Grattis Ingves

Svensk inflation kom precis, och den var bättre än sist, närmare målen, i linje med Riksbankens prognos och klart bättre än konsensus förväntningar.

Kärninflationen, dvs CPIF ex energi, kom in på 1,7% mot fg 1,6 och Riksbankens prognos om 1,7% och marknadens prognos 1,5%.

Tydligen var det ”logi” komponenten som drog i väg en hel del. Jag har inte studerat detaljerna men kan det vara så jäkla enkelt att pga den svaga kronan tycker utländska turister Sverige är en prisvärd destination och åker hit, varpå hotellen blir mer eller mindre fullbelagda, och de passar på att höja priserna? Det hade ju inte varit helt ologiskt. Hursomhelst, turister som kommer till Sverige och växlar till kronor, och spenderar sina kronor här är lika mycket exportintäkter som att Scania säljer en lastbil till Kina. Bra för vår tillväxt helt enkelt.

Inflationen är exakt där den kan förväntas vara. Hur svårt kan det vara. Utgå från lönetakten, dra i från 1%, och korrigera med nån tiondel utifrån utifrån kronan vs euro. Det är enkelt. Eftersom lönerna taktar 2,5% (http://www.mi.se/press/nyheter/2019/05/loneutvecklingen-till-och-med-mars-2019/) så blir det 1,5%. Övriga 0,2 upp till 1,7 kan vi tacka kronan för.

Om folk nu börjar prata om att vi är på väg mot 2% målet osv…. så är det i princip struntprat så länge som man inte tror att lönerna ska dra till 3% och/eller kronan försvagas kraftigt härifrån. Det finns inte mycket som pekar på att inflationen inte ska vara annat än stabil härifrån.

Kronan stärks…. för att svenska räntor studsar. Kronan kan nog gå mot 10,50eur på detta. Jag tror ju även på 10kr men för detta krävs en sell off av räntor globalt, typ risk on, vilket kräver ett tweet från Trump, men även att Ingves börjar prata höjning igen. Gärna i december. Att detta ska hända är det få som väntar sig idag. Problemet är att det konsensus brukar vänta sig, är sällan det som blir verklighet. Snarare har det varit precis tvärtom.

Från USA har det också kommit inflation. Core CPI kom in på 2,0 mot väntat 2,1 och fg 2,1. Lite klenare, vilket alltså är helt i linje med core PCE, löner etc…. inga konstigheter! Vi får se vilket genomslag tarifferna har under andra halvåret. Det är inte helt enkelt.

I nästa vecka kommer Empire Fed, Philly Fed, Flash PMIs samt NAHB index

Det är även FED möte. Inte för att de kommer att sänka. Men det som marknaden undrar är:

1, Kommer ni fortsätta prata om ”att ni har beredskap att sänka om det krävs” till att faktiskt börja ”guida för att sänka på riktigt”. Det är rätt stor skillnad. Dvs att gå från att ”vi skulle kunna sänka” till att ”vi tänker sänka”.

2, Om det inte kommer något ur G20-mötet mellan USA och Kina, sänker ni i juli då?

Sen blir det intressant att se hur marknaden tar det. Säg att de ändrar policy från att ligga flat till att förbereda marknaden på sänkningar. Kommer dollarn att försvagas för att man intar en duvig politik, eller kommer dollarn att stärkas för att marknaden går in i Risk-off läge för att man inser att FED tänker sänka för att de ekonomiska utsikterna ser riktigt risiga ut och då brukar marknaden fly till safety, vilket innebär att man köper dollar, för att sen köpa Amerikanska statspapper. Time will tell!

Hursomhelst, min gissning är att FED vill avvakta G20. Att de fortfarande tycker att ekonomin klarar sig rätt bra, och att handelskonflikten ännu inte påverkat realekonomin utan att det främst har varit de 9 höjningarna som slagit igenom, och att man därför vill ligga kvar, men är beredd att sänka om det krävs. Detta borde tolkas som hökigt av marknaden som prisar in sänkningar redan i juli. Alltså har dollarn potential att stärkas i nästa vecka….. vi får se helt enkelt.

Trevlig helg och njut av sommaren

/Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Grattis Ingves

 1. Erik skriver:

  Kan man anta att i den kommande lågkonjunkturen kommer den svenska 10-årsräntan att vara negativ? Har det hänt förut? Vad blir effekterna?

  • GaStan skriver:

   Ja, när vi hamnar i recession lär 10-åringen bli negativ.

   Det innebär att statens upplåningskostnader blir positiva. Dvs de kommer tjäna pengar på statsskulden.

   Priset på obligationen kommer att gå upp. Men köparna kommer långsiktigt få dålig avkastning. I första hand pensionsbolagen.

   Sen om nästa recession triggar igång en allvarlig finans och fastighetskris, så finns det en risk att Sverige inte anses vara attraktivt och då kan spreadarna stiga, varpå 10-åringens ränta inte blir så låg som Riksbanken hoppas på.

 2. Johan skriver:

  Jeffrey Gundlach är nu ute och spår att det är 65% risk att vi har recession inom 12 månader, 40-45% för recession inom kommande 6 månader. En sådan sannolikheten samtidigt som vi har SPX nära all time high känns ju väldigt märkligt och som att man får otroligt bra betalt för att sälja av nu.

  Vad tror du om ett scenario där vi får recessionen utan att löneinflationen pressat 2 åringen över 10 åringen? Om FED nu genomför de inprisade räntesänkningarna är det bekräftelsen på att det är slut med cykeln för den här gången?

  • GaStan skriver:

   Senaste 3 gångerna Fed inlett räntesänkningar har vi varit på väg in i recession. Problemet är att räntenivåerna, dvs räntekostnader i förhållande till disponibel inkomster, varit väldigt mycket högre än de är idag.

   Det skulle också vara första gången som lönerna inte dragit iväg i slutet av cykeln och pressat upp inflation och räntor.

   Men visst, vi kanske kan hamna i recession ändå, och då kommer Fed att sänka, och kort- och långräntorna lär falla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.