Rekylen är död – Leve haussen!!!!!

Biden leder stort i valundersökningarna, men sittande presidenter brukar ha en fördel bara genom att vara ”sittande”, om landet är i nån form av kris (Covid) och/eller hushållens plånböcker under mandatperioden utvecklas okej (huspriser och börs på ATH). Ur det perspektivet borde Trump kunna ta hem det igen. Men enligt mig spelar inget av det här nån roll. 2021 kommer bli ett år av recovery, där ytterligare finanspolitiska stimulanspaket kommer lanseras, låga räntor får fullt genomslag, QE upprätthåller assetprices och det ser rätt bra ut oavsett vem som vinner. Marknaden visar också att den är relativt oberörd för det här på sistone då styrkan är påtaglig.

Jag förstår FED som säger att de inte behöver göra nåt, utan kräver mer av finanspolitiken. Kopplingen är glasklar. Budgetunderskott driver tillväxt, tillväxt driver vinster och kassaflöden, och QE och nollräntor håller uppe värderingarna av tillgångspriser. Börsen behöver inte tro på framtida värderingar, den behöver tro på framtida vinstnivåer, som är beroende av att bolagen har en god försäljning, som är beroende av köpkraft, som är beroende av tillväxt…. och där finanspolitiken fyller en viktigare funktion än penningpolitiken. Sen förstår jag till viss del även politikerna. Tillväxt, köpkraft och efterfrågan är inte jättedålig idag. Så frågan är hur mycket stimulus som egentligen behövs för realekonomin? That said, oavsett president så kommer det stimulus nästa år.

Börsen speglar detta rätt bra. Korrektionen som pågått i USA sen i september har handlat om Covid våg2, osäkerhet kring valet, höga värderingar och oro för börsrekyl samt förhoppning om mer fin pol stimulus. Covid är ingen grej enligt mig…. smittspridning är en sak, men så länge som sjukhusen inte fylls upp och folk dör som flugor i nån typ av överdödlighet så får vi inte ett nytt mars-maj.

En rekyl rör sig oftast i tre faser, ner-upp-ner. Den första i september var en snygg ABC. Sen fick vi en snygg Fib50 tvåa. Sen rullade vi över i trean som oftast tar oss lägre än ettan. I bästa fall brukar vi få en dubbelbotten i höjd med ettan. Min tidigare plan var att vi skulle bottna trean, dvs hela rekylen, under andra halvan av Oktober. Men styrkan har varit fenomenal, och jag inser att jag har haft fel och måste ändra mig. I grunden har jag varit positiv, men inte sett rekylen som avklarad. Nu ser jag mig slagen av den starka marknaden.

Nu har SPX och NDX brutit över Fas2 nivåerna och vi tar sikte på ATH. För SPX del innebär det 3,590 (+3%) och för NDX 12,400 (+6%) men givet de underliggande faktorerna ska vi fortsätta ännu högre. Detta bullcase är intakt så länge som vi inte stänger under 3,300 och 11,200. Vill man köra med ännu tajtare stop kan man titta på 3,400 samt 11,600 på stängning.

Börsen är smått överköpt här, men jag räknar inte med nåt annat än en dag eller två setback på 1-3% där överköptheten kan pysa ut något. Rekylen är död, och då ska man inte vara rädd för överköpthet. Överköpthet bekräftar en positiv trend.  För OMX del borde vi kunna ta ut ATH kring 1,920 relativt snart. Sen måste jag ändå lyfta fram att SPX och NDX har gap nere kring de här stopploss nivåerna jag talar om…. men jag tänker inte sitta utanför och hoppas på gap när marknaden nu väntas fortsätta upp. Gap stängs oftast, men det kan ta tid. Lååång tid.

Efter valet är avklarat borde marknaden skaka hand med verkligheten i samband med Q3 rapporterna. Jag tror rapporterna i absoluta termer blir rätt bra. Till och med relativt förväntningarna kan det bli hyggligt. Huruvida de orkar stå sig mot värderingarna är väl mer tveksamt, men gällande värderingarna så fokuserar marknaden nu mer på vinstpotentialen för 2021, så totalt sett är jag inte särskilt orolig för Q3:orna.

På datafronten har vi denna vecka inflation från Sverige och USA, en del Kina data, Empire och Philly Fed, Retail sales från USA samt Prel Michigan. Jag tror inte datan kommer föra oss tillbaka till ”rekyl-mode”. Tror den kommer fortsätta att vara hygglig. Tbc…

Oktober brukar vara en månad där vi sett säsongsmässiga bottnar, och startskottet på rallyn som brukar hålla i sig till april/maj, med lokal topp under januari och liten set back i feb/mars. Skulle inte förvåna mig om det blir likadan denna gång.

I övrigt skulle jag verkligen slå ett slag för senaste Börssnack podden med Erik och Jonas där de intervjuar Dhaval Joshi, ChefsStrateg på BCA. En firma vars research jag har tagit del av från och till under åren, och som står över det mesta annat. Framförallt är de INTE, som jag oftast stör mig på, nulägesanalytiker eller extrapolerare av nuläget, och sånt gillar ju jag!

Önskar en fin vecka!

————-

Kärninflationen i Sverige kom in på 0,9% YoY mot väntat 1,2 och fg 1,4%. Stark krona, halvdassig efterfrågan och låg lönebildning, så är det inte så konstigt. Alla vet, ink Riksbanken, att hade de legat på -1% styrränta eller liknande så hade inte inflationen varit mycket bättre. Det viktiga är Europa och omvärlden repar sig nästa år, och Covid utvecklas på ett sätt som inte ger negativt avtryck i ekonomin. Riksbanken sitter stilla i båten… och det är först när euron börjar kosta 9,50ish som de kommer att börja bli nervösa… om ens det.

Från Kina kom de export data som visade +9,9% YoY mot väntat 10,0 och fg 9,5%. Inline och inte too bad. Importen kom in på +13,2 mot väntat 0,3 och fg -2,1. Har inte detaljerna men det är ju positivt att kinesernas aptit växlar upp…..

USA bröt upp med besked och det är inte långt till att vi ska testa ATH nivåerna. Efter viss tveksamhet kring dessa är det dags att sikta mot nya höjder. För SPX tänker jag mig 3800-3900. Det är 10% till och inget vi gör i brådrasket…. men innan nyår. Absolut! Glöm inte Stoploss bara…

De här nivåerna flirtar med mina targets för 2021. Alltså kanske vi hinner med dem redan i år. Betyder det att jag justerar upp targets för 2021? Nej inte nödvändigtvis…. risken är stor att vi tar ut mycket av sötman inför nästa år med en vertikal rörelse i år, vilket gör att när vi väl skakar tass med verkligheten så kan det leda till en större sättning längre fram. Tänk OMX 2H14/1H15 mönster. Vi får ta ett steg i taget här…. men det kan bli en rätt förnedrande marknad som är lätt att förlora pengar i även om fundamenta kommer vara supportive.

Core CPI i USA kom in på 1,7 mot väntat 1,8 och fg 1,7…. gäsp. Betyder inget egentligen. Lirar med Core PCE några tiondelar lägre. FED kommer inte göra nåt förrän de bägge måtten är en bra bit över 2%, har varit där en längre tid, samt ackompanjerat av god tillväxt, tajt arbetsmarknad och tillhörande löneinflation. Då höjer man… jag skulle säga: Tidigast 2023. Gonatt!

————-

Torsdag

Lite andhämtning efter teknisk köpsignal var väntat. Jag tror att SPX vänder någonstans i 3400-3450 området för att inom kort utmana ATH på 3,588… men efter viss paus fortsätter upp mot 3,800-3,900. Håller inte 3400-3450 så blir jag orolig. Därefter får det bli Fib38% rekyl. Sen får vi se… Hur det blir för övriga index kan ni säkert extrapolera utifrån detta.

Empire NY Pmi kom precis in på 10,5 mot väntat 15,0 och fg 17,0… sämre men lirar med en ISM kring 55 så det är ingen fara på taket.

Philly FED kom in på 32,3 mot väntat 14,0 och fg 15,0. Väldigt stark och flirtar med ISM nivåer upp mot 60. På det hela taget okej siffror. Den amerikanska tillverkningsindustrin går starkt, och Q4 kommer inte göra någon besviken.

Men som sagt tidigare, det är inte ens 3 månader kvar på året och 2020 är lagt till handlingarna. Nu riktas allt fokus på 2021, och vilka signaler management ger i samband med kvartalsrapporterna.

För 2019 låg EPS för SPX på 165 usd. I år tror jag det blir 140. Nästa år hoppas jag på 180. Det är optimistiskt, men jag anser att jag har fog för det. I USA smittas 50,000 dagen mot 25,000 i våras…. men det dör i snitt bara 800 dagen jämfört med i våras 2,400. Så länge som detta förhållande består så kommer man inte stänga ner landet…. och givet den stimulativa finans- (budgetunderskott 20% i år, 10% nästa år oavsett vem som vinner) och penningpolitik (låga räntekostnader för alla belånade, Asset inflation pga unlimited QE, Jackson garanterat låga räntor tom 2023 ger TINA på steroider då Equity risk premium blir god)….. ovanpå detta kan man lägga till lite taktiska faktorer som att sentimentet inte är Euforiskt/Greed ännu…. och likvida medel i privata sektorn är på en mycket hög nivå, även beta i hedsgefonder, cash i longonlys samt andel aktier i bland/multistrat fonder, samt att värderingen (återigen ERP) är attraktiv, särskilt med tanke på bnp/vinst tillväxt utsikterna nästa år (även om mycket handlar om baseffekter). Har jag missat nåt? Jo, VIX visar att investerarna fortfarande är rädda för tail risks….. och det kan jag förstå!!! Men det ska inte vara riskfritt att få god avkastning…. det har det aldrig varit!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Rekylen är död – Leve haussen!!!!!

 1. markus7777 skriver:

  Jag kan tycka att en del mjuka parametrar talar för att en topp är på väg. Aftonbladet skriver om aktier, många IPO, mycket aktiefiffel, alla tror att börsen ska gå upp mm. Men håller med om att det du skrivet i övrigt, farligt att gå emot trenden

 2. -Peppe skriver:

  länge sen vi pratade om detta, men noterar 6,71 för USD/CNY, hade 6,90 som target, med så mycket annat på vår plate blev ju detta bra oxså. Tack för en grym blog, och så lägger vi kina grejen på hyllan till 2022 :-). Köper ditt resonemang att dom stora pensel dragen så spelar kanske inte valet någon roll, dock kan jag tycka att slagen är stora just nu på olja/clean teach.
  Min fråga är hur du ser på stimulus (som kommer hur som helst) men om du ser någon edge på olika utfallen DT/JB?

  • GaStan skriver:

   Tack för att du följer!!!!

   Jag tror inte man ska ställa Clean Tech och olja mot varandra. Oljan är en cyklisk trade, där man måste ta ställning för konjunkturen, och sen ställa det i relation till lagernivåerna. Stark konja med rätt nivå på inventories så kan det bli bra. Annars inte.

   Clean Tech är set for a perfect storm där världen är på väg mot 3X Green Deal (Bidens paket, EU samt China 2060), där kapitalet söker sig mot ESG/Hållbarhet, där centralbankerna kör QE som håller nere räntorna/TINA vilket gynnar disruptive growth, samt att mycket av Clean Tech börjar bli fundamentalt attraktivt, jag tänker på kostnaden för Sol, Vind, Batterier osv…

   Vinner JB så accelererar det utvecklingen inom cleantech renewables… men även om Trump vinner så är det business as usual där delstaterna driver på omställningen rätt hårt. Ser liksom inte riktigt hur någon valutgång ska kunna sabba detta… men å andra sidan är politisk impact i stort sett omöjlig att prognostisera.

 3. Anders Olsson skriver:

  Stort tack för att du delar med dig av dina insikter, mycket uppskattat, jag ser alltid fram emot dina inlägg,önskar dig en trevlig helg. med vänliga hällsningar Anders.

  • GaStan skriver:

   Tack själv Anders, och tack för att du gillar!!

   Vad har du själv för feelin kring marknaden?

   • anders skriver:

    Hej, och tack för ditt svar,
    jag är bara en vanlig småsparare som försöker hjälpa mig och min dotter till en framtida bättre ekonomisk position i livet : )
    så någon bra gissning har jag tyvärr inte, läser dina inlägg med stort intresse, handlar index och aktier efter bästa förmåga, vilker går ok , och försöker hela tiden förbättra mig, pluss att jag tycker det är intressant,
    Vilken typ av investerigar är du mest insatt i ? jobbar du på heltid med ekonomi ?

    Tack än en gång för dina intressanta inlägg
    mvh Anders.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.