Början på slutet?

NFP, den amerikanska jobbdatan kom för en stund sedan.

Det skapades 200k nya jobb mot väntat 180k och fg 160. Uppreviderat från 148k. En rätt stark siffra ändå. Pekar på en tillväxttakt kring 2-2,5%. Lite gäsp faktiskt.

Lönesiffran däremot kom in på 2,9% YoY mot väntat 2,6 och fg 2,7. Uppreviderad från 2,5%.

Hallelulja.. kommer räntorna nu? En lönetakt på 2,8-2,9% har historiskt lirat med en core PCE, Feds favvomått på inflation, på 1,8-1,9%. Därmed skulle Fed ligga rätt i sina prognoser om att nå 2% inflation i år, och i sitt arbete att normalisera penningpolitiken (noll i real styrränta) kunna höja 3ggr i år till 2,0%. Man vill ju gärna extrapolera detta en dag som denna!

Okej låt mig först påminna om två saker. NFP siffran som kom i januari förra året låg också på 2,9% och de flesta hajade till. Inklusive undertecknad. Men redan i februari föll den tillbaks till 2,5% och höll sig sedan på de nivåerna resten av 2017.

ECI employment cost index som kom i onsdags för löneutvecklingen under 4q17 visade på en lönetakt om 2,6% YoY.

Jag säger inte att lönerna inte håller på att växla upp. Jag bara säger att man bör vara ödmjuk och att bygga underlaget på mer än en siffra!

Den har nämligen fintat oss förr.

Hursomhelst, siffran pushar upp såväl långa som korta räntor, och stärker därmed dollarn!

stark dollar är samma som svag krona, dvs stark börs. Men med tanke på anledningen behöver det inte bli så. Anlednigen i det här fallet är att en stark dollar lär försvaga PMIs lika mycket som svag dollar stärkt dem. Då faller vinstrevideringarna. Samtidigt sätter högre räntor press på multiplarna som är rätt uppskruvade dessutom. Därför kan SPX bli rätt dassig framöver, och då är det tveksamt om man ens vill sitta på OMX.

Jag står ju redan utanför, och detta ändrar inte på det. Vill se styrka i marknaden först!

Sen ska man komma ihåg att historiskt  har löneutveckling INITIALT gett en knuff åt köpkraft, företagens försäljning och vinster… och därmed börskurser. Det negativa med höga räntor som ex stigande räntekostnader och lägre multiplar kom något senare och satt krokben för börs och konjunktur. Historiskt alltså. Nu är skuldsättningen så mycket högre att historien kanske inte är någon guide?

Men som sagt…. lönerna kan vara på väg upp, och med dem inflation och räntor. Men vi har extrapolerat fel förr! Var ödmjuk!!! En svala gör ingen sommar, ÄVEN om alla somrar börjar med just EN svala!

Trevlig helg!!!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Början på slutet?

 1. URH skriver:

  Hej,
  Tack för bra analys.
  Antagande: de aktier vars värderinger mest är beroende av utdelning/yield föll mest (jmfr Nasdaq vs Dow tex) pga ändrade DCF modeller iom antagande om högre räntor framöver. Alltså gick flödena ur de största tillgångklasserna dvs large caps och bonds. De flöt ej in i annat. Många sitter således på cash för att vänta ut volatiliteten för att sedan sätta cash to work. Det borde man kanske kunna se i money marknaden/OIS etc.
  Tanke: storbolagen går bra iom konjunkturen och många har då en lägre värdering nu än före de bra q4 rapporterna och detta medans cash sitter på sidlinjen. Rekyl upp borde då kunna gå snabbt när entry levels nu är bättre än förra veckan.
  Centralbanker kommer ej låta någon ränta röra sig en millimeter över tid ifall inte job growth, inflation och tillväxt står sig.
  Så on balance – så länge bolagens fundamentan fortsätter vara bra och försäljningarna ökar så borde det vara riskfritt att äga aktier sett över 12 månader iom att centralbankerna ej kommer låta ränterörelser förstöra något party (Usel growth är en annan fråga). Bond och large cap cash kan ej gömma sig på konton särskilt länge (institutional money får ej ligga cash för då bryter det mot mandaten) så ganska snart dyker flöden upp någonstans/tillbaka in igen? Frågan är bara var och när?
  Bara en tanke.
  Trevlig helg!
  Mvh

  • GaStan skriver:

   Alla aktier drabbas lika om disonteringsräntan stiger.
   Däremot drabbas de aktier som betalar ut högre utdelningar mer då de oftast är relativt mogna, och ränteökningarna matchas inte av motsvarande vinstrevideringar.

   Sen det här med kapitalflöden. Det är inte så att pengarna lämnar något. Bakom varje såld aktie och obligation, finns en köpt aktie och obligation. Men kassa positionerna påverkas av prisförändringarna, och det stämmer som du säger att det ligger likviditet som väldigt lätt hittar tillbaks när förtroendet finns där!

   Problemet för centralbankerna är om tillväxten viker, fast pga tajt arbetsmarknad får vi hög inflation som gör att de måste höja räntorna samtidigt som tillväxten revideras ner.

   Då hamnar du i en situartion där högre räntor trycker ner dagens höga aktiemultiplar samtidigt som vinsterna revideras ner.

 2. Pingback: Veckorapport vecka 5 2018 | Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.