Det börjar knaka i fogarna

CNY handlas inte längre på 6,97 utan har försvagats till 7,04. US 10yrs handlas inte på 1,96 utan köparna har pressat ner den mot 1,73. Valuta och räntemarknaden är oroliga. Ingen Phase1 i år, nya tullar i december… usa går trots allt hyfsat bra. Tillräckligt för att Trump inte ska känna sig tvingad att skriva på ett avtal som inte får honom att framstå som en vinnare. Kinesiska ekonomin går inte så dåligt heller faktiskt. De kanske inte heller känner sig pressade? Trump gillar dessutom tullintäkter och lägre räntor… det försvinner vid ett avtal! Uppsidan då? Tja vid ett avtal, och ett glatt sentiment, så tror man att världshandeln hittar tillbaks till pre trade war nivåer… och det borde kunna ge en global push på 0,5-1,0% tillväxt. Det är inte så trist heller!! Särskilt inte för länder som Tyskland, Sydkorea och även Sverige. Kul även för USA…. men minst kul för dem. De är den största relativ vinnaren av handelskonflikten. Det omvända gäller på andra hållet.

Aktiemarknaden handlas nära topparna. Hoppet är det sista som överger en. Börsen gillar att tänka positivt i en stigande trend, och tvärtom i en fallande. Ibland blir det rätt, ibland fel.

Ingen har facit!

Börsen har 10% nedsida om avtal uteblir och tullar införs. Den kan mycket väl ha samma uppsida om det blir tvärtom….

Jag tror jag är naiv optimist…inte så rationellt kanske.

Många smarta är pessimister. Smarta har inte alltid rätt. Inte naiva heller.

Ur ett trading perspektiv så hade det varit bra om CNY 7,05 och US10yrs 1,70% nivåerna höll här, och vi kunde få till en studs. Får vi det, så lär det vända upp härifrån… annars inte.

Flash PMIs etc är på väg in… återkommer!

————.

Philly Fed kom in på 10,4 mot väntat 7,0 och 5,6. Bättre. Pekar på ISM över 50. Underkomponenterna var inte superbra, å andra sidan var de starka när siffran var svagare. Kontentan är densamma. Regionala index pekar på bättre ISM.

För mig är det rätt enkelt. Låga räntor ger en push till ekonomin, tillgångsvärden genom TINA och allmänt confidence, som fångas upp av stigande PMIs och börs. Vinster, tillväxt och jobb kommer med fördröjning. När det väl kickar in stiger räntorna som alltså ger motsatt effekt. Jokern är handelskonflikten. Den har dels en real påverkan genom världshandeln, och dels påverkar den sentimentet.

———.

Tyska Mfg Flash PMI kom in på 43,8 mot väntat 42,9 och fg 42,1. Klart bättre. Botten är nådd. Europeiska motsvarigheten kom in på 46,6 mot väntat 46,4 och fg 45,9. Bättre, botten är nådd.

Det första som ska sägas är att jag inte räknar med att Europa ska repa sig innan USA och Asien gör det. Men när Europa väl börjar repa sig, så är swingfaktorn, i synnerhet för Tyskland, stor. Dvs Europa kan ju gå från knappt 1% tillväxt till dryga 2%. Detta beror på att vi gynnas mest av att världshandeln återgår till pre trade war nivåer, och det gynnar Europa mer än USA, samt att man kan tänka sig att vissa investeringar och inköp skjutits på framtiden under handelskriget och att det kan finnas ett pent up demand. Tänk dig att du har en gammal bil som du var på väg att byta, men du avstod då det kändes osäkert. Den får rulla några mil till. När väl confidence och sentiment återkommer. Då går byter du direkt. Detta ovanpå alla andra som byter bil som vanligt.

Någon undrar såklart om detta är inprisat. Ja till viss del är det så. STOXX har ju gått väldigt bra. Samtidigt är den flat sett till senaste 4 åren. Så hur ska man se på det. Jo, titta på fwd PE, Div% över korta räntan, samt Equity risk premium (inversen av PE minus lång räntan). Det är inte dyrt. Det är billigt. Men om vi har recession nästa år och negativ vinsttillväxt, då ska det vara billigt och kan bli billigare. Men kan Europa växa med 2% och vinsterna stiger med 10%…. då har vi ett starkt case för att bryta 2015-2019 konsolideringen och ta ett rejält kliv uppåt. Huruvida det blir så är inte upp till Europa…. det beror på Asien, som beror på USA. You know the story!

——————-

Slutligen rullade det in US Mfg Flash PMI som visade på 52,2 mot väntat 51,5 och fg 51,3. Non-Mfg kom in på 51,6 mot väntat 51,0 och fg 50,6. Samma som europa innan idag. Botten är nådd! Inga konstigheter. Känns bra där faktiskt.

Givet att räntorna bottnade i september och nu stigit sen dess så räknar jag med att räntornas fulla positiva effekt kickar in 6 månader senare, dvs i mars nästa år. Detta borde innebära att datan har goda chanser att överraska ett tag till.

Sen hur bra…. ja det beror på om vi kan få ett handelsavtal eller ej. Nu surras det om att vi måste vänta till nästa år. MEN, att man skjuter på december tullarna. Att vi undviker tullarna är såklart bra, det är ju en av anledningarna till att vi vill få till ett avtal. Men den där sentimentspushen tror jag uteblir. Så nöjd är jag inte.

Trevlig helg!

/Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.