar och vänder upp….

Så här formulerar sig ett nyhetsbrev…

OPEC members have simply lost their pricing power, mainly because U.S. oil producers have developed new shale extraction technologies that allow them to drive down production costs. U.S. oil producers have now become very competitive non-cartel producers. The reality is that OPEC’s only choice now is to allow oil prices to trade slightly below U.S. oil producer costs, thus cutting off some of the new U.S. oil supply. OPEC can also hope for stronger global economic growth and stronger oil demand to help work down the world oil glut.

There is no single breakeven oil price for U.S. producers since costs vary widely among producers. However, there is little doubt that most U.S. oil producers will start running into problems with oil prices in the low-40’s. But it will take time, and perhaps even lower oil prices, to curb U.S. producers, some of whom are hedged and some of whom will be willing to produce at a loss while they hope the oil price dip will be temporary.

 

Retail-döden i ett chart. Eller Digitaliseringsfaktorn. Inom Retail sektorn jobbar de ca 16m människor i USA. Ungefär lika många som för 15 år sedan. Men andel av alla som jobbar trendar stadigt nedåt. Jag tror även det kan handla om Scale faktorn. Dvs för 30 år sedan var butikerna fler och mindre och det jobbade fler per m2. Företagen har säkert blivit effektivare också…

Namnlös2628

Trevlig helg!

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.