Börsvänlig jobbdata

Sysselsättningen i USA ökade med 196k jobb mot väntat 180k och fg 33k (uppreviderat från 20k). En bra siffra. För att slippa brus tittar jag på 3-månaders snittet som ligger på 196+33+312/3=180k. Det motsvarar en årlig ökningstakt på 1,4% vilket lirar med en tillväxt på 2,4%. Givet att ledande indikatorer pekar på en tillväxt kring 1,5-2% så är jobbdatan stark. Nya jobb ger ökat löneunderlag som allt annat lika ger ökad köpkraft, givet att folk inte sparar mer, att räntekostnader eller skatter inte stiger eller att företagen höjer priserna (där det senare förvisso ändå leder till ökad konsumtion fast där konsumenten inte får ut mer av sina pengar). Men så här långt är det ett styrketecken!

Det som var mest glädjande var lönedatan. Den kom in på 3,2% mot väntat 3,4% och fg 3,4%. En rejäl avvikelse med andra ord. På månadsbasis var den 0,1% mot väntat 0,3 och fg 0,4%. Det är ju inte så att lönerna krymper, det gör dem aldrig. Men ökningstakten klingar av. Jag har ju tidigare varit lite velig kring detta. Det har funnits två scenarior:

1, lönerna fortsätter upp trots svagare tillväxt pga tajt arbetsmarknad

2, lönerna vänder ner då även en tajt arbetsmarknad kräver god tillväxt för att åstadkomma stigande löneinflation

Nu verkar det alltså som om nr 2 får fäste, vilket har varit min tro också, OCH Feds annars hade det varit svårt att göra så duviga utfästelser som de gjort.

Fortfarande är det viss diskrepens mellan core PCE 1,8% och löner 3,2%. Ska lönerna lira med core pce så borde lönerna ta sig ner mot 2,8% vilket inte är en omöjlighet så länge som det är ”soft patch” mode. När tillväxten tar fart igen blir det jobbigare.

Men totalt sett är detta en siffra som är börspositiv då det lirar med okej tillväxt, fast ändå inte är inflationsdrivande. Det bästa av två världar med andra ord.

SPX ser ut att fortsätta upp mot ATH och troligtvis även 3,000 i förlängningen. Intressant att räntemarknaden har skakat av sig den värsta pessimismen från i mars.  Det har ju inte varit klassisk Risk-off, utan räntorna har snarare reflekterat rådande tillväxt, samt FEDs duvighet. Svänger synen på konjunkturutsikterna så kan 10-åringen fortsätta att stiga. 10-åringen kan nog gå mot 2,8% givet att optimismen håller i sig.

Positiva nyheter kring handelsuppgörelsen har också hjälpt till… kan vi få till ett avtal i april kanske?

Givet att SPX handlas till Fwd PE om 17, earnings yield 5,9% så ger det en aktieriskpremie på 5,9-2,8=3,1%. Det är inte billigt, det är inte dyrt. Det är fair, och det räcker oftast för börsen givet att sentimentet finns där.

Jag har en positiv grundsyn på Stockholm så länge som vi inte stänger under 1550

Ha en fortsatt trevlig helg.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.