Så enkelt men ändå så svårt

”Börsen prisar in framtiden”. Ja den har ni hört många gånger förut. Men att hela tiden ha detta mind set påslaget är faktiskt ganska krävande och svårt. I min about har jag skrivit en del om detta. Mitt råd är att man varje morgon ska säga detta till sig själv framför toaspegeln. Mitt råd är inför varje större nyhet man konfronterar, inför varje analys man gör, ska man fråga sig själv, ”vad säger detta om framtiden”. För saken är den att vi ständigt bombaderas av information om nuläget. Information som påverkar oss. Men som gör att vi fattar dåligt investeringsbeslut. För saken är den att börsen aldrig prisar in nuläget, utan bara vad den tror ska hända i framtiden. I höstas så var makrodata och bolagsrapporter starka, men börsen var baissig. Nu har den ekonomiska datan varit svag, och bolagsrapporterna när vi går in i april kommer vara dassiga, men prisades in redan i höstas. Uppgången sedan i julas handlar inte om rådande soft patch, utan vad som händer efter soft patch, typ hur den real ekonomiska datan ser ut i höst. Inget annat. Ingen har facit och börsen har ofta fel. Men en sak gör den inte, och det är att prisa in nuläget, för det är history sedan länge. Nu handlar det bara om 2H19. Ni vet var jag står, jag har trott på recovery länge.

Är svenska banker en bra investering? Det beror på hur mycket pengar de kommer att tjäna under 2020. Så enkelt, men ändå så svårt.

Jag var lite orolig att OMX skulle gå upp till 1600 och vända ner därifrån, och skapa en huvudskuldra formation. Nu är jag inte orolig för den formationen längre. 1660-1680 är target. Detta gäller så länge som vi inte stänger under 1550.

Marknaden blev glad idag över starka PMI för tjänstesektorn i Sverige, Tyskland, Europa och Kina. Tjänstesektorn är mer kopplad till den inhemska efterfrågan, hur pigga och glada konsumenterna är, och visst är det bra när de stöttar ekonomin som känner av de bistra vindarna från Asien och USA som slår mot tillverkningssektorn. Det kan ge nån tiondels tillväxt extra. Men inte mer. För saken är den att den generella börsutvecklingen inte styrs av de europeiska konsumenterna. De styrs av de Amerikanska konsumenterna, och ångan i den Kinesiska produktionsapparaten. Europa kan lindra, eller förvärra. Men inte styra riktningen. Dvs Europas konsumenter kan inte göra nån skillnad om det skiter sig för Asien och USA. Det i sin tur handlar om att exporten som andel av BNP är för hög, och privatkonsumtionen för liten. Det handlar om att staterna i Europa tar stor plats av BNP (Gov expenditures/BNP), och staterna är över tid en nollsummemaskin. Särskilt när de kör en balanserad budget. Så dagens starka Tjänste PMIs är bra på marginalen, men inte mer. Det är mycket viktigare att Tyska Mfg PMI jobbar sig tillbaks mot 50, än Tjänste PMI ligger högt. De får gärna konvergera om du frågar mig.

Kinas Tjänste PMI var också bra….. men de är ingen, likt Europa, ingen driver heller. Sen är det klart…. en bra siffra är alltid bättre än en dålig. Men det är inte själva poängen som ni förstår!

Vad som däremot är viktigt är Amerikanska Tjänste PMI som också kom idag. 70% av alla anställda jobbar i tjänstesektorn, och den står för nästan 70% av BNP. Så det är en stor pjäs. Men den är inte lika viktig som Mfg PMI ändå, och det är för att Service PMI alltid laggat Mfg PMI. Service PMI leder inte. Det gör Mfg PMI. Glöm aldrig det. Men likväl är det en viktig siffra. US Service PMI kom in på 55,3 mot flash 54,8 och fg 56,0. Non-Mfg ISM kom in på 56,1 mot väntat 58,0 och fg 59,7. PMI överraskade får man säga. ISM gjorde det inte. Samtidigt är det orimligt att vänta sig att nivåer upp mot 60 när vi är i mitten på en soft patch. Nivåerna generellt, får ändå sägas vara hyfsat goda givet soft patch. Tidigare har de legat ner mot 52 när det varit lite sämre tider. Så de är stabila, men det är inte så konstigt. Hushållens räntekostnader är fortsatt låga och FED höjer inte längre, arbetslösheten är låg, vi har trots låg tillväxt ett jobbskapande, fastighetspriserna stiger inte, men de faller inte heller, de är stabila. Börsen handlas högt, Räntorna har fallit så priserna på obligationer är höga. Fler och fler litar på Trumps ekonomiska politik. Folk har lite att vara deppiga över. Finns egentligen bara två saker att diskutera, när kommer handelsavtalet och vad får det för konsekvenser, och hur länge vara soft patch? Eller? Jag noterade en liten liten liten sak i datan, och det var att underkomponenten i ISM som heter prices studsade upp ganska rejält. Den rör sig utifrån vad företagen svarar om vad de tänker göra med prissättningen på sina tjänster, och den studsade upp. Dvs det är fler som tänker i termer av prishöjning. Varför? Jag tänker så här, lönerna stiger, samtidigt efterfrågan har minskat något. Vad händer om man säljer lite mindre samtidigt som kostnaderna ökar. Just det, vinsterna minskar. Vad ska man hitta på då? Man kan försöka höja lönerna lite mindre, men det kan ju vara svårt om inte konkurrenterna gör det. Eller säljer man mer, men det kan ju vara svårt om inte efterfrågan finns där. Alltså tar man till sista tricket, dvs smyghöjer priserna. Inte helt ologiskt. Men vad händer då, jo inflationen börjar röra på sig, och då kommer FED till slut att behöva röra på sig. END GAME. Vi är inte där ännu såklart… jag tror till och med att inflationen ska ner nån tiondel… but just sayin´

På den negativa bogen har en ny väldigt intressant diskussion kommit igång. Det är vad som händer mer Europa, om FED skulle börja sänka räntan. Missförstå mig inte. Jag tror risken är liten. Att de börjar höja längre fram är mer sannolikt. Men nån gång kommer de att börja sänka… Men sitter man på 2,25% så kan man sänka en hel del. Om man i det läget heter Draghi och har ett Europa. Vad händer då? Jo om FED nollar sin ränta samtidigt Draghi inte gör nåt så kommer realräntespreaden se till att Eur/Usd går mot 1,40-1,50. Visst, rent teoretiskt kan Draghi sänka från 0 till minus 2,25% och då borde växelkursen vara stabil. Men Draghi kommer inte att göra det. Främsta skälet är att mekanismerna inte fungerar som de ska om bankerna ska erbjuda sina kunder nollränta på inlånade pengar (som i Sverige) och därför kompenserar för den kostnaden man har genom att hålla uppe räntan på utlånade pengar istället. Därutöver kommer de sparsamma Tyskarna inte att acceptera minusränta på sparande heller. Så rullar USA in i recession så finns det en risk att dollarn går till 1,50eur och då kan Europa stänga sina fabriker. Recessionen kommer bli förödande. Eller, med lite tur, så kommer den klassiska Risk-off faktorn in, dvs där alla vill växla till sig dollar och köpa dollartillgångar när världen står i lågor, vilket i så fall skulle lindra försvagningen, trots att FED sänker. Låt oss hoppas på det senare. Går det här att lösa? Nån tok kanske tänker, om Draghi höjer till 2,25% så har han möjlighet att sänka när FED gör det. Tja, 99% av er fattar att detta är galet, men för den 1% som inte gör det kan jag säga att det är som att göra en frisk man AIDS sjuk för att sen ge honom botemedel. Inte så smart faktiskt. Nej Draghis valmöjligheter är inte så stora. Låt oss hoppas att Risk-off gör att Dollarn inte stärks för mycket, trots att FED sänker. Det har fungerat förut, låt oss hoppas att det funkar igen.

På fredag kommer jobbdata, stay tuned!

 

ps. Så här skriver Goldman om Yield Curve invertering…. lite repetition, men jag delar deras syn fullt ut:

Should investors have aversion to yield curve inversion?

Last month the yield curve inverted for the first time since 2007 and historically curve inversion has preceded the last 7 recessions. The yield curve usually tends to flatten as the economy moves later cycle and the Fed increases rates to prevent the economy overheating. For this reason, the 10y-2y term spread tends to invert earlier than 10y-3m as it incorporates rate expectations of subsequent hikes. However, this time the 10y-3m curve inverted alone, which is quite unusual. In the last 4 cycles bear flattening (the yield curve level rising with 2y rates increasing faster than 10y rates) has driven curve inversion, while this time the curve has ‘bull flattened’ (the yield curve level falling with 2y rates falling more slowly than 10y rates). This dynamic has probably been supported by international spillovers from non-US rates where QE and low growth and inflation expectations have supported lower 10y rates. As a result, the curve inversion signal could be less powerful for recessions than in the past. GIR found equity and risky assets in general can have positive performance with a flat yield curve, although risky asset performances tend to be lower. This is consistent with their base case of low but positive returns from here given the lack of profit growth and a less favourable macro backdrop

ds

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.