Rim och reson?

För att gå rakt på sak, vi kan eventuellt se en botten redan idag och att det är ett kort köpläge rent taktiskt. OMX och DAX är rejält översålda. Samtidigt brukar även snabba och kraftiga korrektioner ha tre ben. Dvs ett första ben som lockar fram fyndköparna, varpå det studsar. Men i studsen kommer säljarna som inte hann sälja i första benet fram och säljer så vi får en ny botten. Där vågar få köpa då till och med de tidigare fyndköparna tvivlar. Men det brukar bli bra givet att trenden är stigande. För den som vill vara säker avvaktar man stängning ovan OMX 1,600. Fortfarande handlar det om köp inom ramen för en tro på att vi fortfarande är inom 5e vågen. Där OMX inte kommit särskilt långt jämfört med SPX, MSCI World NTR etc vilket handlar om laggarna svenska banker, Telia, Ericson och HM.

Anledningen till att detta kan vända snabbare är vad vi tror bygger på att Dollarn inte stärks på det sätt som man hade kunnat vänta sig om marknaden nu verkligen tror på att inflation och räntor kommer stiga kraftigt, SAMTIDIGT som tillväxt och vinstförväntningar revideras ner. Dollarn borde inte stampa på 1,25 Eur då, utan borde vara på väg mot 1,21 i sann Risk off anda.

Vi måste ha en nykter bild på detta. ECB vill och kan fasa ut QE. Men arbetsmarknaden är otajt och senaste året konjunkturen haft stöd av en svag Euro. Det kommer klinga av och PMIs kommer mean reverta. Draghi kommer inte kunna höja. Han vill inte höja. Med en styrränta om 0% så bör 2-åringen stå i +0,5% och 10-åringen + 1,5%. Inte som idag -0,5% resp +0,75. Vilket betyder att räntorna borde stiga, men alltså inte för att inflation och räntehöjningar väntar runt hörnet. Europeiska räntor bör alltså kunna fortsätta upp men inte av skälen som de flesta tror på idag.

I USA finns två scenarior. Ett där lönerna tar fart och ett där de inte gör det. Tar de inte fart så borde Core PCE stabiliseras kring 1,7-1,8%. Vilket gör att 1-2 höjningar ligger i korten. På en styrräntan om 1,5-1,75% så bör 2-åringen stå i 2,0-2,25%. Dvs typ där vi är idag. 10-åringen borde stå i 3,0-3,25%. Idag ligger vi på 2,90% så det är inte så långt kvar. Dvs utan strukturell löneinflation så är uppsidan på Amerikanska räntor liten. Tar lönerna fart, då är det ett nytt case. Jag tror inte jag behöver dra detaljerna kring detta.

Det är inte första gången vi har lite räntebaisse, och alla blir livrädda. Det är fullt möjligt att det blir så igen. Men vänta tills PMIs etc har vänt ner längre fram och oron för konjunkturen börjar komma smygande. Tror ni man pratar löner och inflation då? Då kan rädslan för stigande räntor vara som bortblåst. Det gäller att hålla sig nykter här och inte alltid ryckas med.

Oljan (brenten) kommer ner mot 68usd. Kanske är det köpläge redan idag. Brenten rekylerar av fyra skäl

1, Vinsthemtagningar från en vinnande sektor senaste 6mån.

2, Förväntat stark dollar – svag olja

3, Synen på sektorn är att den är en utdelande mogen sektor… mogna yield aktier tar alltid stryk när det vankas högre räntor.

4, Rädsla för att marginal producenterna ska komma igång och trycka upp lager datan

Men ser man ur ett större perspektiv så kanske inte 2/3 trillar in riktigt, och då kan det vara köpläge. Håller inte dagens nivåer väntar 65-66. Då kan man specka i studs. 61 är sista nivå givet att man har en positiv syn. Vilket jag har. Target 78ish gäller fortfarande.

I eftermiddags kom tjänste PMI från Usa. Mixade signaler. Den viktigaste Non manufactoring ISM kom in på 59,9 mot väntat 56,7 och fg 56,0. Starkt!!! Vilket kan få löne-hökarna att tro på en fortsättning av fredagens siffra. Service PMI målade inte samma bild. Den kom in i linje med Flash 53,3 och fg 53,7. Rätt klent faktiskt. Svårt att säga varför dem diffar så! Men det är en viktig diff som vi tids nog måste förstå.

Fortfarande står jag helt utanför, men med fingret på köpknappen rent tekniskt/taktiskt!

Läs gärna den här om fredagens data…

https://blogs.uoregon.edu/timduyfedwatch/2018/02/04/moving-pieces/

Mitelman och jag brukar inte vara överrens om mycket, men här håller jag medom varje ord. Bra skrivet som alltid

https://www.di.se/analys/henrik-mitelman-overdriven-oro-sanker-borsen/

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Rim och reson?

 1. tommyl skriver:

  Ja, om man ändå hade haft en kristallkula! Idag blev jag utstoppad, en mörkröd dag…
  Om man försöker sig på att ta in VIX indexet i resonemanget och jämför med brexit och andra geopolitiska händelser, hur ska vi då tolka framtiden För dels sp500 och dels vår svenska OMX?

 2. Andreas Lundborg skriver:

  Jag köper 1480 imorgon 🙂 det dröjer inte länge innan man nyktrar till. Studs ska vi ha i vilket fall.

 3. superninjapirate skriver:

  Bör vi bli oroliga om dollarn fortsätter ta fart uppåt?

  • GaStan skriver:

   du menar om den stärks alltså…

   ja det skulle jag säga. Risk-off, oro för framtiden kommer vara förenat med en stark dollar… så det skulle jag säga.

   Vi har haft baisse i två dagar… så snabbt blåser den inte över tror jag! Rekyl ja… men ”allt glömt och förlåtet”… nej

   • superninjapirate skriver:

    Ja precis

    Tror du centralbankerna kommer reagera något på vad som händer just nu eller är det status que så länge datan kommer in som väntat?

   • GaStan skriver:

    TACK, bra fråga!

    Många glömmer att Börsen i sig är en av de absolut bästa ledande indikatorerna för kommande konjunkturutveckling. Börsen har aldrig någonsin missat att prisa in en konjunkturnedgång i god tid innan den inträffar. Problemet är att ibland dippar börsen UTAN att det blir en nedgång…. men det betyder inte så mycket utan då repar den sig bara lite senare. Till glädje för alla som köpte…

    Det sagt…. FED vet att kraftiga börsnedgångar får en negativ inverkan på konfidens… och därmed kan vara självuppfyllande för en konjunkturnedgång… därför tror jag att om den här turbulensen håller i sig så kommer de agera. Särskilt nu när rädslan dessutom kommer från stigande löner-inflation-räntor….

    Således tror jag att de höjer i mars.. givet att stökigheten är hanterbar. MEn sen kanske pratar ner sannolikheten för fler höjningar. Dvs att kommande höjningar beror på ett scenario. Förändras det scenariot, så förändras även förutsättningarna att höja… typ.

    Blir det tokblodigt de kommande veckorna… ja då kanske de även slopar mars höjningen!

    Tror marknaden skulle glädjas åt att FED prioriterar konfidens och konjunktur, framför stigande löner och inflation. Åtminstone på kort sikt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.