Mer rotation än rekyl

Hoppas ni har haft ett fint sportlov.

Powell var ute i veckan och bekräftade att FED kommer ligga stilla under väldigt lång tid. Inflationen fladdrar i år av teknisk karaktär, men den typen av inflation mean revertar alltid. Han menade att USA kommer inte ha nåt strukturellt inflationstryck att tala om förrän de 9 miljoner+ amerikaner som hade jobb innan c19 är återanställda. Först då finns det förutsättningar för löneinflation och stigande priser. Han har helt rätt och därför kommer FED tidigast att höja räntan december 2023 om ni frågar mig. Han ser heller inget problem att långränta stiger. Det är fullt normalt och är marknadens sätt att säga att vi tror på goda tider. Goda tider betyder tillväxt och jobbskapande… och det är precis vad både Biden och Powell vill ha. Överhettning är det sista man tänker på. Där är de helt rätt på bollen!

Kongressen och senaten har nu klubbat genom 1,900mdr i stöd. Detta är till stor del prisat. Motsatsen hade varit en besvikelse. Det blir fest när restriktionerna släpper. En Fest vi behöver om ovan 9 miljoner ska få jobb igen. Där har Summers fel att det är skadligt.

Jag har ju fiskat efter rekyl under Q1. Visserligen står MSCI World (proxy för världens samlade börser) drygt 4% lägre än toppen den 15 februari. Men det har inte varit mycket till rekyl. Snarare har det varit en faktor rotation från Tillväxt till Value, där proxy för Tillväxt kan tillmätas Nasdag med Faang i spetsen rekylerat drygt 12% från topp till tå, medan SPX, med mer Value, klarat sig bättre, och där ”value darlings” som Stockholm  (OMXs30) i princip handlas kring ATH.

Rekylen eller vad man nu vill kalla den, har drivits på av Tillväxt relaterade sektorer. De har tappat i absoluta termer för att räntan kommit upp lite, men framförallt för att ge tillbaka lite av den överköpthet som skapats under uppgången sedan oktober förra året. Vinstrevideringarna har snarare varit positiva.

Att rekylen blivit måttlig beror på att Value gått bra, och det är för att trots att man sålt Growth, har man i hög utsträckning köpt Value. I grunden är marknaden positiv till aktier. Men när räntan stiger väljer man Value framför Growth. Vinstrevideringarna har varit okej även i Value.

Dock ska man komma ihåg att Earnings aldrig är en drivande faktor i Value som det är i Growth. Value spelar bara på ett catch up spel multipelmässigt mot Growth där räntan är den avgörande faktorn.

Räntan, jag tänker på US 10yrs, har inte stigit pga den uppgång vi kommer se i inflation under året. Den är till stor del teknisk och mean revertande. 10-åringen stiger för att man tror på bättre tider och säljer långa bonds. Risk On egentligen.

Vad händer framöver? Jo tittar jag på NDX  så ser jag ett köpläge härifrån, typ nu. Detta är intakt så länge som vi inte stänger under 12,300ish. I det korta perspektivet räknar jag med att vi kan testa 13,300. Ser även ett gap på 13,545. Stänger vi under 12,200 väntar 10,700-11,350. Dvs 10-15% nedsida om inte stödnivåerna håller. Vad skulle kunna pressa ner oss enda dit? Knappast negativa vinstrevideringar, så det är fortsatt multipelkontraktion i så fall. Det som driver detta är självklart räntan. Så om 10-åringen fortsätter upp mot 2%+ i det korta perspektivet, så är risken stor att Nasdag har mer att göra på nedsidan. SPX kommer också falla vidare i den här miljön.

SPX känns inte lika köpvärd här och nu vilket är besvärande. Jag ser hur den kan nå 3,670ish kring den 17-23 mars. Dvs 4-5% nedsida härifrån.

Det är spretig och man ska inte vara naiv. Ndx och Spx går inte i olika riktningar. Men om jag kokar ihop det står NDX (dvs growth) för en ganska så rejäl studs upp härifrån. Där SPX följer med upp men ger tillbaka lite outperformance. Dvs NDX kan gå 5-6% när SPX gör halva. Därifrån är risken stor att det kan falla tillbaka igen. Då tänker jag 7-8% för både SPX och NDX.

Detta base case bygger på att räntorna gått färdigt i det korta perspektivet, och ska rekylera ner mot 1,35/1,40. Om 10-åringen tvärtom fortsätter upp mot 2% i mars så är risken att NDX snart bryter ner och ganska enkelt kan falla med 10%… samtidigt som SPX går bättre med typ hälften. Dvs mer av det vi redan sett i mars. Detta är inte base case.

För er som är intresserade av Stockholmsbörsen kan man ta resonemanget kring SPX och justera för kronans utveckling. Kronan har fortsatt vara stark på sistone, vilket i min mening handlar om att vi INTE är i en Risk Off situation utan snarare tvärtom.

Alldeles oavsett hur detta utvecklar sig tänker jag mig en ny säsongsmässig topp i vår. Gärna i april/maj.

På längre sikt tror jag på en stark ekonomi, med duviga centralbanker, och avsaknad av strukturell kärninflation. Detta är mumma för aktier, varpå den primära börstrenden bör vara positiv. Dock med rekyler titt som tätt.

Jag har fortsatt target för SPX i år på 4,500 som bygger på 180usd i EPS. Men stigande räntor? Nuvarande räntor är låga, och gör aktier attraktiva om vinstprognosen stämmer. Det är NÄR räntorna är höga som räntorna innebär ett problem. Dvs att räntorna stiger härifrån till 3% ser inte jag som ett problem. Det är när de ligger på 3% som det är ett problem. Då när de når 3% så börjar också centralbankerna bli räntehöjarsugna vilket gör situationen ännu värre. Men vi är inte där ännu. Det hindrar oss inte från tid till annan att rekylera… rekyler man köper i.

Men just nu hoppas vi på studs, fast med ett fast öga på räntan. Risken är att räntan fortsätter upp och NDX ska ner 10% samtidigt som SPX går 5%. Men även det är som sagt ett köpläge.

————

I veckan kom det en del data.

Från Kina kom NBS Mfg PMI in på 50,6 mot väntat 51,1 och fg 51,3. Caixins motsvarighet kom in på 50,9 mot väntat 51,5 och fg 51,5. Nåt svagare men helt ok. Non-Mfg kom in på 51,4 mot fg 52,4 samt Caixin Services 51,5 mot fg 52,0. Nåt svagare men ändå helt okej. Kina gasar på liksom!

US Mfg ISM kom in på 60,8 mot väntat 58,8 och fg 58,7. New order 64,8 mot fg 61,1. Superstarkt! US Mfg PMI kom in på 58,6 mot flash 58,5 och fg 59,2. helt okej. Fullt drag i amerikanska industrin.

Från Europa kom Mfg in på 57,9 mot flash 57,7 och fg 54,8. Tyska motsvarigheten kom in på 60,7 mot flash 60,6 och fg 57,1. Starkt!

Från USA kom non-mfg ISM in på 55,3 mot väntat 58,7 och fg 58,7. Inget att bråka om, underliggande är förvånansvärt stark!

US Service PMI kom in på 59,8 mot flash 58,9 och fg 58,3. Starkt!

Tänk er USA till hösten, efter C19 restriktioner och med fullt genomslag av stimulanser.. Yeeeahaaaa…

Men jag noterar också att den 30-bostadsobligationen med all säkerhet har bottnat ur och börjat röra på sig uppåt. Spelar ingen roll just nu… men ni fattar! Det kommer spela roll för fastighetspriser om nåt år, och det kommer spela roll för köpkraften när räntekostnaderna återigen börjar stiga och stimulanserna försvinner.

I fredags kom jobbdata från USA. Det skapades 379k jobb i februari mot väntat 182k och fg 166 (uppreviderat fr 49k) En stark siffra, och optimisten tänker att äntligen börjar jobben konvergera med vad PMI datan länge antytt. Jag tycker också siffran är stark, men givet att jag tror på 6-8% tillväxt i USA i år så bör jobbskapandet ligga på ungefär samma, vilket borde bli en 5-10 miljoner nya jobb. Där de flesta borde skapas under andra halvåret när restriktionerna släpper. Översatt detta till månadsdata så ser jag fram emot att det kan skapas MINST en halv miljon jobb i månaden under andra halvåret. Helst upp mot EN miljon jobb i månaden. Vissa månader till och med mer än så. Därför tycker jag 379k inte är så imponerande… men visst, givet restriktionerna osv så är det inte en dålig siffra.

På det hela taget fortsätter datan att vara stark. Vinstutsikterna är starka.

Det är inte det som är problemet.

Det är att optimismen får marknaden att sälja obligationer och driva upp räntan, vilket gör det kämpigt för Tillväxt aktier som värderas högt. Eftersom de väger en hel del i index, så håller det tillbaka uppgången. Förutom för Stockholmsbörsen då som typ helt saknar tillväxtaktier. (bland de 30 största). Men jag är trots allt optimist. Dels för att jag tror räntorna på kort sikt behöver lugna sig, och dels på lång sikt för att stigande räntor är inget problem så länge som de är ett resultat av stigande optimism. Rekyler är köplägen. Det är min tes. Men som alltid, för att kunna köpa måste man ha sålt. Har man sålt har man sannolikt inte gjort det på toppen, och köper man tillbaka så gör man sannolikt inte det på botten. Så det är inget för den svag sinnade.

Riktig bear market får vi inte förrän 10-åringen nåt 2,5-3% och FED börjar tala om policyskifte till följd av tajt arbetsmarknad med stigande löner och inflation. Där är vi inte ännu på ett tag.

I veckan sammanträder ECB. Väntar er inget nytt. Det blir ingen yield curve control från vare sig FED el ECB. De ser stigande långräntor som något positivt, då det innebär Risk On, vilket alltså är marknadens sätt att säga att vi tror på konjunkturen, vilket centralbankerna också vill göra. Det är så jobb och tillväxt skapas. I nästa vecka kommer FED. Jag har inga stora förväntningar där heller.

Fortsatt trevlig helg!

——

Onsdag

US Core CPI kom precis in för februari på 1,3% YoY mot väntat 1,4 och fg 1,4. Inget supertryck direkt. Var är företagens prishöjningar, är det någon som kan förklara det? Framåt våren kommer inflationsdatan att stiga av ren baseffekt YoY. Men jag undrar, VAR ÄR FÖRETAGENS PRISHÖJNINGAR….. till alla experter som typ aldrig går på stan, sitter framför en dator hela dagarna, är skitsmarta men har noll kontakt med omvärlden vill jag ge ett råd. Innan ni tror att ni klarar av att bedöma konjunkturläget… åk ut till några helt vanliga företag i varierande branscher, geografi och dylikt, och fråga dem om deras pricing power och förmåga att höja priser. Jag har sagt det innan och säger det igen… En korvgubbe skulle aldrig fixa att ta en doktorsexamen i nationalekonomi…. men de flesta nationalekonomer skulle heller aldrig klara av att driva en korvkiosk med svarta siffror. Ni kan ju tolka det som ni vill….

Rent tekniskt måste jag säga att NDX so far är inne i en snygg A-B-C rekyl…. där vi gjort en fin 1-2-3 inom ramen för A, och nu är inne i B som borde kunna ta oss mot 13,000-13,300…. sen blir det stora avgörande C. Blir det en räntedriven krasch, eller blir det en ”EN-dagsrörelse”…. tbc

———-

Fredag

Prel Michigan kom in på 83,0 mot väntat 78,5 och fg 76,8. Bästa siffran sedan post Corona. Men det är fortsatt en svag nivå. Expectations delen var stark, men fortsatt i nivå med september, innan ”våg2” slog till. Nivån på consumer confidence speglas av restriktioner+9 miljoner arbetslösa som hade jobb innan C19. När restriktionerna släpper och folk får tillbaka jobbet, då kommer också Michigan stiga, och med den sjunker sparkvoten. Dvs fler kommer spendera en större del av sin inkomst än man gjorde månaden innan, och detta driver såklart konsumtion, och därmed tillväxt, och ytterligare jobbskapande… så det är en del av återhämtningen och den framtida ”festen”. Men än så länge är nivåerna fortfarande på ”c19-nivå”.

Marknaden? Tittar jag på NDX så var det en snygg ABC i första rörelsen. Nu har vi retracerat mer än 50% så även Nr 2 är avklarad, och vi är inne i sista rörelsen. Den är svårast och jag kan inte säga var det tar vägen. FEDs möte på onsdag kan bli viktigt. Stänger vi ovan 13,300 så är rekylen slut. Faller det på så worse case scenario 11,100ish. April är en klassisk toppmånad, inte minst för att företagen skiftar ut utdelningar som återinvesteras på börsen. Jag känner mig positiv. Men det kan också blir en utveckling som i höstas. Då blev våg 3 en ENdags rörelse sen rallade det på. Vilket gjorde att rekylen var slut. DOCK föll det på i oktober, MEN det var INTE en del av rekylen vilket bevisades då vi satte en högre botten. Fritt översatt till idag så skulle det innebära att vi går mot en topp i April, för att sen komma ner en bit i maj/juni…. och sen fortsatt uppgång över sommaren. Mitt target för SPX är fortsatt 4,500. Dit når vi troligtvis inte i april, utan snarare aug/sep. Time will tell, allt kan hända. Men det är bra med en karta!

Trevlig helg!!!!

 

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Mer rotation än rekyl

 1. Göran Högberg skriver:

  Antar att detta är dollar-positivt?

 2. H.A skriver:

  Hej,

  Vad tror du effekten av en $15 minimum wage blir på den löneinflation/löneökning, som du ofta pratar om, som är den främsta faktorn för inflation?

  Kan det resultera till att Fed kan komma agera tidigare än ”väntat”?

  Tack

  • GaStan skriver:

   Hade du frågat mig för ett par år sedan så var jag övertygad, inte pga just minimilönen utan för att den även pressar nästa lönesegment, som i sin tur pressar nästa osv…

   Men efter läst en rapport, minns inte från vem, så kunde man slå fast att minimilönerna inte driver löneinflation. Anledningarna var två

   1, företag höjer priser för att kompensera för stigande löner. Men eftersom minimilönernas andel av totala löner är så små så leder det inte till några direkta prishöjningar, just eftersom det inte ger någon stor kostnadspush

   2, minimilönerna verkar inte sprida sig uppåt. Det handlar främst om att det är en viss typ av jobb som berörs av detta, och de har liten koppling till ”nästa lönesegment”. Både avståndsmässigt och kulturellt.

   Så nej, jag ser inte det som nåt stort hot mot FED.

   Normalt sett är det medelinkomsttagarna som driver löneinflation. Höginkomsttagarnas löner är oftast relaterade till ”hur bra det går för företagen”. Dvs gör företagen stora vinster så brukar de kunna dela med sig till det övre skiktet, utan att det ger jättestor inflationspåverkan. Medan det är det stora medelinkomst segmentet som börjar röra på sig när arbetsmarknaden är tajt, och företagen ovilligt måste höja lönerna mer än de egentligen vill, varpå de tvingar sig själva att höja priserna.

   • Anton skriver:

    Men är de inte inflationsdrivande på så sätt att i princip all ökning av minimumlönen går rakt ut till konsumtion som ingår i KPI? Och de är väl en rätt ansenlig andel människor det rör sig om nu?

   • GaStan skriver:

    Det är hushållens konsumtion som driver företagen till pris höjningar, då man idag inte har nåt kapacitetstak. Priserna mot kund (dvs inflation) höjs av företagen om deras kostnadsmassa ökar, som de gör vid löneökningar. Men eftersom minimilönerna har sån liten inverkan på kostnadsmassan så har det historiskt inte fått någon inverkan på priserna.

    Notera här att svag dollar och stigande råvarupriser också leder till kostnadshöjning, men eftersom konsumenterna inte fått mer lön så har de inte konsumtionsutrymmet, och därför höjer inte heller företagen priserna.

    Jag tror att kostnadsökningen som nu höga råvarupriser innebär, delas av 1, företagen själva 2, råvaruproducenterna (leverantörerna) och 3, konsumenterna. Det innebär att trycket på kärninflationen över tid är försumbart.

 3. Simon skriver:

  Hur ser du på risken för en ordnad vs oordnad rörelse uppåt i räntan? Finns det en risk att den börjar ”skena” upp mot 2% eller ser du en kontrollerad uppgång som huvudscenario? Hastigheten och nivån på ränterörelsen är för mig den avgörande faktorn för huruvida rotation övergår till rekyl. Det påminner lite om hur flöden styrs av hur mycket ”risk off” det är. Först roteras det inom aktier, sedan börjar det röra sig ut från börsen och in mot räntor, och till slut hamnar man i någon form av ”dash for cash”.

  P.S. När/om du har tid och lust tror jag att många gärna skulle ta del av dina tankar kring de långa räntorna, bostadsobligationerna, och din lite längre prognos för fastighetspriserna. Samt hur man kan tänka när riktningen på långräntan inte är envägs och en rörlig ränta (kanske?) inte längre är en no-brainer. Det är ju lite av en ny värld för svenskens privatekonomiska ekvation.

  • GaStan skriver:

   Bra fråga…

   JAg tror som sagt att us10yrs kan gå mot 2,5-3% i spåren av stark konjunktur, och vid ett senare skede stigande strukturell inflation. Men det här med att skena mot 2%+…. vet inte riktigt faktiskt. Uppgången till 1,5% tycker jag är väl förankrad, dvs vi har tidigare sett 10-åringen vid flertal tillfällen diffa 150 punkter mot korträntan när konjunkturutsikterna varit goda. Men nästa ”leg” upp…. och dessutom hur snabbt, svårt att säga. Drar 10-åringen till 2% så tror jag Nasdaq kan falla med 10% till enkelt. SPX kanske 5%. OMX ännu lite bättre. Men ingen pratar om att 10åringen kan tappa ner mot 1,20 igen….

   Jag tror svaret på din fråga ligger i likviditetsaspekten….. och den kan Nordea killarna bäst.

   Vad gäller din sista fråga har den 5åriga svenska statsoblisen varit stark, som mest nu +0,1%….. och nu senaste veckorna har även 5yrs bostadsoblisen börjat röra på sig. Spreaden mellan bostadspriser och obligationen vidgas. Det pekar på nedsida på priserna till hösten. Sen får vi se hur mycket stark konjunktur kompenserar för detta….. men långsiktigt om amerikanska 10 åringen går till 3%, och deras 5 åring till 2%+… så borde en svensk 5 åring gå till 1%…. och då borde bostadsoblisen ligga ett par punkter högre…. och då talar vi rätt rejäl nedsida på bostadsmarknaden. Men detta lär dröja!

   • Göran Högberg skriver:

    Läste att USA:s nominella BNP tillväxt är 7,6% vilket är 6%-enheter över 10-års räntan, vilket i sin tur är det största gapet sedan 1966? (källa Grant´s)

   • GaStan skriver:

    såg det… men samtidigt faller tillväxten ner mot 2-3% under 2022 och då normaliseras grafen igen… jag skulle inte dra för stora slutsatser baserat på den

 4. En Annan Fredde skriver:

  Jag delar i stort denna syn. Kul att jag haft dessa tankar själv innan jag läst det här! 🙂

  På väldigt kort sikt ser jag dock ett orosmoln – vad händer om FED inte är sugna på att extenda Supplementary Leverage Ratio (SLR)? Blir inte de stora amerikanska bankerna tvungna att dumpa bonds då som ger högre räntor, eller är detta ett mindre problem? Har jag förstått det rätt var det detta som gav den usla auktionen av 7-åringar nyligen. När börjar FED bry sig om att börsen som ju faktiskt rejsat på hårt (extremt på sina håll) under ett år, kanske är det till och med önskvärt med lite lägre värderingar?

  • En Annan Fredde skriver:

   https://www.ft.com/content/33982720-b9cf-4b59-a0f5-fa400c62b7c1

   “The idea that things could dislocate further is in recent memory,” said Dylan Roy, global co-head of fixed income trading at UBS. “Dealers who are thinking about the potential of SLR not being extended may become worried, which could have negative effects on market functioning and overall liquidity.”

   • GaStan skriver:

    FED sammanträder i nästa vecka…. jag fattar att FED inte är orolig över att 10-åringen går mot 3% närmaste åren… det är ett kvitto på nåt bra och friskt. MEN om vi har likviditetsaspekter som hastight tvingar upp den mot 2% och skapar problem…. det borde de adressera!

    NÄSTA ONSDAG

  • GaStan skriver:

   Tror inte FED tittar så mycket mer än att de har sturdier som visar att faller börsen med 20% eller mer så har det visat sig historiskt att det får negativ påverkan på ekonomin med x%. Vilket gör att de agerar. Men sen kan man fråga sig vad som är hönan eller ägget. Faller börsen med 20%+ så är det ju för att den prisar in problem av nåt slag, och det kanske egentligen är de här ”problemen” FED vill hantera i god tid. Så det kanske inte är börsen direkt som är target, men många blandar ihop detta med att FED tittar på börsen och agerar när den faller. Börsen är bara en termometer av framtiden, och därför är den intressant för FED att hålla koll på… men det är alltså inte börsen per se som är det intressanta.

   Vi vet också att hushållens balansräkningar är viktiga för konsumentförtroendet som alltså är viktigt för sparkvoten, eller konsumtionsviljan…. så krashar börsen så har det en indirekt negativ effekt på tillväxt den vägen.

   Känner till SLR men har svårt att säga vad den likviditetsmässiga aspekten blir på räntor… fråga Nordea killarna på Twitter vettja.

   • En Annan Fredde skriver:

    Finns ett poddavsnitt (Odd lots med Zoltan Pozsar) från 4:e mars på Spotify som tar upp ämnet. Är inte tillräckligt kompetent för att dra några slutsatser kring det mer än att det verkar finnas viss oro kring det. Zoltan verkar vara ”the guy” inom ämnet. Dessa saker har ju dock en tendens att lösa sig, frågan är om det ger ett nedställ innan det händer eller om en lösning prisas in redan nu? Men ja man får hålla koll på FED nästa vecka, samt treasury auctions löpande.

 5. Östergren skriver:

  Hej Jonas och alla andra.
  Är det bara jag som börjar tycka att svenska börsens outperformance börjar nå komiska nivåer?
  Visst, vi har klarat C19 relativt väl och har en aktiegalen befolkning men snacka om att jag har missbedömt kraften i OMX i veckan.

  • P Bateman skriver:

   Ja chocken är stor men omx är väl mycket verkstad och bank vilket går bra nu…

   Ångrar att jag inte kortat i sp500 men fyller på i omx nu inne med 40 procent på snittnivå 2010

   Lite nervös är man klarar väl att de går upp till 2500 innan sammanbrottet är ett faktum

 6. Har läst din blogg i några år och vill tacka för att du delar med dig. Det är väldigt bra input för att bilda min egna uppfattning och få ihop en så korrekt och användbar vy av marknaden som möjligt. Tack!

  • GaStan skriver:

   Det gläder mig att höra. Tusen tack för att gillar och följer! Man har ju rätt och fel hela tiden så det handlar ju om att navigera kring sannolikheterna.

 7. Anders skriver:

  Vad är target för en C våg i NDX? Om 10åringem fortsätter stiga som den gör nu

  • GaStan skriver:

   Det är kluriga saker det här… Risk on innebär svag dollar och stigande räntor.. så egentligen är stigande räntor nåt bra, men som det är nu tror jag att en hastig uppgång mot 2% kan skrämma marknaden mot botten häromdagen, och håller inte den väntar 11,100

 8. Mikael Hansson skriver:

  Hej hej,
  Följer din blogg slaviskt, har tyvärr inte riktigt intellekt till att förstå allt men jag göra mitt yttersta för att googla upp mig och försöka komma i närheten av att förstå det som skrivs och språket som används. Jag är en grafryttare med stänk av styrka och momentum.

  Min fråga är som följer ni har nuddat den i tråden men jag vill ändå fråga då du har ett par tre nittio nivåer djupare uppfattning.

  I mitten på februari började omxs och S&P dela å sig till omxs ”fördel”.

  S&P500 ser i min dagsupplösta värld ganska avslappnad och köpvärd ut om/när vi bryter 3960.
  OMXS30GI som jag följer ser däremot väldigt spänd och säljklar ut.

  Beror detta endast på vikten i de olika indexen eller finns det andra underliggande orsaker (förutom Covid) i USA eller Sverige som gör detta möjligt?

  MVH
  Mikael Hansson

  • GaStan skriver:

   Man måste zoom ut lite…

   under hösten, sep-dec, så gick SPX avsevärt bättre än OMX…

   i år har det varit precis tvärtom.

   Men man måste ta in valuta aspekten. Under hösten så stärktes kronan, och dollar mätt, är det inte rimligt att svenska företag blir mer värda allt annat lika, därför var det logiskt att omx gick sämre. I år har kronan varit svag mot dollar, eller i varje fall har den inte stärkts, och då är det rimligt att den går okej mot SPX.

   Sen i år handlar det mycket om Value faktorn… OMX domineras av väldigt mycket VALUE bolag, och typ inga GROWTH bolag, och med tanke på ränteuppgången i USA så har VALUE haft en fin resa och då har OMX fått lite av en renessans

   Hur ska det gå framöver?

   JAg är inne på ditt spår. Tittar man på relativ chartet mellan SPX/OMX så är vi på nivåer där det brukar vända, denna gång till SPX fördel. Jag tror dessutom VALUE har gett det mesta relativt GROWTH även om det är svårt att hitta den exakta vändningen. Dock brukar kronan vara svag under våren när utdelningarna skiftas ut, men den effekten är såklart osäker.

   Jag är inte så säker på att OMX kommer gå ner. Men jag känner mig rätt säker på att den kommer gå sämre än SPX.

   Hoppas det är lite svar på din fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.