Sv Bostadsmarknad

HOX Valuegard kom med data över bostadspriserna som visar att de stiger.

Men även räntan på den femåriga bostadsobligaitonen stiger sedan en tid. Januari är säsnongsmässigt den enskilt starkaste månaden. Egentligen är hela våren fram till maj säsongsmässigt stark. My take är att priserna toppar ur i januari 2020. Därefter tror jag de håller sig hyfsat fram till sommaren. Först efter sommaren börjar de så smått glida ner igen. Allt detta händer parallellt med att konjunkturutsikterna ser allt bättre ut. Såväl i Sverige som utomlands. Jobbskapandet korrelerar med konjunkturen.

Så för att vara helt konkret i ett försök att indexera svenska bostadspriser, tänk så här:

Idag: Priserna är 100
Q1 2020: 105
Sommaren 2020: 100-105
December 2021: 90

Detta i sin tur bygger på att Ingves höjer 25 punkter i dec19, och 25 punkter till i dec20, dvs till +0,25%. Det i sin tur bygger på att 5-åriga statsobligationen letar sig upp mot 0,75%ish och dito bostadsobligationen 1,25%. Är det något av detta som avviker, så ändras förutsättningarna.

NAHB index som leder amerikanska bostadspriser kom in på 70 mot väntat 71 och fg 71. Högt och stabilt. Ser bra ut. Det är inte förrän FED börjar bli hökig igen… typ mot slutet av nästa år som den kommer att börjar hacka om du frågar mig!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Sv Bostadsmarknad

 1. Henke skriver:

  Känns ju helt galet vilka nivåer bostadsobligationer handlas på och lite främmande att de skulle takta vidare ner till neg yield eller?

  • GaStan skriver:

   Sant. Historiskt har en 5 årig bostadsobligation handlats c50 punkter högre än en 5 årig statsobligation. Den i sin tur varierar rätt mycket mot ex styrräntan, men 100 punkter har inte varit ovanligt. Nu är det lite andra tider, med extrem penningpolitik och vi är en bit upp i konjunkturen… men bostadsoblisen borde ligga minst 100 punkter högre än styrräntan.

   • Henke skriver:

    Ja, En stabilisering i obligationspriserna och till det fortsätter tillväxttakten för bolån minska, nu senast 4,8% i oktober. Man får inte bilden av att bankerna skeppar iväg större lån direkt..jag ser inte så mkt uppsida i bopriserna helt enkelt.

   • GaStan skriver:

    Nej, snarare nedsida när räntorna i USA börjar stiga igen…

 2. Macro Trader skriver:

  Vad är din syn kring den senaste utvecklingen när det gäller Phase 1? intressant att usd/cny håller sig trots att börserna är ngt surare. Är Trumps senaste uttalande endast spel för gallerierna? Måste ju verka tuff även om han vill ha ett avtal.

  • GaStan skriver:

   your guess is as good as mine… men känns ju rätt irrationellt att de skulle landa i samma sak som i maj. Varför skulle de från början ta steget i så fall med Phase1.

   Men visst, det är ingen enkel sak. Kineserna vill nog att Trump inte bara håller igen med december höjningarna utan även backar från redan införda tullar. Trump vill å andra sidan att kineserna pantar sig för jordbruksprodukter osv….

   Givet att USA ändå

   1, växer med c2%, och skapar 150k nya jobb i månaden
   2, tullintäkterna är bra för budget
   3, svagare CNY kompenserar för tullarna vilket gör att US consumer inte känner av det.
   4, FEDs sänkningar är viktigare för amerikanska ekonomin än hela handelsbråket tillsammans är

   så kanske inte Trump känner sig så pressad trots allt.

   Kineserna är pressade av att hela tiden behöva devalvera. Å andra sidan har deras ekonomi klarat sig förvånat sig väl. Så de kanske inte känner sig superpressade heller.

   CNY var under 7 för nån vecka sen… nu 7,04 så marknaden är ju lite mer skeptisk allt annat lika.

   Egentligen är jag lite glad för hela handelsbråket. Hade detta inte rullat under 2018 så hade konjunkturen gett amerikanska löner en sista knuff upp mot 4% (idag c3%) vilket pressat upp kärninflationen mot 3% vilket till slut fått FED att fortsatt höja upp mot 3%+…. vilket i förlängningen hade kulminerat i klassisk recession. Nu var handelsbråket en av ingredienserna till att FED vände på kappa vid 2,25 och sänkte till 1,50 istället. Vilket i sig förmodligen har flyttat fram recession……

   och vill man vara riktigt konspiratorisk så är det kanske detta Trump ville uppnå egentligen, då han inte skulle kunna vinna valet om ekonomin var på nedförsrull mot recession till följd av styrräntehöjningar upp mot 3%+ i år….. handelskriget är vältajmat!

 3. Peppe skriver:

  Älskar bloggen!
  lite frågade kring resonemanget här ”4% (idag c3%) vilket pressat upp kärninflationen mot 3% vilket till slut fått FED att fortsatt höja upp mot 3%+….” och att USA klarat sig bra trots handles bråk, pga tullintäkter, CYN etc. och att Fed säkringar är viktigare än allt här. Om FED sänkning är leading här, och helt avgörande, och inte handelsbråk. Så hur kan du sänkning vara styrt av handles bråk..

  • GaStan skriver:

   Tack, kul att du gillar

   FED höjde 9ggr fram till december 2018. Även om vi inte hade haft något handelskrig what so ever så hade USAs tillväxt bromsat in från 3% till idag cirka 2%. Detta i sin tur hade fått FED att sänka ungefär som de gjort. Men handelskriget har trots allt varit ett orosmoment för FED, och varit en av anledningarna till att sänka.

   Nu har FED sänkt 3ggr och det kommer ge en push under framförallt nästa år….. så även om handelskriget inte får någon lösning så är det troligt att amerikanska ekonomin växlar upp under nästa år. Dock tror jag att ett handelsavtal ger en ytterligare push…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.