Handelsoptimism

Mexiko radar upp nationalgardet vid gränsen, och Trump ställer in tullarna. Marknaden blir glad. Men make no mistakes. Den stora grejen är mellan Kina och USA. Trump trycker på inför G20 mötet den 28/29e. Om inte Kineserna går honom till mötes väntar tullar på 300mdr dollar. Mestadels konsumentvaror. Kina verkar inne på att låta CNY försvagas, och nu på morgonen gör den det. Marknaden verkar inte bry sig utan gläds åt Mexico. En pigg men överköpt börs, och det faktum att man ignorerar CNY. Jag får en halvdålig känsla faktiskt. Eller börjar man så smått prisa in att nåt ska hända mellan Trump och Xi?

Många tittar på räntorna, och konstaterar att marknaden prisar in att FED tänker sänka räntan. Kanske redan i sommar. Men om handelskonflikten tar ännu en U-turn så lär det ske en sell off på räntemarknanden och då stiger räntorna, och således kommer analysen vara att man inte prisar in en sänkning. Jag har inte svaret, men US 10yrs gick från 2,40 till 2,00 på att det inte blev någon uppgörelse mellan Trump och Xi. Om marknaden börjar tro på motsatsen så lär den väl kunna gå från 2,0 till 2,4 eller?

ECB gjorde ett försök i förra veckan att låta duviga men mottagandet blev det motsatta. Nu har ett antal ledamöter uttryckt sig att man visst kan tänka sig att gå längre, och sänka räntan från dagens nivåer. Vad som krävs? En alltför stark Euro. Men vad menar dem egentligen? Jo, om FED sänker räntan, så innebär det dollarn försvagas, dvs Euron stärks. Då kommer till slut även ECB sänka. Nivåer över 1,18eur/usd skulle jag säga är helt uteslutna för ECB. Det kommer tvinga ner tillväxten från 1%ish mot noll. Med allt vad det innebär. Vad tänker Ingves om ECB sänker? För det första kommer Euron att försvagas mot kronan allt annat lika. Jag tror Ingves är okej om kronan stärks mot 10kr. Men går vi under den nivån, ja då kommer även han sätta in motåtgärder.

För att konkludera. Får inte handelskonflikten en vändning, om dess följdeffekter biter sig tag i realekonomin globalt sett. Då kommer FED att sänka, och då kommer till slut även Ingves att agera i den riktningen. Får vi en U-turn i handelssamtalen, då tror jag PMIs kommer stärkas mot 55ish, samt att vi får en selloff i räntemarknaden. Det skapas optimism, och man börjar tro på recovery caset igen. FED skrotar eventuella sänkar planer. ECB och Ingves agerar därefter. En höjning från -0,25 till noll hamnar på Riksbankens ritbord igen.

Sjukt system ellerhur? Men det är så det fungerar.

Dax och Stoxx är uppe vid motståndsnivåer och är inte längre lika översålda. Jag tror OMX kommer falla tillbaks härifrån. Men sen blir det intressant. Återtest av 1500-området. Eller får vi en tvådagars rekyl, och sen ny uppgång och kanske ny köpsignal. I veckan kommer CPI från USA och Sverige. Inga kioskvältare. Det är 18 dagar till G20 mötet i Osaka….. det är vad allt handlar om nu!

Nedan chart är intressant. Visar jobbökningstakten i Usa.

Sedan 2010 ligger den genomsnittliga årliga ökningen på 1,5%. Vilket lirar helt perfekt med bnp ökning på 2,5%. Min proxy att jobbskapande+1%=Tillväxt stämmer rätt väl. Den visar också att jobbskapandet i den här cykeln varit lägre än tidigare. Precis som med tillväxten.

Ser man till jobbskapandet under årets   5 första månader så ligger det på dryga 1%, vilket lirar med min tidigare prognos på 2% tillväxt. Den prognosen är såklart äventyrad om Trumps handelskonflikt inte får någon lösning.

FYI… 2% tillväxt skapar i snitt 130,000. 1,5% ger 65,000 ( i linje med siffran i förra veckan). 1% noll jobb, under 1% negativt jobbskapande.

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Handelsoptimism

  1. Pingback: Veckorapport vecka 23 2019 | Onsdagsfonden

  2. Pingback: Veckorapport vecka 23 2019 – Suzie Weathers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.