Binärt läge

Jag tror börsläget är extremt binärt just nu.

Får vi inte positiva nyheter från Trump gällande handelskonflikten i Kina, så är detta ett bear market rally. Dvs toppen från i april kommer att hålla och det är bara en tidsfråga innan det vänder ner. Dec18 lows är target. Detta trots eventuella FED sänkningar och partiell handelsoptimism. Anledningen är att den lägre räntan, från kanske en till två sänkningar, inte räcker för att kompensera för de nedskrivningar av vinsterna under 2H19 samt FY20 som kommer att komma som ett led av att handelskriget leder till lägre handel, industriproduktion och tillväxt.

Får vi positiva nyheter från Trump, så tror jag det fortsätter upp och april high kommer att passeras relativt snart. Rekyler på en till två dagar, ja självklart, men det gäller att vara snabbfotad. Mycket pengar står utanför sidlinjen nu då andelen i money market funds och obligationsfonder har ökat kraftigt under maj. Den kraftiga räntenedgången är ett bevis på detta fenomen. Flight to safety. De här pengarna kommer att söka sig tillbaka till risk, dvs aktier, och räntorna kommer att retracera den nedgång som varit. Pain trade. FEDs eventuellt räntesänkar planer skrotas direkt men den effekten är försumbar i relation till att PMIs studsar tillbaks, man börjar tro på vinstprognoserna igen samt ”recovery caset”.

Konklusion: Den optimism vi känner av just nu kan vara som bortblåst om ett par veckor om det INTE händer nåt. Sen är det många som tror att det kommer att ”hända nåt”. Jag säger inte NEJ, jag säger inte JA. Jag bara säger att det inte är prognosbar materia.

Å ena sidan kan man hävda att Trump och kineserna står väldigt långt ifrån varandra, att handelskrig i regel tar långt tid, att det mest troliga är att Trump lägger 10% tull på resterande 300miljarder av tullfria varor och hotar att i nästa steg höja från 10 till 25%, samtidigt som kineserna tillåter Yuanen att försvagas över 7 mot dollarn. Att Trump behöver tull intäkterna till sin budget och tvingar detta fram räntesänkningar från FED i höst så är det högst välkommet i hans bok. Räkna med fortsatt handelskrig.

Men man kan också hävda att kriget har fått PMIs att falla mer än väntat, och lär fortsätta att göra det om inget händer. Detta kommer till slut ge effekt på tillväxt, jobbskapande, svag börs och allmänt missnöje. Det har redan börjat och det kommer att bli värre efter sommaren. Detta är inget Trump vill ha inför nästa års val. Inte kineserna heller då de redan innan handelskriget påbörjades var besvärade av att tillväxten var på väg ner och att privata sektorn inte har tillräckligt med luft under vingarna. Att staten hela tiden måste stimulera och investera för att hålla hjulen snurrande. Alla vill lämna detta kriget bakom sig.

Det är lätt att argumentera för bägge sidor 🙂

Imorgon kommer inflation från Sverige och USA. To be cont.

/Jonas

 

ps. Apropå det jag brukar säga om att konsensus är duktiga på NUlägesanalyaser, men helt värdelösa på att prognostisera framtiden. Ovan ”analys” är ett riktigt bra exempel på en rätt bra nulägesanalys. Men helt värdelös ur ett tjäna pengaperspektiv. Jag ber om ursäkt för detta ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Binärt läge

 1. Welsh Corgi skriver:

  Behöver inte be om ursäkt för nuläges analys. Dina skrivelser och tankar is like a breath of fresh air. Det är otroligt uppskattat det du skriver och öppenheten med hur svårt det här är (dear lord, borde hitta en annan tillvaro).

  Det här är sinnesjukt svårt. Men idag har jag kortat termin. Vix drar, oljan orkar inte rekylera och koppartermin slår i 200 ma-tak. Skapliga risk off signaler

  • GaStan skriver:

   Jag bugar och tackar…

   Dollarn är svag, räntorna stiger… inte clean risk off om du frågar mig. Men du har rätt, det är ingen tydlig bild… glaset kan både vara halvfullt el halvtomt

 2. Statslåneräntan nu 0 % skriver:

  Den svenska statslåneräntan uppgår per idag till 0.00 % https://www.riksgalden.se/sv/omriksgalden/statsskulden/statslanerantan/

  Statsskulden kostar idag den svenska staten 0 kr i ränta. På 1077 miljarder lånade kr betalar staten alltså 0 kr i ränta från och med idag. Det är inte dåligt 🙂 Snart får vi Staten nog till och med betalt för statsskulden.

  Jag tror stenhårt på investeringar i fastigheter. Den svenska 10-åringen handlas idag till 0.04 %, den genomsnittliga statslåneräntan är 0 och snart negativ (staten kommer att få betalt för sin statsskuld).

  Att man fortfarande kan köpa fastigheter i centrala lägen som avkastar 5 % om året när 10-åringen snart är negativ är helt fantastiskt.

  • GaStan skriver:

   Du har rätt, 5% är bra under nuvarande förhållanden. men är det så riskfritt egentligen?

   Fråga dig varför priser ligger på 5%. Det är för att finansieringen av fastigheten ligger på c2%.

   Men normalt sett är spreaden större. Dels spreaden mellan långa och korta räntor. Dels spreaden mellan riskfria statspapper och företags/fastighetsfinansiering. Även vid en styrränta på -0,25 borde en normal finansieringsränta ligga på 3,5%. Vad tror du händer med priset om motiverad yield är 6,5%. Säg att Riksbanken dessutom höjer nån gång inom de närmaste 10 åren. Vad händer med priset då?

   Jag säger inte att nåt av det här ska hända. Bara att det finns väldigt stor nedsida om vissa faktorer skulle börja normaliseras.

   Många fastighetsbolag handlas till P/BV kring 1. Det betyder att priset reflekterar underliggande marknadsvärderingar av husen. Inga komstigheter!

   Men samma bolag handlas till PE 25. Vad säger det? Jo att priserna är väldigt höga sett till hyresnettot minus räntekostnader. Det speglar de låga räntorna.

   I dagens marknadsförhållande är det inga konstigheter. It make sense. Men make no mistakes. Skulle räntorna börja röra på sig…. då vill du inte sitta på svenska fastighetsaktier.

   Visst, du kanske köper ett hyreshus istället. Så länge som räntekostnaderna understiger räntenettot är det lugnt. Likviditetsmässigt. Men du har köpt huset till X kr. Hur mycket mindre värt är det i ett sånt läge.

   Räntekänsligheten är risken. Risken måste ställas i relation till din fantastiska kalkyl.

 3. Welsh Corgi skriver:

  Oljan viker ned i kväll. Brent under 60. Har svårt att tro att S&P kan gå vidare med oljenedställ. Men samtidigt viker vix vilket indikerar körning i oljan. USD/CNY är stabil och US10Y backar något.

  Jag tror att vi är i rekylmode och att S30 dummar sig. Skulle vi gått som Dax sista två dagarna så borde S30 stå i 1573.

 4. Jonas skriver:

  Vad är din analys av och tankar om vår svenska 10 års ränta på idag 0,02 ?

  • GaStan skriver:

   Rent tekniskt är den nere vid stödnivåer, och borde kunna studsa mot 0,3-0,4. Krävs dock en sell off av bonds globalt, vilket i sin tur kräver optimism i form av goda Trump nyheter, PMIs som överraskar, FED som blir hökig eller liknande.

   Men sett i det lite längre perspektivet ser jag två scenarior…

   1, Handelskonflikten löses inte, den förvärras. PMIs går under 50, tillväxten faller ytterligare i världen. Negativa vinstrevideringar. FED sänker räntan 1-2 gånger, till att börja med. Euron stärks vilket tvingar ECB att agera genom att sänka i tandem, kronan stärks mot 10kr samtidigt som vår tillväxt faller ytterligare. Ingves står ut ett tag, men sen sänker även han.

   Då tänker jag mig 10-åringen i ett intervall om -0,5 till +0,5 närmaste 12-18 månaderna

   Alt 2.

   Handelskonflikten tar ännu en U-sväng. PMIs studsar tillbaka. Vinstprognoserna stabiliseras och kanske rent utav vänder upp nåt. Sell av bonds globalt. räntorna stiger. Recovery mode i konjunktur. Till stor del Risk on sentiment.

   10 åringen stiger i första hand till 0,5-1,0.

   Sen om FED börjar prata höjningar, säg i mitten på 2020, kanske även ECB. Ingves har höjt till 0% och börjar flagga för kanske både en och två höjningar….. då kan jag se 10-åringen upp mot 1,50%

   Vilket av dem blir det? Vet ej…. men jag kan konstatera två saker:

   1. För exakt 1 år sedan, sommaren 2018, var alla glada över den synkroniserade konjunktur uppgången. Allmän Risk-on miljö. Om du bett vem som helst att på en A4-sida beskriva kommande 12 månaders utveckling, och vilket läge och syn på framtiden man kommer att ha sommaren 2019, så hade exakt 0% haft rätt.

   I april i år när marknaden handlades marknaden högt och det rådde optimism. Avtalet låg nån vecka bort sa man. Alla hade fel. Nu handlades marknaden ner, och alla är överrens om att handelskonflikten inte kommer att lösas. Tvärtom blir den nog långvarig, och den kommer sätta sina spår på tillväxt och vinster. Jag vet inte hur det kommer att bli, men varför har alla rätt nu?

   Idag sitter vi med analyser som är starkt präglade av det som varit och nuläge. Men det verkar inte säga nåt om hur det blir.

   Om jag får tillåta mig att vara lite fräck, skulle man kunna säga så här:

   Svagbegåvade: De läser en massa (nuläges)analyser, och agerar utifrån dem

   Medelbegåvade: De tittar rent statistiskt på alla analyser senaste 10 åren, och konstaterar att en överväldigande majoritet av dem har fel, och att det rent statistiskt har varit en bättre affär att agera contrarian mot analyser och konsensus så de agerar contrarian.

   Den verkligt hög intelligente: De inser att framtiden inte heller har något med statistik att göra. Dvs bara för att contrarian lönat sig i 10 fall av 10 senaste gångerna, så behöver det inte gör det 11e gången. Framtiden skiter nämligen även i statistiken. Nej den verkligt begåvade inser att vi helt enkelt saknar predikteringsförmåga, vilket kanske för många är en ganska nedslående slutsats.

   Passus: Trump är undantagen ovan då han kan agera på ett sätt som ändrar utvecklingen. Han liksom personifierar en PMI-siffra.

   Men eftersom jag troligtvis tillhör de medelbegåvade 😉 så chansar jag på att contrarian lönar sig. Dvs jag skulle inte blir ett dugg förvånad om 10-åringen har avancerat till minst 0,5 men kanske hela vägen upp till 1,5% inom 18 månader. Men det krävs att Trump sparkar igång festen…..

   Hoppas detta lite flummiga svar gav dig nåt

   ps. Rent statistiskt, om priser, som ex 10-års räntan, följer en slumpmässig stochastisk rörelse, och där all känd information är inprisad, så går det inte att prognostisera priser över tid. Då är dagens pris den minst felaktiga prognosen. Dvs ränteprognosen om ett år är samma ränta som idag.

   Det är också ett sätt att se på det
   ds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.