Känner du klumpen i magen?

Inte alltid, men ofta är det en väldigt pålitlig köpsignal! Knäppt va?

Den här nedgången kom oväntat och är intensivare än någon trodde. Visst det finns dem som står utanför, det finns dem som baissar, men det var ingen som kunde förutspå när och hur.

Men det är inte det intressanta. Det intressanta är vad som händer framöver och hur man förhåller sig till detta.

Marknaden baissar pga att man räds att lönerna kommer växla upp under året. Detta för med sig stigande inflation och tvingar FED att ta nästa steg i penningpolitiken. Den från en neutral politik till en åtstramande.

Det ger två implikationer:

1, högre räntor – lägre multiplar

2, stora lån ger höga räntekostnader – lägre bolagsvinster

Vi kan alltså hamna i en situation där tillväxten inte blir så imponerande samtidigt som FED ändå måste bekämpa inflationen. Det ska också sägas att en centralbank aldrig har lyckats kyla av en ekonomi utan att den hamnar i recession.

En börsuppgång dör aldrig av vare sig ålder eller hög värdering utan av fallande vinster, dvs recession.

En centralbank kan alltså aldrig undvika recession, bara få den att bli mindre lång och mindre djup. Detta faktum är de inte alltid så tydliga med.

När man väl är inne i recession så ändrar dem till fullt expansiv politik. Det hjälper ekonomin att återhämta sig senare. Det hjälper dem aldrig att undvika recession, för det går inte.

Det finns enkelt uttryckt tre typer av nedgångar:

1, ca 10%. Snabba korta intra trend korrektioner, som triggas av vad som helst, men i grunden handlar det om vinsthemtagningar

2, 20%+. Här är oftast nåt verkligt fundamentalt som stör. BNP hackar till och man ifrågasätter verkligen den framtida konjunkturen. 2011 nedgången som handlade om Fukushima och Eurokrisen var en sån. 2015  nedgången som handlade om dollar, Kina, olja och Brexit var också en sån. Men trots att det känns som världens undergång, så lyckas de inte stjälpa konjunkturen.

3, Krasch, halvering av priserna och recession.

I oktober förra året toppade börsen ur på 1,680. Imorgon kommer börsen öppna ner på ett sätt som gör att nedgången kommer uppmäta ca 10% och därför har vi uppnått nr 1.

Frågan alla ställer sig, oavsett om du sitter på cash eller aktier, är om Nr 2 eller 3 väntar. Eller det bara är en Nr 1 och det är solklart köpläge?

Nr 3 kräver kraftigt övervärderad börs och optimism (vilket vi delvis hade) i kombination med recession och kraftiga vinstfall, vilket i sin tur kräver att räntekostnaderna stjälper konjunkturen, vilket kräver högre inflation och uthållig löneinflation, vilket vissa verkar vara säkra på är på ingång. Deras argument är inte nya. Jag har hört dem många gånger genom åren. Hittills har de haft fel. Kanske inte nu, men jag litar inte på nån eftersom det är ingen som har nya argument. Jag vill se mer bevis! Med kniven på strupen säger jag NEJ till Nr3. Den kommer, men inte nu!

Är detta en Nr 1 eller 2 då? En viktig pusselbit är hur Eur/Usd går vilket starkt kommer påverkas av hur marknaden tror lönedatan kommer att utvecklas samt FEDs hållning framöver. Håller 1,21 området så kliar det i köpfingret av taktiska skäl. Rent tekniskt skulle man kunna tänka sig 1,21 kring slutet på februari, början av mars. Kanske i samband med nästa lönedata? Den 13 mars är det dessutom Powells första möte. Tänk om han höjer, och sen säger att ytterligare höjningar är tveksamma då marknaden inte ska behöva vara rädd för höga räntor på ett sätt som äventyrar konjunkturen. Inflationen är ur det hänseendet sekundär. Konjunkturen är prio ett!

Då blir det back to basics och hausse igen. Det är knepigt. Fånga fallande knivar är svårt. Tänk på att Usa kommer från ATH dessutom, det kan finnas mer att ta av.

Tänk på att även korta korrektioner ofta har tre ben. Man behöver inte ha så bråttom som man tror! Det är många som inte hunnit sälja och de kommer vara lockade av högre priser om det studsar lite!

Fundamentalt har jag varit negativ sedan 14 oktober 2016. Då hoppade jag av på 1,446. Ner mot 1,460ish funderar jag på att bli fundamentalt positiv igen. Det är jag givet att

1, Ism inte går under 48

2, 10-2 spreaden inte går mot noll

3, BBB – IG spreaden inte drar

4, Equity Risk Premium inte går mot noll

för att nämna de viktigaste. De här signalerna har en logisk förklaring att varna om recession och då kan vi inte lita på vinsterna och således inte heller att vi köper på attraktiva nivåer.

För att summera. Dela upp pengarna i två delar. Köp för hälften, och sätt upp SL. Var konsekvent om du måste stoppa ur dig. Köp för andra hälften när marknaden visar styrka och du är mer säker på din sak.

Känns det fortfarande i magen? Fråga dig varför så få investerare är framgångsrika på börsen och så många är mediokra…..

 

Lycka till!!!

ps. Apropå att stigande räntor är det som till slut stjälper konjunkturen… I Sverige höll det på att gå ordenligt åt helsike under sommaren 2008, som präglades av högkonja, då den rörliga bolåneräntan tangerade 6%. Saved by the bell slog Lehman till under hösten och alla räntor nollades, och i ett nafs sjönk våra räntekostnader så vi klarade 2009 långt bättre än de flesta andra länder. IDAG är skulden dubbelt så stor ungefär. Vilket skulle betyda att vid 3% ränta så klämtar klockan för svensk konjuntur. Lönerna är förvisso ca 30% högre så korrat för det kanske vi klarar 4% i räntekostnader. Idag ligger den rörliga bolåneräntan på ca 1,5%. För att extrapolera… om Ingves höjer med 200-250 så borde det lira med 4% bolåneränta. Det innebär en styrränte nivå på 1,5-2%. Det kommer bara hända om ECB för samma politik och lönebildningen i Sverige ligger på 3,5%+ (mot idag 2,6%). Där är vi inte än…. men när vi når dit så är det tack och hej och dags för nästa lågkonja. Omvänt kan man säga att det är svårt för Sverige att hamna i djup lågkonja så länge som vi betalar 1,000kr/mån för att låna 1mkr.

Hur ovan resonemang förhåller sig i Usa vågar jag inte svara på… men de har höjt 125 punkter hittills… och nåt måste det ju kosta landet med tanke på skuldsättningen bland hushåll (c100%/bnp), stat (c110%\bnp) och företag ex financials (har inte siffran) är hög. Ds

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Känner du klumpen i magen?

 1. Hans Lindberg skriver:

  Skarpa analyser i spännande tider 🙂

 2. Stefan Johansson skriver:

  Det är nog hög tid att man får känna av de rena marknadskrafterna att verka i full blom – för att normalisera medborgarnas mental. Detta gäller inte bara i Sverige. Nu är vi inbäddade i 21-22 trillioner med härlig likviditet som håller stormen tillsynes utanför huset. Vi har därmed outsourcat all risk management till våra nya rockstjärnor: riksbankscheferna. Det är dags att ta eget ansvar nu och solklart är att marknadenskrafterna kommer att komma ikapp oss och då kommer ingen hundyoga eller lattesort att rädda oss.

  • GaStan skriver:

   haha framförallt inte hund yogan 🙂

   Med den typen av skuld som finns i systemet, både i Sverige och övriga OECD länder, så sitter uppenbarligen centralbankerna på en rätt kraftfull gas och broms.

   Problemet är att de inte ytterst chefar över de här bägge pedalerna.

   De kan påverka marknaden, men det är marknaden som styr vad de måste göra.

 3. Daniel skriver:

  Som vanligt, världsklass på dina inlägg och kommentarer! Enkelt att förstå och logiskt 🙂 Nyfiken på om du vet var det finns en bra graf på IG – BBB spreaden att tillgå?

  • GaStan skriver:

   Jag ska kolla, men som du säkert förstår är spreaden mellan en 5 årig obligation i ex Volvo, Telia eller Astra extremt tajt vs en 5-årig statsobligation.

   Räntemarknaden, som egentligen bara stirrar på risk komponenten, dvs att förlora utlånade pengar, till skillnad från aktiemarknaden som är lynnig som fan, så reagerar den direkt om den ser minsta lilla risk att Volvo ska få det knepigt att rulla över sin skuld i framtiden. Spreadarna drar direkt… och det är en viktig varningsklocka. Okej, den kommer aldrig på börstoppen. Den kommer en liten bit ner, men det blir ändå en satans fin affär om recession väntar och halverad börs!!!

   Jag brukar titta på Barclay´s graf, som alltså fångar Corporate BBB internationellt.

   • Stefan J skriver:

    Daniel, är du den där killen som står bredvid Ryan Gosling från Deutsche i filmen Big Short? 🙂

 4. Häst i sydväst Invest skriver:

  Bågen är spänd… kräver en bra träff och att vinsterna fortsätter uppåt. annars väntar korrektionen om något år… det vi ser nu är bara första oron, trots en inflation över förväntan så går börs starkt… jag säger att bullmarknaden är intakt fram till sommaren iaf. Och jag är full.

  • GaStan skriver:

   Som jag brukar säga

   Börstopp 2018

   Konjunkturtopp 2019, och början på det stora börsfallet

   Recession 2020 och fortsatt krasch och börsbotten

   Nej, jag tror inte vi sett toppen ännu!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.