Jag känner mig produktiv idag. Så det får bli ett inlägg till.
När Trump meddelade att han tänker höja tullarna med 30mdr i september, och därmed svika G20 uppgörelsen, så drog CNY mot 7+. Då slog jag fast att nivån kring 7 är i paritet med Maj i år och allt annat lika kan man vänta sig att börsen handlas i nivå med maj. För OMX, Stoxx och Dax så är vi där nu. SPX har en bit kvar. Ska SPX ner till sin maj nivå, så lär Stockholm fortsätta ner.
Sen slog jag fast att kommer kineserna kompensera för de 30mdr så kan man vänta sig att CNY ska mot 7,30-7,40. Då är detta förenligt med lägre nivåer än maj. Dvs kanske vi ska börja titta på dec18 nivåerna. Återigen, SPX har långt ner dit, och Europa lär inte gå sidledes om SPX ska dit.
Men så stack Trump ut hakan häromdagen och sa att det blir inget i september, utan december. CNY repade sig något samma dag… men studsade tillbaks igen. Markanden tar fasta på tullhotet, inte när det ska implementeras.
CNY harvar kring 7 och för SPX är det rimligt att anta att vi ska tangera maj nivåer. Då finns det mer nedsida överallt. Baissigt alltså!
För att vi ska bli bull så behöver CNY trassla sig ur 7 nivåerna och leta sig ner mot 6,87 nivåerna. Då går vi tillbaks till G20 uppgörelse läget, och då blir det bullmarket igen.
Men just nu går det att motivera mer nedsida, då marknaden tycks skita i att Trump sköt fram de 30mdr till december. Man stör sig helt enkelt på tullhotet, inte när det implementeras.
Konklusionen är att det kan bli värre innan det blir bättre. Åtminstone om man ser till CNY.
Därför anser jag att den här krisen handlar inte om yieldkurve invertering och där höga räntekostnader har fått marknaden att oroa sig över recession… utan alla handlar om handelskonflikten. Punkt!
My take är att investerar man vid rätt tillfälle nån gång mellan idag och årsskiftet, jag vet tyvärr inte när, så kommer man under en tidspunkt nästa år, ointressant när egentligen, ha gjort en sjuhelvetes fin affär.
———————————–
Empire FED kom precis in på 4,8 mot väntat 3,0 och fg 4,3. Bättre!
Philly FED kom in på 16,8 mot väntat 10,0 och 21,8. Bättre!
Sammantaget pekar dem INTE på att PMIs ska gå under 50…. således ingen recession.
Det är bara yieldkurvan som skvallrar om motsatsen. Jag hävdar bestämt att inverteringen av den bygger på handelskriget. INGET annat. Det är ganska lös materia, och gör att historien haltar då den alltid byggt på att höga räntekostnader sätter stopp för konjunkturen. Vänta till den dagens lönerna drar över 4% i USA och alla är strålande positiva. Då ska jag fan varna för recession…. när ingen annan kommer göra det! Hur positiva var alla i mars år 2000 eller juli 2007? När den upplevda risken är låg, så är den faktiska risken oftast högre. Tänk på det ett tag!
NAHB index, som leder bostadspriserna kom in på 66 mot väntat 65 och fg 65. Rock solid. Inte så konstigt med bostadsobligationernas utveckling. Bra för confidence….
Jag tror fortfarande att det är en Buy the dip marknad, ungefär som det varit sen 2009. Problemet är CNY…. den stör mig då den inte är kompatibel med högre nivåer, utan snarare tvärtom. Men jag har säkert fel…imorgon är det fredag! Skönt!
/J
Jag litar helt på dina teori att vi inte kan få recession utan bara soft patch så länge lönerna inte drar upp inflationen så mycket att riksbankerna måste höja räntorna.
Tack,
Men jag är fortfarande övertygad det kommer en dag när lönerna drar… och maler kvarnarna
7,0326 as we´re speaking. Men varför är USDCNY över 7 din risk on parameter (borde kanske förstått det)?
Vill vill ha den mycket lögre
Ahm, glöm det (sa han med röda kinder). Är klart att det är parametern för hur samtalen går och tullriskerna
Bra förklaring på yieldkurvan !
Efter att ha följt dig en längre tid så ser jag den röda tråden med lönerna
Lite krampaktigt på den fronten känns det som och en ränta som vänder ner från en låg nivå
Nedgång kommer det nog bli men långt ifrån världens undergång
Den brukar väl komma när alla är nöjda o glada
Mycket fokus på negativt nu
Buy the dip
Så sant !!
Vad tror du om möjligheten att räntesänkningar(na) inte kommer ge så mycket effekt? Kan folk vara skrämda nu så att eventuella överskott framöver pga räntesänkningar går till sparande/amorteringar istället för konsumtion?
Så skulle det kunna bli, men jag tror inte det.
I USA mäter man consumer confidence, dels genom Michigan index samt Conference Board. De är på mycket höga nivåer. Konsumenten är glad och trygg, och då brukar hon konsumera det hon har på fickan. Det som framförallt påverkar consumer confidence är två saker…. jobbskapande, dvs arbetslöshet (dvs lön, dvs hushållens resultaträkning), och fastighetspriser (dvs hushållens eget kapital, dvs balansräkning). Skulle vi hamna i en situation där arbetslösheten börjar stiga, dvs det försvinner jobb, vilket är lika med negativ BNP tillväxt, vilket alltså är recession, och/eller att fastighetspriserna börjar falla, så är det troligt att consumer confidence viker, och då brukar sparkvoten öka.
Slutsatsen är att leder handelskriget till recession, så är det troligt att konsumenterna sparar in på de minskade räntekostnaderna istället för att konsumera upp dem. Något som såklart förvärrar recessionen.
Handelskrigets utveckling och påverkan är nyckeln här…..
Pingback: Veckorapport vecka 33 2019 – Suzie Weathers