Flash PMIs

Fed protokollet sa inte så mycket igår. Det var EN sänkning vi såg i somras. Inte starten på ett koppel av sänkningar (som marknaden numera prisar in). Därmed inte sagt att det inte kan bli fler sänkningar. Bara att hade FED sett recessionen i vitögat (som räntemarknaden gör, dock inte aktiemarknaden) så hade de guidat annorlunda. Sänkningen i somras var en kalibrering av penningpolitiken. Detta mot bakgrund av att neutrala räntan inte ligger på 3%+ utan snarare 1,5-2,0%…. vilket årets mycket måttliga inbromsning visar. De lyfter också fram omvärldsriskerna. Alltså ”riskerna”. Inte de facto dess stora negativa påverkan på amerikansk ekonomi, för det har dem ännu inte fått.

Jag tror på en sänkning till i september, till 1,75%. Dels för att det är i linje med rådande inflationstryck, vilket rent teoretiskt tar dem från åtstramningspolitik till neutral politik, OCH för att tillväxt och inflation faktiskt trendat NER i år, inte upp, och inte mår dåligt att få en klapp på ryggen. I december tror jag i dagsläget INTE på någon sänkning. Detta då jag tror data börjar ta sig då sommarens låga räntor börjar att synas i realekonomin. Trumps 30mdr i tullar ska ju införas då också, och det hade ju varit fint av Trump inför valåret 2020 börja med att INTE höja tullarna utan istället komma överrens med Kineserna. Rent valtaktiskt alltså. But time will tell right.

————————

Tyska Mfg Flash PMIs kom precis in på 43,6 mot väntat 43,0 och fg 43,2…. stabilisering. Skulle kunna ses som ett tecken på att tillväxttakten stabiliseras runt 0%.

Euro Mfg Flash PMIs kom precis in på 47,0 mot väntat 46,2 och fg 46,5…. stabilisering. Skulle kunna ses som ett tecken på att tillväxttakten stabiliseras runt 1%.

———–

USA Flash Mfg PMI kom in på 49,9 mot väntat 50,5 och fg 50,4. Sämre. Först vill jag säga att 49,9 är ingen bra nivå. Men det ska inte övertolkas som vissa gör att 49,9 är recession, och 50,1 är happy Days. Jag skulle säga att den här nivån lirar med c2% tillväxt. Kanske nån tiondel under. Men det gäller att fånga de stora dragen här. Bilden jag ser är ca50, ger c2% tillväxt, ger cirka oförändrade vinster i SPX, ger ungefär samma utdelning som förra året. Nästa steg skulle vara ner mot 45, som lirar med 1% tillväxt el sämre, fallande vinster och på sina håll slopade eller reducerade utdelningar, samt fortsatt fallande surpriseindex. Skillnaderna mellan de här, rent börsmässigt, är såklart enorma!

Det som intresserar mig nu är hur PMIs målar upp en bild, och Empire och Philly en annan, och ISM eventuellt en tredje. Jag har liksom ingen samlad bild, men det kommer ge sig.

US Service Flash PMI kom in på 50,9 mot väntat 52,8 och fg 53,0. Sämre. Den laggar Mfg så man ska inte göra en för stor sak av detta. Men det faktum är jobbskapandet kommit ner, från 200k+ till cirka 150k, i spåren av att tillväxten växlat ner från 3 till 2%, gör att köpkraften, dvs de samlade Inkomsterna efter skatt minus räntekostnader YoY% har kommit ner, och då finns det mindre att shoppa för vilket tjänstesektorn känner av direkt. DOCK, kommer de allt lägre räntekostnaderna snart göra sig påminda och då stiger köpkraften igen.

———————-

Om nån timme är det dags för Jackson Hole. Tror nog inte det kommer vara nån kioskvältare egentligen. Mer än att 1, man tror inte på recession, men man ser risker 2, man är beredd att agera i händelse av ett förvärrat läge. 3, Att världen kan vänta sig fortsatt expansiva centralbanker under lång tid framöver. Typ!

Trevlig helg
/Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Flash PMIs

 1. Erik hallenstål skriver:

  Hej,

  Tack för en väldigt bra blogg! Jag har en fråga då det är mycket fokus inom finansvärlden på usdcny och nivån 7, varför är det baisse när usdcny ligger över 7?

  Tack för svar 😊

  /Erik

  Skickat från min iPhone

  • GaStan skriver:

   Kineserna försvagar sin valuta för att upprätthålla sin export till Usa. Samtidigt gör det att kineserna importerar mindre. Detta sammantaget leder till minskad världshandel, som leder till minskad industriproduktion, som leder till minskad tillväxt.. och växer det långsammare så gör även vinsterna det. Det leder till negativa vinstrevideringar som, alla annat lika, är dåligt för börsen.

 2. Jim Nyberg skriver:

  Hej. Skickar över en fråga, som du gärna får delge dina tankar kring om du har tid, lust och möjlighet 🙂

  Många har åsikter om den svenska räntepolitiken. Till exempel lyssnade jag på Klas Eklund och Anna Breman i näst senaste avsnittet av Ekonomiekot extra, där dom ger uttryck för sin skepsis till att försöka möta en konjunkturnedgång med ännu mer av extremt duvaktig räntepolitik, eftersom den inte visat att den kan lösa problemen. Istället vill dom att finanspolitiken, alltså Rosenbad, ska kliva fram och vara mer expansiva.

  Vad tycker du – ska vi köra ett varv till med att försöka mota konjunkturnedgången med penningpolitiken eller är det dags för politikerna att våga agera, och kanske till och med nyttja möjligheten att låna gratis till statliga investeringar?

  • GaStan skriver:

   Jag anser att dem har fel.

   Svenska skatteintäkter är korrelerade med BNP. Det är inte så konstigt. 90% av intäkterna kommer från moms, inkomstskatt och sociala avgifter. De tar avstamp i lönerna. När vi får recession så dyker jobbskapandet. Det blir negativt. Med det faller de aggregerade lönerna och med dem skatteintäkterna.

   Om du tänker att vi tar in 100kr i skatt idag, och spenderar 100kr på välfärd, så dyker intäkterna under första recessionsåret till 90kr, andra året kanske 95kr, och sen tar det ytterligare 3 år att komma tillbaks till 100kr. I det läget så vill man ha statsfinanserna i gott skick. Har man inte det så måste man banta välfärden. Har man finanserna så kör man budgetunderskott och bibehåller välfärden. Underskotten ökar på statskulden. Det finns två skäl till varför man INTE vill banta välfärden, dvs öka statskulden.

   1, För att oavsett om konjunkturen är god el inte, så har vi ett behov av sjuksyrran eller läraren. Vi blir ju inte mindre sjuka i dåliga tider.

   2, När det är recession så är privata sektorn under isen, och då är det bra om den offentliga gasar, dvs sjuksyrran får lön med lånade pengar, som hon handlar för på ICA, vilket håller hjulen i rullning jämfört med om hon gått hemma.

   Att möta en recession med en statsskuld på 30% kommer att göra vi kan låna upp billigt, och relativt enkelt.

   I ett sånt här scenario är det inte orimligt att statskulden ökar från 30 till 60% av BNP%…..

   Sen kommer högkonja efter det, och då kör man balanserad budget (som vi gör nu) samtidigt som BNP växer, och då sjunker statsskuld/BNP%
   tillbaks igen….

   Investeringar…. staten ska alltid överväga att göra schyssta investeringar, och undvika dåliga. I alla tider. Men generellt kan sägas att det är bättre om staten investerar i dåliga tider än bra, av två skäl

   1, Du får bättre offerter av Skanska om du vill lägga nya vägar i dåliga tider än bra tider. höghastighetsbanan blir billigare om du börjar bygga den i recession…

   2, Återigen…. när det är recession så är privata sektorn under isen, och då är det bra att staten gasar. Skanska arbetaren har ett jobb, får lön, och handlar på ICA, istället för att vara arbetslös.

   Sen nej, jag tror inte recession lurar runt hörnet. Men det spelar ingen roll… det räcker att veta ATT det blir recession nån gång för att det här resonemanget ska vara relevant.

   ——————

   Penningpolitik.

   Den har visst funkat. Hade Ingves legat på 2% styrränta senaste 5 åren så hade tillväxten varit lägre och arbetslösheten högre. Penningpolitiken har kanske funkat dåligt, men med en annan politik hade det fungerat sämre.

   Ska han brassa på med ännu mer negativa räntor?

   Nej, för det funkar inte, då bankerna tar ut kostnaden för inlånade pengar, på utlånade pengar, vilket i sig hade fått en bromsande effekt. Den teoretiska lösningen är att sätta minusränta på inlåningskonton, men då kommer hushållen öka sitt sparande så det slår också negativt mot tillväxt. Så negativa räntor stimulerar inte. Snarare tvärtom.

   Negativa räntor har en viktig funktion…. de styr växelkursen, och gör valutan svag, givet att räntan är lägre än omvärlden. Typ ECB.

   Men om kronan står i 10,80 el 9,80 verkar inte spela nån roll. Alltså är valutaeffekten försumbar.

   Alltså bör inte Ingves satsa på sänkningar heller.

   För att konkludera… expansiv finanspolitik är korkat just nu. Men även så penningpolitik.

   Sverige växer med 1,5%…. det får vi vara nöjda med just nu!

   En dag skakar världen av sig handelskonflikten tror jag…. låga räntekostnader kickar in i USA nästa år, samtidigt som Trump kör valfläsk. Då repar sig tillväxten i världen… och då lyfter även vi. Tills dess ska vi sitta lugnt i båten.

   Sen finns det såklart en massa reformer att göra… slack i offentliga utgifter osv…. man kan få ut mer av varje skattekrona…. sånt bör politikerna fokusera på! Frågan är om de har kompetensen? Inte säker!!

   Hoppas detta var lite svar på din fråga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.