Oroande svagt

Först vill jag slå fast att börsen upplevs som mycket svagare än vad jag tidigare trodde. Det beror främst på 3 skäl

1, Den tekniska bilden är svag. Att vi inte lyckades ta oss högre än 1,550 tyckte jag var klent. Att vi så enkelt bröt ner under 1,450-1,460 är också svagt. Dax och Stoxx visar liknande mönster. Jag trodde köparna skulle komma tillbaks… det har dem inte gjort.

2, Den kinesiska valutan är nästan tillbaks, vilket betyder att marknaden inte längre prisar in någon förbättring i handelsrelationerna. Det håller tillbaks sentimentet.

3, Den amerikanska 10-åringen har visserligen inte passerat 2,75-2,85 området som är kritiskt på många sätt, men det snabba fallet i nov/dec är illavarslande.

Detta sammantaget gör att jag ställer mig utanför marknaden i avvaktan på köpsignal. Dvs brott och stängning ovan 1,550. Risken är nämligen stor att vi kan falla 10%+ till. Visst, det finns ett antal gap som kan täppas i det korta, och SPX ser ju inte så svag ut. Men ovan punkter besvärar mig.

Jag tror fortfarande inte att USA står inför en recession. Det krävs väsentligt högre räntor för detta. Det hade också varit logiskt om Världen fick en synkroniserad recession, och då funkar det inte med Amerikansk styrränta på 2,25% och Europa på 0%, utan det krävs USA på 3,5% och Europa på 1,5%. Där är vi inte ännu. Soft patch däremot, absolut. Jag tror fortfarande att detta är ”2006 läge”. Men soft patch lär det bli, och marknaden har eventuellt inte prisas in detta fullt ut. Som vanligt är jag kanske lite tidig på bollen……

Ett alternativt sätt att se på det är att titta på ERP, dvs Inversen av PE-talet för nästa år minus 10-åringen. I USA ligger den på en fair nivå, som historiskt har varit helt okej köplägen givet att vi inte får recession (för då stämmer inte PE-talet då E-delen är överskattad med minst 30%). Men fair price kan alltid bli cheap price. Det är helt sentimentsstyrt! Är marknaden rädd för handelsbråk och räntehöjningar… ja då kan alltid sentimentet bli värre innan det blir bättre.  Att köpa här innebär att man tar risken att sentimentet pushar ner ERP nivån till ”Cheap”, där vi senast var i januari 2016.

Nedan chart visar att aktiemarknaden har tagit ut svängarna väsentligt mer än räntemarknaden. Räntemarknaden är oftast smartare. Aktiemarknaden har ofta fel. Dock är det inte 100% såklart! Är 10åringen på väg mot 2%… då ska börserna ner med 10% till…

1D09C3CE-1370-4459-93DA-FCA42AEF7654

Såg ni Putin och MBS high five på G20? Där och då förstod man att de var överrens och mycket riktigt blev det en produktionssänkning med 1,2m fat. Bravo. Det lär hyfsa till supply sidan framöver, om de håller vad de lovat, vilket vissa tvivlar på. Många är fortsatt skeptiska till demand sidan inför nästa år. Jag förstår det. Valet står ju mellan soft patch och recession, så det är inte så konstigt. Rent tekniskt borde vi kunna nå 70ish på brenten, men det krävs Risk-on, och det har vi inte idag. Nedsidan borde trots allt vara begränsad då Trump vill inte sabba för den Amerikanska oljeindustrin, vars arbetare faktiskt röstar på honom.

PMI för tjänstesektorn kom i förra veckan in på 54,7 mot flash 54,4 och fg 54,8. Stabilt. Motsvarigheten från ISM kom in på 60,7 mot väntat 59,2 o9ch fg 60,3. Starkt. Det här med att tajma data är svårt. Givet PMIs på sistone så lär den hårda datan bli helt okej under Q1. Vilket egentligen sätter mars/april höjningen på spel. Hard to tell. December höjningen är klar.

Jobbskapandet, NFP, kom in på 155k nya jobb mot väntat 200 och fg 237 (nedreviderat från 250). Klent. Lirar med inbromsning. Lirar också med att det är svårare att nyanställa i takt med att arbetslösa blir färre. Nästa år borde månadssiffrorna pendla mellan 100-150k typ. Helt normalt. Frågan är vad som händer med lönerna. Nu kom de in på 3,1% YoY mot väntat 3,1 och fg 3,1. Lirar med core PCE om 2,1%. Så det är enligt FEDs plan. Den stora grejen är vem som kan säga vad den står i om ett år, 3,6% eller 2,6%? Implikationerna är gigantiska nämligen.

Många tror att höga löner är bra. De tänker att då har hushållen mer att konsumera. Men så funkar det inte. Högre löner ger tre effekter

1, Stigande lönekostnader för företagen.

2, Stigande löner ger högre inflation som ger högre räntor. Eftersom skulderna, är otroligt mycket större än inkomsterna, så kommer räntekostnaderna öka snabbare än inkomsterna, varpå hushållen, och staten, har MINDRE att konsumera för. Inte mer som många tror!!! Fallande försäljning alltså.

3, Stigande löner ger stigande inflation och räntor, som allt annat lika ger en stark dollar. Stark dollar gör att handelsbalansen blir sämre allt annat lika. Sämre handelsbalans, sämre tillväxt, sämre Försäljning för Amerikanska företag.

Dvs stigande lönekostnader, och lägre försäljning. Det är ett bra recept på lägre vinster och vinstmarginaler. Tror ni företagen blir sugna på att fortsätta att höja löner och anställa då? Det tror inte jag. Det gör att löneinflationen klingar av. Vilket gör att inflation och räntor klingar av och till slut vänder ner. Men som sagt, först gör det ont, innan det blir skönare. Skuldberget är den stora boven, vilket gör att historiska jämförelser haltar. Ni som önskar er högre löner…… vad försiktiga med vad ni ber om!

I veckan har vi en del inflationsdata, flash PMIs och Valuegard HOX-index. I nästa vecka är det FED och Riksbanksmöte.

/Jonas

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Oroande svagt

 1. Stefan Östergren skriver:

  Det var länge sen den politiska scenen var så svajig som nu.
  Trump och Xi och deras tariffer, arresteringen av Huaweis CFO, Rysslands desinformation som destabiliserar omvärlden, kravaller i Paris (Macron mer impopulär än någonsin). Som lök på laxen Mays framflyttning av Brexit-omröstningen till 21 januari. Svensk politik är inte ens värd att kommentera.

  • GaStan skriver:

   Sant… samtidigt vet vi att klassiska toppar och därmed säljlägen uppenbarar sig när himlen är molnfri. Köpläget i mars 2009 var knappast molnfritt heller!

 2. Erik skriver:

  Har börjat kolla lite på Evli Statsobligation B och funderar på om det kan vara ett bra köp lite längre fram. Såg att den hade bra utveckling 08-09. Eller missar jag några uppenbara risker?

  • GaStan skriver:

   Nej du är på rätt spår.

   Men det finns en som heter Fim Euro och Handelsbanken stataobligation som gör samma sak, fast med lägre avgift.

   Två saker ska du vara medveten om:

   1, du tar en valutarisk mot Euron. Försvagas den mot kronan så förlorar du, stärks euron blir det bättre. (Men får vi en fullskalig finans och fastighetskris i Sverige så kommer du vara glad att du sitter på eurotillgångar

   2, de köper statspapper utgivna av Europeiska länder. Skulle Italien defaulta på sin statsskuld så kommer deras statspapper gå till källaren. Dock tror jag risken är liten.

   Även om dollarn är mer volatil skulle jag överväga amerikanska statspapper.
   Anledningen är att räntan är högre i usa än europa för långa papper, och därmed har de större potential att stiga om det blir recession

   • Erik skriver:

    Stort tack för ditt svar.

    Vet du om det finns någon sådan fond riktad mot USA som finns tillgänglig via Avanza/Nordnet?

   • GaStan skriver:

    Vet ej, maila och fråga!

    En fond som placerar i svenska statspapper är också tämligen riskfri… men ingen uppsida heller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.