Viktig makro vecka

I veckan kommer Amerikanska fastighetspriser Case Shiller, US Core PCE, ECI löner, Svenska löner, PMIs från hela världen, ISM samt Amerikansk jobbdata. Ovan på detta forsar det in Q4:or.

FED har räntebesked i veckan. De kommer inte att röra räntan såklart. Men det intressanta är hur de guidar framtiden. Mer specifikt, hur länge tänker de pausa räntehöjningarna, överväger de även sänkning, vad krävs för att pausa eller minska på QT?

Hade styrräntan legat på 3,25% idag så hade en sänkning legat nära till hands. Hade räntan legat på 1,5% idag så hade det varit knepigt att pausa höjningarna givet dagens inflation och löner. Men nu är det inte så. Så här tänker jag. Lönetakten ligger på 3,2%. Det lirar med 2,2% kärninflation. Core PCE ligger på 1,90%. Styrräntan ligger på 2,25%. Givet att inbromsningen tar ner tillväxten mot c2% i årstakt är det inte orimligt att ligga kvar på den räntan man gör idag. MEN

1, skulle tillväxten falla ner mot 1% eller lägre så ligger de för högt på 2,25% och kommer behöva sänka. DOCK finns det inget i datan som pekar på detta. Tvärtom.

2, Lönerna skulle kunna stiga med någon tiondel till utan att de behöver bry sig egentligen. Men skulle lönerna dra över 3,5% i årstakt så är det bara en tidsfråga innan inflationen blir ett problem, vilket kommer tvinga dem att höja. Men även detta tror jag är ganska osannolikt. Tvärtom tror jag inbromsningen gör det svårt för lönerna att stiga. Tvärtom kan de tappa någon tiondel. Det hade varit bra.

Nej jag tror FED kommer ligga stilla fram till att soft patch är över. Frågan blir då istället, övergår den i recovery, så är det sannolikt att de börjar höja igen. Övergår det i recession, ja då kommer de att till slut sänka kraftigt.

Just nu är det i alla fall bra att FED inte fortsätter att höja. De borde slutat redan efter förra sommaren. Men detta får duga. Nu vill vi att de ligger stilla. Inga sänkningar hellre. Det signalerar att de ser stora problem runt hörnet.

QT då? Nej jag tror inte att de rör den så länge som spreadarna är så tajta faktiskt. Både sett till inflation, men även term- och kreditrisk.

Börserna har repat sig sedan julafton med c10%. Det vi fiskade efter. De är inte längre översålda. Bortsett från Dax så har alla lyckats nå sina Fib38/50 eller där omkring. Många gap har täppts igen. Några nya har skapats. Januari haussen kommer att mean reverta förr eller senare. Givet FED och makrodatan ska det bli intressant att se hur den rekylen beter sig.

Med tanke på hur marknaden har rallat i januari kan man tänka sig att en negativ tolkning av data etc ligger närmare till hands. Vinsthemtagning är alltid ett lätt beslut. Särskilt om recessionsoron ligger där och pyr.

Rent tekniskt är det inte konstigt om SPX vänder ner härifrån. Stänger vi ovan 2,680 har vi en köpsignal med target 2,810. Detta target lirar med OMX 1,550ish. Man kan också tänka sig att marknaden fintar, och genererar en falsk köpsignal. Det är många som tittar på marknaden just nu med en stor portion nervositet och vem har sagt att det ska vara enkelt. Jag har svårt att se en rörelse på 5% utan att 10-åringen etablerar sig över 2,80%. Gör den det blir jag positiv. Men än så länge är jag inte övertygad. Den kan lika gärna falla tillbaks mot 2,50%. Det är förenligt med svag börs.

Trevlig vecka!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.